Jump to content
Българският форум за музиканти

Пак и пак и пак Blues


kiusha82

Recommended Posts

Черпи една ракия де,гледам че си подхванал...

А краят е убийствен! :girl_cray2:

 

Айде на всички по е'на блага ракийца със саладка зеле с моркови! И музиката да свири!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Парчето е толкова благодатно за нашенски мохабети, че не можах да издържа на изкушението да не забия някое друго коляно.

 

Говорете на щерка си!

 

Ехееее, нямам думи :girl_cray2: Напомня ми малко на Мартин Любенов, той така свири блус (не помня името на парчето) в един албум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз да се изтропам

 

малко ми се клати ама отдавна не бях разтривал кухата....

и бъркам ама си тренирам опънджито, а и не чувам добре и т.н.

 

а ве, някой знаели ВиЕсТи, да прави кухарка да мяза на добро?... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@Tozi: изкефи ме страшно, наздраве! Не само ладово върху хармонията, ами ритмично много гот си влязъл в шафъла, като някой балканджия от Тексас :)

 

@RockoBG: много стилистично вярно, евала! Вярно е, че малко не слушаш (на средното соло 2-3 пъти изпускаш ритъм секцията и към края пак), но ти и вокала си закопал (той пък за к'во ни е? Нали по дефиниция от енциклопедиите "Вокал = маловажен пълнеж между китарните сола")и изобщо това не е упражнение по смесване, а джем! Много гот ги свириш тия пинизи. :P

 

И не ти трябва VST за този точно случай: 'лошия' запис на кухарка я прави съвсем достоверно да звучи като Добро (резонаторна кухара), точно в стила! :)

 

А иначе, :o за запис на кухарки изобщо - няма вълшебна пръчка, но няколко неща помагат (по степен на сложност):

 

1. Добър микрофон (или два, но приемаме, че не си в студио - там въпросът не стои). Най-добрия който имаш - или можеш да намериш на заем за записа - или можеш да си позволиш като дългосрочна инвестиция. Ако микрофонът е наистина добър - също и най-добрия микрофонен предусилвател под ръка.

 

2. EQ - първото VST (или вградена способност на записващата ти програма) и най-важно от всички обработки. Най-грубо казано - режеш яко (!) средите (някъде между 500 и 1000 - на ухо намираш къде); после внимателно вдигаш високи някъде от 6 до 12к ако искаш да ти 'дзънка'. Ако свириш шумно (като мене) така вдигаш и свистенето от плъзгането по струни и прагчета, та трябва мярка и компромис. И накрая - още по-внимателно - може да повдигнещ малко бас за плътност (пак на слух - между 100тина и 150 херца).

 

Всичко това е ненаучно и непрофесионално (да си затварят устата професорите - то не е за тях), но работи. Ако си ползваме ушите като го правим (вместо да гледаме спектрални анализатори, щото не правим филмче за гледане, а запис за слушане).

 

3. Импулси. Всяко конволуиращо VST, което може да ги ползва (като SIR2, например) става за целта. Намираш из нета някой друг китарен импулс от по-прилична акустична китара, зареждаш ги - и пак си ползваш ушите колко да ги дозираш със 'сухия' сигнал.

 

4. Специализирани плъг-ин-и. Аз знам само един - Bodilizer, не помня откъде го салих - работи. С търсене сигурно ще излязат и други. Този специално има доста интересен метод за моделиране (отчасти също е конволуция) и във версията, която имам има 3-4 прилични китари, както и някои цигулки и мандолини. Настройките са играчка, но стават нелоши резултати.

 

Ай сега модераторите тоя оф-топик да го препишат в съответния раздел, ако не им се занимава - да го изтрият.

 

:blush:

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Ето и моят поглед по темата.Малко ритъм китарки насложих щото ми се стори постно,но после пък си помислих че съм се осрал и поради тази причина парчето го записах до към средата :greenball:

 

http://www.vbox7.com/play:242aaa81

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Толкова мога :) ,(за "полутонка"-та не те разбрах,щото съм на вие с всякаква теория на музиката :P ),а за ритъма съм инспириран от стила на разделянето на китарите при ДиСи :)

Благодаря за вниманието :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.