Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптори - общи въпроси - питане.


H.R.

Recommended Posts

Здравейте ,

Свиря си от доста време - непрофесионално и непретенциозно, затова НИКОГА не съм обръщал особено внимание на адапторите на китарата.

Прочетох някои теми , разгледах страници на D'Marzio , Seymor Duncan , EMG , видях цените в раздела 'продава".

Свиря със Squier Showmaster H-S-S - предимно метъл , но и доста често clean-елементи в него- такъв е стила. За качествата на този клас китара въобще няма да говорим......

Чудя се доколко ще се подобри динамиката на звука ако сменя адапторите ( в момента е с оригиналните - някакви там ) Дали ще е достатъчно да сменя поне humbucker-a - някой Seymor Duncan - втора употреба - ориентиран за твърд рок и метъл - както са ги класифицирали всеки модел в страницата. (разбира се не е задълж. да е същата марка).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано да влагаме един и същ смисъл в думата динамика.

Идеята за смяна на адаптер не е лоша. Ще получиш нов звук.

Да, динамиката ще се промени. Тя, обаче, е огранична от другите компоненти по веригара от китарата до говорителя. Помисли дали там някой не ти я ограничава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря - да знам за какво говориш :hysterical: -

 

(Ползвам камиончета Digitech и 120 w транзисторен Fender , който усилвам най-много до 2/10 , иначе идват и полиция и пожарна , знам и за липсата на динамика при толкова слабо усилване. Решение - по-малко кубе. Но това също е друга тема ;) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има смисъл да си смениш адаптер(и) на такава китара, определено ще звучи по-добре, стоковите адаптери много често шумят, а и просто не вадят толкова добър звук като по-хубавите, но до колко това ще ти промени "динамиката" е друг въпрос...зашото както каза колегата трябва да се провери да не би да има нещо друго,което ти "пречи".

Успех най-вече в избора, защото това е трудната част, не смяната :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С този сетъп,с който свириш едва ли можем да си говорим за "динамика"на звука.

Определено смяната на адаптера при бридж позицията ще се усети.Щом свириш по-яки цижи си вземи "хот" адаптер.С него ще получиш повече гейн,състейн и най-вероятно тона на китарата ще е по-добър.Разликата може да не я усетиш веднага и не на тази апаратура,но определено ще я има.Аз когато смених моя "хот" дънкан с акривно EMG 81 усетих двойно качване на изходното ниво на китарата,при теб полужението ще е същото :cheers2:

Естествено ти търси пасивен адаптер защото ще имаш главоболия с активния.

Малко пояснение какво е "хот"адаптер-това е адаптер с голямо изходно ниво (пример Dimarzio X2N,D-Activator)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудя се доколко ще се подобри динамиката на звука ако сменя адапторите
Динамиката не идва от микрофона/адаптера.
камиончета Digitech и 120 w транзисторен Fender
Още по зле за динамиката.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да - става ясно ,че не съм употребил неправилно термина "динамика" на звука. По-скоро трябваше да напиша- ще се подобри ли с нещо звука.

 

Както казах свиря си на аматьорско ниво - не отделям пари за лампови устройства и ефекти - познанията ми са също на аматьорско ниво. За настоящото ми ниво на свирене - това което ползвам ми е достатъчно.

Просто искам да пробвам с по-хубав адаптор. Благодаря за съветите и разясненията за "Хот" адаптора - Necrophagist.

 

Интересно ми е много - с най добри чувства какво се разбира под сет. с добра динамика - просто да се просветя - лампови кубета, глави преампи и ефекти - VOX, Marshall , Messa .... просто високият клас на тези неща - чел съм из форума , гледал съм страници , каталози - за това става дума нали Не искам тази тема да поражда ЕПИЧНИ СПОРОВЕ кое е по добро и кой-модел и ...

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има една група хора, които говорят с поетични термини за звука - чистота, прозрачност, дефиниция и подобни.

Има други, които говорят с конкретни технически термини - нива, динамика, АЧХ, атака, състейн и т.н.

