Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Става въпрос за дървесина за китара. От къде може да се намери ? .... или .... поне каква дървесина да се търси за отделните части? Какво трябва да се гледа като се взема дървото ?

• Отговори 94
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Намирането на дървесина определено е проблем.

Принципът е: отиваш в някоя частна фирма, където разбичват дървесина и си купуваш талпа.

Първи проблем - малко са тези, които ще се занимават с теб да ти дялнат единична бройка.

Втори проблем - няма голям избор. Само тук-таме се намират талпи от липа и ясен, но клен, елша и махагон е много трудно да намериш.

Трети проблем - ако нямат готов изсушен материал, забрави че ще пускат сушилнята само заради твоята талпа, демек, може да почакаш доста докато я получиш.

Парите не коментирам, не е скъпо. Просто намери някой дърводелски цех и си пробвай късмета.

PS:

Цеховете, в които правят мебели не са подходящ източник. Търси груби дъскорезници.

Отговорено

Тъй като и аз се интересувам, някой не е ли наясно с вноса на дърво за китара? Не може ли да се поръча готово, изсушено(но НЕ в пещ) "отлежало" дърво?

Отговорено

Махагонова "талпа" ще струва 250-300 лева, ако се внесе отвън (проверил съм цената). Въпроса е дали ще има интерес, т.е. дали ще си струва да се внася при такива цени.

Отговорено

Еми ако ще влагаш няколко хилядарки, определено 300лв не трябва да ти свидят :cheers: Но имам чувството, че си гледал специално за дърво за китара, а знаете, че колкото повече се "специализира" един материал толкова по-скъп става :D Сигурен съм, че в някой доставчик на дървен материал ще излезе в пъти по-евтино. Въпроса е да се намери B)

Отговорено

Работата е там, че хубавите материали за една китара струват горе-долу колкото хубава маркова китара, примерно американски Страт (не мексикански). Аз бих тръгнал да си внасям материали за китара само ако има на кого да "пробутам" още някоя и друга бройка, иначе транспорта излиза много скъп. Затова ми е интересно, дали някой в България би дал, както казваш, "няколко хилядарки" за уникална custom китара.

Отговорено (Редактирано)
Работата е там, че хубавите материали за една китара струват горе-долу колкото хубава маркова китара, примерно американски Страт (не мексикански). Аз бих тръгнал да си внасям материали за китара само ако има на кого да "пробутам" още някоя и друга бройка, иначе транспорта излиза много скъп. Затова ми е интересно, дали някой в България би дал, както казваш, "няколко хилядарки" за уникална custom китара.

Ако тръгнеш да изписваш от чужбина дървен материал колкото за 1 китара, няма как да не излезе скъпо. Но повечето лютиери си изписват по-големи количества, което автоматично смъква цената :arrow: дърветата за 1 китара няма да ти излезат 400-500лв, а 200лв например /възможно е и по-малко/...

Оттук излиза че дървото далеч няма да е най-скъпото нещо по китарата...хардуера е компонента, при който няма много вариране в цената...именно той представлява почти 2/3 от крайната цена на инструмента...

Въпреки това, споменавайки за Страт, не виждам просто откъде ще дойде тая цена като на американския оригинал /въпросните "няколко хилядарки"/ - дори електрониката ти да струва 300-400лв., с ключове за 150лв :exclaim: и готино тремоло за още 120лв, пак спокойно можеш да вкараш всичко в 1200-1300лв...което е далеч далеч по-евтино от оригинала и същевременно няма причина да отстъпва по качество!

Редактирано от Burton
Отговорено

Едно уточнение - говоря за материали тип "върха на сладоледа", т.е. по-добри от това, което има в американския страт. Имам някаква представа от китари - няма да изброявам колко имам, за не си помислите че съм някакъв снобар или нещо такова, но ще дам един пример. Едната ми китара е ето това:

gtrlgxsas.jpg

Купил съм я за по-малко, отколкото струват материалите за нея, купени поотделно - махагон, кленов фурнир, абаносов фретборд, Seymour Duncan хъмбъкъри, акустичен адаптер, синт. адаптер за Роланд синтезатори - един път китара, 3 в 1 (хъмбъкъри, акустичен симулация и синтезатор), фирмата е канадска, но изработката - американска.

Проблема е че като купуваш по 1-2 бройки от материалите, никога няма да ти дадат цени като на производителите, които купуват голям обем.

Отговорено (Редактирано)

Уточни какво точно имаш предвид под "върха на сладоледа"?

моята китара например също е правена с клен, абанос и ясен...но си мисля че това далеч не е най-скъпото и екзотично...а и излиза толкова колкото писах по-горе

П.С. Китара ти е доста интересна и изглежда чудено...как е името на фирмата?

Редактирано от Burton
Отговорено

Ами преди време съм я правил тая сметка и сега не мога да ти кажа точно за кое - колко. Кой знае колко по-екзотични материали от абанос, клен и махагон няма да намериш - има някакви неща като бразилско желязно дърво и кленове с по-интересна фигура, но не е само дървото - хубавите адаптери също са скъпички... и това е де, другите неща не са толкова скъпи (макар че, ето, ти ми говориш 120 лева за бридж, а пък оригинален Флойд с мито и ДДС ще надхвърли 350 кинта). Мисълта ми беше, дали си струва да се хвърлят пари за "custom" китара, като за същите пари може да се вземе маркова с малко по-некачествени материали, но пък проверена и сигурна изработка. Или по-скоро, ако аз се навия да го направя, дали и някой друг би участвал в "далаверата".

:)

Отговорено

за тремолото казах 120лв, имайки предвид че Страт-а няма флойд...иначе за оригиналния флойд съм съгласен, даже доколкото си спомням ще надхвърли 350, но не лева, а долара :)

за имането на смисъл...за мен има смисъл, най-малкото защото съм доволен от факта че избрах custom-a като вариант пред заводския модел...вярно, разликата в цената ми излезе има няма 100лв...обаче като качество на всеки един компонент + изработката в тва число просто няма какво да говорим!

Така че мен ако питаш - струва си! Дори да загърбим чисто финансовия момент, има още доста причини да предпочетеш custom пред завода /лично мнение/