Jump to content
Българският форум за музиканти

Височина на струните


Danihell

Recommended Posts

Та незнам, дали не е обсъждана тази тема вече, извиняван се ако е, но искам да поговорим за височината на струните . Вярно че всеки си свири както му е удобно, но къде се крие разковничето, в това да имаш удобство и по голям контрол по грифа, като съчевременно да успяваш да не гъгнеш и да изкарваш добър слап тон. А и тъй като за четири струни имаме осем позиции откъдето регулираме височината явно роля играят и разни ъгли и различна височина на струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен има доста голяма разлика м/у височината на 1-ва и 4-та сруна. Четвърта е около 2.5 мм над 17-ти праг, а първа е под 2 обикновено. С по-леки стуни се налага да ги вдигна малко.

Когато свиря към адаптера (т.е по-близо до струнника) няма почти никакво дрънчане; при свирене към ръба на фингърборда пък, тракането се чува по-осезаемо, но не неприятно.

Зависи разбира се и от ъгъла, под който пръста дърпа струната

 

А за ъгъла при струнника - не мисля, че има някаво значение (сигурно говориш за струнник Фендерски тип), тъй като струната се допира в една точка. Ако височината е една и съща, няма значение кой край на saddle-а е по-високо и кой - по-ниско.

Редактирано от pacman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стар струнник като моя =) Та на4и при мене слу4ая е стуните са ми висо4ко и магнитите (или как там им се викаше на тия) са също вдигнати. Дрън4ене има само когато искам, а ина4е тоя режим не щади пръстите...

Вади звук слънце с пръсти, а с перце пак kicks ass.

 

А, баса е homemade и като му напраа по яки снимки 6е се изфукам с него :guitar:

Редактирано от OperationIvy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите. Иначе при мен се получава така, че като съм с високи струни като цяло се чувствам доста по-удобно, но пък за бързите пасажи, където има баре с кутре например или пък подобни неща, се получава напрежение в дясната ръка и се изморявам по-бързо. Преди свирех на много високи струни, но се получава треперене при по-продължително свирене. Вчера имах участие и не ми беше много конфортно накрая на сетовете. Струните в момента са на около 4 мм (+-0.5мм за отделните) над грифа при 20то прагче. Незнам защо, но комплекта, който последно си взех се получава "пляскане" при Д струна. Ще трябва още малко да порегулирам май:) Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Незнам защо, но комплекта, който последно си взех се получава "пляскане" при Д струна. Ще трябва още малко да порегулирам май<_>

Ако си сложил струни с различна дебелина от предходните - нищо чудно. Това променя нещата по два начина- първо самите струни трептят по различен начин (амплитуда и т.н.) и второ- разликата в дебелините води до разлика в напрежението (опъна на струните), а оттам и до изменяне дъгата (relief) на грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз лично си държа струните на такава височина, че като свиря с нормална динамика да няма fret buzz, а когато го давам по-агресивно да си има малко браждене. Не съм мерил с линийка, тъй че не мога да кажа на какво разстояние са ми струните от грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен лично ми е по-удобно да са ниско - сигурно 2-3 мм, не съм мерил точно. А ако са ми високи, трябва да се напъвам повече за да свиря някакви бързи неща :).

Между другото, височината си зависи и от самия гриф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен са доста високо... Ако ги сваля ниско става ужас... Демек бръздене на струни по първи праг... Което никак не ми се нрави :D

Не съм мерил точно разстоянието, но за слап се е убило така както е в момента :D:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

свиря супер леко и за това без проблем мога да слапвам с ниски струни пук и начина по който свиря е невъзможен с струни на една педя от грифа....

ПС когато струните са ниско според мен стават по отпуснати( или по скоро мн по лесно се натискат опъват и тн) а аз обичам да си кривя и тоновете :):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на musicman-а ми стрините са страшно близо до грифа но и не бръмчат, а на собственоръчно дефретнатия ми стар чешки бас, струните на 12-то прагче са на почти 1см. , но за мое голямо очудване въобще не е неудобно!!! даже си е супер :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.