Burton Отговорено Февруари 17, 2006 Отговорено Февруари 17, 2006 Ей това е фирмата, не е много известна:Godin Изключетилно интересно, благодаря! Цитирай
7thString Отговорено Февруари 17, 2006 Отговорено Февруари 17, 2006 Айде айде... скъпо било- дървото да го сложим 800лв- най-екзотичното 200 кинта тремоло, 600 кинта електроника, 500 кинта "аксесоари", още 500- други аксесоари я се замислете за тия пари ще си спретнеш китарата на мечтите си или... някой недоскалъпен страт(както стана в една тема се обсъди качеството на фендер). Пък и custom китарата има и друг плюс- Фендер като те праснат с дефектно дърво, ще пиеш една студена вода и толкова, пък ако имам личен достъп до човека, който ме е метнал с дефектна дъска за хиляди, бих му я направил на трески в/у тиквата Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 17, 2006 Отговорено Февруари 17, 2006 Не се излагайте, бая хубаво дръвце може да се намери за 100 - 200 лева(орех например). Трябва да поотлежи няколко месеца(ако не е току що отсечено) и си спи, да не говорим, че китара може да се направи и от слепени плоскости от по - малки летви без да се влошават нито качествата на звука, нито здравината, а да не говорим, че така се намалява и вероятността за измятане. Цитирай
PlamenM Отговорено Февруари 17, 2006 Отговорено Февруари 17, 2006 Едно уточнение - говоря за материали тип "върха на сладоледа", т.е. по-добри от това, което има в американския страт. Имам някаква представа от китари - няма да изброявам колко имам, за не си помислите че съм някакъв снобар или нещо такова, но ще дам един пример. Едната ми китара е ето това: Купил съм я за по-малко, отколкото струват материалите за нея, купени поотделно - махагон, кленов фурнир, абаносов фретборд, Seymour Duncan хъмбъкъри, акустичен адаптер, синт. адаптер за Роланд синтезатори - един път китара, 3 в 1 (хъмбъкъри, акустичен симулация и синтезатор), фирмата е канадска, но изработката - американска. Проблема е че като купуваш по 1-2 бройки от материалите, никога няма да ти дадат цени като на производителите, които купуват голям обем. Оф топик - печелиш искренната ми завист за Годин-а, свирил съм на Годин по магазините, това наистина е уникална китара, със свое собствено лице, съумели са да направят инструмент който просто е различен интересно обаче ако хипотетично решиш да си закупиш китара на отделни части например от ТУК ( ау , колко е хубаво...) дали не би излязло по евтино закупуване на инструмент клас около 1000 $...имайки предвид че в момента всички производители атакуват сериозно ниския клас мисля че е възможно така да си направиш хай енд модел....а може и да бъркам Цитирай
7thString Отговорено Февруари 18, 2006 Отговорено Февруари 18, 2006 За нещо, което в БГ има в наличност... доколкото съм се интересувал, колкото по-твърдо и тежко е дървото, толкова по-добре е за звука. На тва описание отговаря букът, но пък досега не съм виждал изработени инструменти от него... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 18, 2006 Отговорено Февруари 18, 2006 Орехът и ясенът са добри дръвца за тялото. Относно теглото - колкото по - твърдо и тежко е дървото - толква по - силно изразени високи честоти и плътен бас, колкото по леко и меко - по среден топъл звук. Първия вариант е подходящ за свирене с драйв, или прецизно свирене с пръсти, докато втория е много добре за чисто свирене с перо, има топъл плътен звул със не много силна динамика, идеално за неща като чистите партии на "This Love" на PANTERA например. Наистина дори направена от най-яките материали, китара за всичко НЯМА. Яките соло - китари звучат смешно пискливо на чисти неща. Цитирай
pacman Отговорено Февруари 18, 2006 Отговорено Февруари 18, 2006 На тва описание отговаря букът, но пък досега не съм виждал изработени инструменти от него... Китарата на AXE е с тяло от бук и мога да ви кажа, че звучи изненадващо добре! С приятен плътен, но отчетлив звук. Букът не е много стабилен за съжаление. Но ако си намерите добре изсушено парче(на 5-6 или повече години), не виждам защо да не го изполвате. Първият ми правен бас беше с тяло от бук- мисля, че за китарно тяло въши по-добра работа Цитирай
7thString Отговорено Февруари 18, 2006 Отговорено Февруари 18, 2006 На тва описание отговаря букът, но пък досега не съм виждал изработени инструменти от него... Китарата на AXE е с тяло от бук и мога да ви кажа, че звучи изненадващо добре! С приятен плътен, но отчетлив звук. Букът не е много стабилен за съжаление. Но ако си намерите добре изсушено парче(на 5-6 или повече години), не виждам защо да не го изполвате. Първият ми правен бас беше с тяло от бук- мисля, че за китарно тяло въши по-добра работа Pacman какво ще рече нестабилен? Измята ли се? Ако да, няма ли да помогне ако напречно се слепят няколко(3-4-5) плоскости за тялото? Цитирай
pacman Отговорено Февруари 18, 2006 Отговорено Февруари 18, 2006 (Редактирано) ДА :arrow: Измята се ДА :arrow: Ще помогне, и то много (особено ако съседните парчета са bookmatched) едит: какво разбираш под напречно? подобно на шперплат, или едно след друго? Редактирано Февруари 18, 2006 от pacman Цитирай
Fortissimo Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 Мога да си намеря орехови дъски и то големи, които са съхнали над 10 години, за басче дали ще сваршат работа Цитирай
7thString Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 ДА :arrow: Измята се ДА :arrow: Ще помогне, и то много (особено ако съседните парчета са bookmatched) едит: какво разбираш под напречно? подобно на шперплат, или едно след друго? Имам предвид сравнително тънки "листи" да се наредят едно в/у друго, но ориентирани в различни посоки, за да може да се компенсира до известна степен измятането... Цитирай
pacman Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 @ 7thString : Може да се направи, но не е много добро решение от гледна точка на звук (въпреки че е най-доброто като стабилност). По-добре е парчетата да са едно до друго(т.е перпендикулярно на равнината на струните и фингърборда), както си се правят дву-, три- или повече- пластовите тела по принцип. @ Fortissimo: Ти шагуваш ли се Особено за басче ще свърши фантастична работа! И за фретед, и за фретлес . Орех = дълбок и плътен звук, ясни и силни високи... от приятен, заоблен fingerstyle тон до чупещ прозорците slap Цитирай
7thString Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 Начи бука отпада... и от статистиката на "елитните" китари следва, че най-добрия матриал би трябвало да е махагона. Въпроса е дали в БГ се намира Цитирай
pacman Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 Начи бука отпада... и от статистиката на "елитните" китари следва, че най-добрия матриал би трябвало да е махагона. Въпроса е дали в БГ се намира Не бих казал, че е най-добрият материал. Най-добър няма! Всичко опира до това какво търсиш като звук. Ако говорим за елитни китари- виж G&L-тата с тяло от Ясен за по $8000, басовете MTD с тела от топола (някои от тях), Конклините или Алембиците- от елша или ясен до дървета, които дори не сме чували Това, че ще платиш $ ххх за да внесеш махагон от някъде си, не означава, че ще получиш инструмент с по-добър звук от този на китара от български ясен (примерно), а просто различен Цитирай
7thString Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 Да де аз си говоря от моята си гледна точка Цитирай
Recommended Posts