Jump to content
Българският форум за музиканти

"малък" ъпгрейд на миксер Берингер


Recommended Posts

Здравейте,

 

Писна ми от кирливо звучащия звук на моя берингер миксер и реших да видя какво има вътре - отворих и гледам всичките опампи са евтините и кирливи 4580-ки. Сега гледам и се чудя с какво да ги сменя. За сега мисля да сменя само тези на аудио каналите които ползвам, на общото усилване и на слушалките. Из нетя намерих добри отзиви за LME49720 4.45 евро и opa2134 за 1.83 евро... Цената е солидна, но според мене ще си извадя ниските най-накрая от този боклук, което е целта... Може би ще ми се наложи да им барна малко режима, но ще пробвам първо без тази интервенция, че с тея смд-та си е мъка (за мен).

 

Мислите ли че има по добри аналози от гореизброениете и по-добри откъм цена? Ще постигна ли целта си за по-добър звук?

Мисля по-нататък и захранването му да ъпгрейдна, да сменя електролитите с по-добри, евентуално изправителите и т.н. (абе общо взето май ще трябва да сменя повечето карантия ама живот...).

 

Поздрави,

Людмата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Цената е солидна, но според мене ще си извадя ниските най-накрая от този боклук, което е целта...

Никаква връзка нямат операционните с възпроизвеждането на ниските честоти.

... Ще постигна ли целта си за по-добър звук?

Може би съвсем малко, според мен никак несъответстващо на вложените пари.

Мисля по-нататък и захранването му да ъпгрейдна, да сменя електролитите с по-добри, евентуално изправителите и т.н.

Четеш много аудиофилски сайтове... ще се повредиш :girl_cray2: .

Поздрави,

Людмата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ниските честоти се определят главно от прехвърлящите и шунтиращи електролитни кондензатори. Често си намаляват капацитета и се вдига долната гранична честота, увеличават се фазовите изкривявания и т.н. Когато това става в честотно-корегиращи вериги, напр. тонконтрол, резултатът е още по-изявен.

Наскоро имах случай с професионален дек Revox, на който се наложи да сменя 58 (!) електролитни кондензатора (PHLIPS, не куча марка!). Един нямаше с нормален капацитет...

Все пак, когато машината е скъпа и си заслужава, има смисъл, но когато става въпрос за Беееерингер... много внимателно трябва да се прецени дали - или!

В една сложна последователност от стъпала, както е например при един смесителен пулт, е изключено да се налучква какво става. Всяко стъпало се подлага на измерване на честотна и фазова характеристика, проверява се действието на контролите (филтри, тон) и т.н.

Когато в една поредица от 10 последователни стъпала (от микрофонния вход до линейния/мастер изход) има по 1dB спад в честотната характеристика на 20Hz например, общия спад ще бъде 10х1=10dB (!), а ако е с по 2 dB на стъпало вече е 20dB (!)

Това без измерване не може да се локализира, защото всяко стъпало ще работи почти правилно, но общия ефект е плачевен.

Споменавам тези разсъждения, за да подчертая, че за качествено решение на подобен проблем ще са необходими апаратури, материали и време (за квалификация изобщо не коментирам). Та, преди да се впуснеш в приключението, помисли как да постъпиш.

Смяната на ИС, диоди или кондензатори с "аудиофилски", няма да ти оправи звуковия проблем, но ще ти създаде гарантирано финансов :girl_cray2: .

И да допълня поста си с мнение за моите любими аудиофили - колкото по-малко четеш неквалифицираните им коментари по интернет, толкова по-малко проблеми ще имаш !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

хахаха, ок, няма да ги слушам... Схемката на миксера е доволно проста, на всеки канал усилвателче, влиза в шина от която взема мастер, слушалки и т.н. през втори усилвател... Демек два усилвателя и аидеее. Сега като го пуснах установих, че половината канали не работят, намерих един читав стерео от 4 налични :girl_cray2: Явно не си заслужава, но пък мога да пробвам да издевателствам над един канал да видим, по зле трудно ще стане, ако не става ще си направя микровариант на усливателчето за слухалки :hysterical: Лошото е че нямам уред с който да меря капацитет иначе мога да изчисля какво колко, схемата е неинвертиращ усилвател без никакви добавки и екстри...