Аз съм от вторите и трудно разбирам първите какво искат да кажат.

 

Та какъв ти е проблемът със звука на китарата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така и така говорим за адаптери и без това мислех да правя нова тема, но реших че тук ще е по-добре.

Та може ли някой аджеба да ми обясни разликата между активните и пасивни адаптери? По-просто ако е възможно. И как може да си избера какъв адаптер да си купя при положение че нямам вариант да ги пробвам ? Като не съм сигурен при гледане на клипчета понеже ...друго дърво, други пръсти ии тъй нататък. До края на седмицата ще съм се сдобил с Vintage v100, но понеже и аз търся по-ясен тон. Винаги съм настръхвал като чуя на Слаш или Бъкетхед звука. Но пък от друга страна на Джими Пейдж също ме разцепва като го чуя...особено от ранните неща.

Редактирано от wades
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да предположим, че научиш всичко за ативните/пасивните и постигнеш звука на Слаш, Пейдж и още двама-трима. Това ще промени ли твоето свирене? Всичко ли си казал с пръстите си, та да трябва да го доизказваш с адаптера? Бъди сигурен, че в ръцете и главата ти има много повече музика, отколкото в адаптера, ефекта и ампа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@L.К. ти го каза най-благо :greenangel: не искам да го повтарям, но понеже спомена big B *buckethead* ... не искам да коментирам Slash, но за свирня тип big B ... за*би адаптери и китара и усилвател* е за некои работи си требе ефект* тоя човек има *бати ръцете, *бати таланта ..ако те интересува кво ползва и как BUckethead ми пиши на ЛС, намерил съм доста инфо и след 500 страници за пореден път разбрах, че всичко е до техника и пръсти, ако ставаше с $ адаптери, педали и усилватели.... всъщност става вижте го Will Smith...

Виж, промяната на адаптери определно ще внесе нешо ново, но само като звук от китарата, а не и като "динамика" итн :greenangel:

Най-общо адаптери се продават,но ръце и пръсти не* и по-добре* .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време сложихме Сиймор Дънкан на Ск. Страт и звука се ''отпуши'' и почна да звучи наистина много по-добре, сега в сравнение с него, другите адаптери жужат като пчелички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В горните постове никой не даде конкретен отговор на човека,макар въпроса му да е леко тъп.Казвам тъп,защото във форума има достатъчно информация по него

Та може ли някой аджеба да ми обясни разликата между активните и пасивни адаптери?

Чисто и просто активните адаптери имат усивател в тях(в самия корпус на адаптера).Този усилвател се захранва от батерия за да работи,най-често предписания волтаж е 9 волта.Затова именно китарите с активни адаптери имат батерия в тях.Пасивните адаптери работят без никакво захранване,т.е. нямат батерия.Изходните нива на пасивните и активните може би се различават,а може би не(всеки казва различно).Предимството на активните идва от това,че тяхното вътрешно съпротивление е малко и формират нискоомна верига.Спирам до тук,защото могат да се напишат още доста неща,но ще трябва да премина към електротехнически термини,които не са цел на темата.

Комбинацията на активни с пасивни адаптери не е желателна и води до неприятности(затова написах за вътрешното им съпротивление)!

По темата на автора

Аз съм убеден,че ако си сложиш някой по свестен адаптер,бих казал,че почти няма да има значение какъв ще е той,тона на китара ще живне.Просто си купи адаптер с по-голямо изходно ниво,не е задължително да е прекалено скъп и да е нов :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за коментарите, но съм бил разбран грешно. Тъп съм си, но не чак толкова, че да не мога да се сетя, че не зависи от адаптерите/китарите/амповете т'ва дали ще звучиш като Слаш, Бъкетхед или Джими Пейдж (а и не искам да звуча като тях), а почти всичко е в пръстите. Жив пример Jack White. Сложих тези имена просто, защото за мен винаги са били с много странен и хубав тон на китарата, т'ва имам в предвид. И все пак не се сетих какъв е най-добрия начин да си избера адаптер ?

 

Necrophagist Благодаря за инфото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.