 

Друг вариант е изкормвацио и всичко наново... В крайна сметка ми трябва един канал за китара и един стерео, два изхода един общ и един за слушалки, схемни решения има :D

Редактирано от ludmata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за съжаление не мога да я намеря в нета има само блок схема, а другата мога да я извадя на ръка, но ще отнеме време...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е да можеш да измерваш ефекта от намесат си, а не да сравняваш "по слух". В противен случай получаваш случайни попадения. Не пречи да смениш прехвърлящите кондензатори с малко по-големи. Може и филтриращите в захранването да смениш/завишиш.

Без схема не бих гадал повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ясно, в момента пак чета за един подобен ъпгрейд на подобен миксер с същите опампове, резултата е че малко се е намалия рязкостта на звука (harsh-а) и шумовете, което е ок, но парни валяк си остава прав както винаги, не помага за липсващите ниски... Замислям се дали да не инвестирам в най-малкото маки на пазара за 300 лева...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пријател, а зошто не си сложиш од тие што ги викаат IC sockets, или DIL подножја? За твоите интегралци ти треба вакво нешто:

 

 

8_Pin_IC_Socket.jpg

 

Така ќе можеш лесно да експериментираш со најразлични интегралци и да видиш дали ќе има промена во звукот или не, без да треба постојано да залемуваш и одлемуваш.

 

Јас мислам дека видот на интегралецот сепак влијае на звукот (повеќе или помалку), особено во гитарските ефекти на пример. Така, има забележливи разлики во RAT педалата со LM308, TL071, LM741 итн.

 

Во твојот случај би можел да пробаш и со TL072, тие не се скапи, ама се од поквалитетните, и имаат FET влезни транзистори, што допринесува за извесна топлина во звукот.

Редактирано от Александар
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да, тоа веројатно ги усложнува нештата до извесен степен. Ама има подножја и за таа варијанта. Еве што најдов на Гугл:

 

http://parts.digikey.com/1/parts/297569-co...80z-178-ht.html

 

Само тоа треба да го направи некој кој што се разбира во таа работа, инаку може и да се оштети плочата. А таквите подножја вршат голема работа, било при експериметирање со звукот, било при дефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Б-то, за да стане това, което си представяш че трябва или искаш да стане - ще му остане само кутията, която няма да е достатъчна да побере това, което трябва да се смени - така че и тя няма да остане :yahoo:

А и е важно все пак да имаш на какво да слушаш резултата :D

Давай с него за момента е моя съвет, докато не се появи сериозна възможност за стъпка нагоре, по каквато и да е причина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да, тоа веројатно ги усложнува нештата до извесен степен. Ама има подножја и за таа варијанта. Еве што најдов на Гугл:

 

http://parts.digikey.com/1/parts/297569-co...80z-178-ht.html

 

Само тоа треба да го направи некој кој што се разбира во таа работа, инаку може и да се оштети плочата. А таквите подножја вршат голема работа, било при експериметирање со звукот, било при дефект.

И това няма да стане... Pitch 0.100" (2.54mm)

А и досега не съм видял SMD с крачета за цокъл :yahoo: .

Тези цокли са за SMD монтаж на ИС Dual In Line, а не за SMD корпуси!

 

Ludma:

Според мен имаш две задачи -

едната е да докараш звук, който да ти хареса (временно решение), а

втората е да се квалифицираш, за да стигнеш до първата (постоянна придобивка)!

Мисля, че втората ще ти е по-полезна! Затова експериментите са нещо през което трябва да преминеш, и ще натрупаш опит, който ще ти е необходим. Това е свързано с не малко жертви, които трябва да направиш, ако искаш да можеш.

Можеш да инвестираш пари или труд, за да се екипираш с няколко устройства, които да ти позволят да минеш на следващото ниво. Така или иначе вече учиш в подобна област, няма да е на вятъра.

Няма да е лесно, но мисля, че имаш данни и ще заслужиш малко помощ :D , ако поемеш по втория път.

GOOD LUCK!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемните операционни смени с TL072 или каквито са там. Факт е, че големите фирми слагат TL-ките в техните пултове. Естествено трябва да се внимава кой чип за какво се ползва. Някъде NE5532 е по-добре отколкото TL.

Берингер имат проблем с кофти проектираните платки. Тоест каквото и да правиш и поиш, то ще е на тяхната тава - тоест тяхната зле проектирана платка. Освен това берингерските двуслойни платки са евтини и при подмяна на нещо по платката трябва да си много внимателен, за да не прецакаш някоя писта. За което естествено ти трябва съответното оборудване което изключва поялник за 5 лева. Лично мое мнение е, че берингерските пултове не трябва да се модват, за да станат по-добри. Ползваш ги такива каквито са със всичкия им чар и недостатъци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.