AorA_Bass Публикувано Февруари 13, 2006 Публикувано Февруари 13, 2006 Напоследък почнах да усъвършенствам свиренето с 3 пръста на дясната си ръка..някой може ли да ми помогне със съвети .как да се опражнявам и т.н. Цитирай
OperationIvy Отговорено Февруари 13, 2006 Отговорено Февруари 13, 2006 http://www.harmony-central.com/Bass/Articles/Hanging_Ten/ Аз лично не свиря с 3 пръста, но тва може и да ти помогне... изрових го от тоя форум де, ама забрайх ве4е от къде то4но. Цитирай
stalowa_wola Отговорено Февруари 13, 2006 Отговорено Февруари 13, 2006 Били Шийн има специфична техника на свирене с дясната. Обяснява, че радиуса на движението е много по-малък отколкото при стандартното . Според мен е доста трудно. Ако намериш видео урока му там е интересно. Цитирай
Pinky Отговорено Февруари 14, 2006 Отговорено Февруари 14, 2006 Личното ми мнение е, че става с тренинг. Както и да е, видео-урокът на Били си остава едно доста добро решение. Все пак... 1. Тръгваш винаги от безименния към показалеца. Не знам къде си точно като развитие, но ако си в началото - чегъртай на една струна, докато не свикнеш да вкарваш и трите пръста. Ако не - прескачай си от струна на струна спокойно, не би трябвало да ти е проблем. 2. Отначало е по-лесно да свириш в 3/4, понеже все пак удряш с три пръста, а 4/4 е леко дезориентиращ ритъм. Което означава, че трябва да свириш изключително в 4/4. 3. Пробвай да опираш палеца на адапторите, докато свириш на четвърта струна. Свирейки на трета струна, пробвай да го опираш на 4-та, свирейки на 2-ра го опирай на 3-та и т. н. Според някои това прави движението на пръстите по-лесно. Виждал съм добри басисти, които го държат на адаптора през цялото време, а някои не го опират никъе, а го оставят да се рее из пространството като балон в книга на Стивън Кинг с озъбен клоун на корицата. Но аз лично го опирам и ми е доста удобно. 4. Твърде е вероятно отначало безименния пръст да бави нещата :arrow: да прецаква ритъма :arrow: да оплесква всичко и всички около теб. Не е нужно да обяснявам, че трябва да обърнеш внимание на това възможно най-в началото и да анихилираш проблема възможно най-бързо. Как се анихилира? Ми с метроном. 5. Възможно е в началото пръстите ти да се схващат почти веднага. Получава се когато минаваш от 2 на 3 пръста, а камо ли ако минаваш от перо на три пръста. Може и да си някакъв изключително гъвкав и жилав екземпляр, разбира се. Но може и да не си. Проблемът има възможно най-старомодното решение - петминутна разгрявка преди свирене, а по възможност и след свирене. Просто измисли начин да движиш пръстите си. Ръб на маса или каквото си измислиш - зависи от теб самия и от това какво ти помага. Бързо ще го откриеш. Само не си изпуквай пръстите в стил "Мачо от Блажиево се приготвя да играе четворка белот", защото скоро ще откриеш, че влошава нещата. Това са нещата, които на мен лично ми помогнаха в най-голяма степен. Хвърли едно око и на темата за начинаещи най-отгоре, защото определено можеш да си намериш нещо, дори и ако не си начинаещ. Успех. Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 15, 2006 Отговорено Февруари 15, 2006 Намери си видеото на Gary Willis. Там той обяснява неговото свирене с 3 пръста. Наистина е интересно, и обяснява как да си държиш ръката и пръстите спрямо тялото на китарата.. В сайта му има и малко уроци.. Цитирай
AorA_Bass Отговорено Февруари 15, 2006 Автор Отговорено Февруари 15, 2006 Благодаря за съветите Pinky...наистина са много полезни..не съм начинаещ басис..свирил съм дълго време както с пръсти така и с перо и мисля че с повечко тренировки ще успея да поовладея техниката..това което каза че с 3 пръста се свири трудно 4/4 е наистина така особено ако имам да свиря 16-тинки където третия пръст ми е най-важен за бързината....какво ще ми препоръчаш? Цитирай
Pinky Отговорено Февруари 15, 2006 Отговорено Февруари 15, 2006 ....какво ще ми препоръчаш? Изглажда се с времето. Колко ще трае въпросното време зависи от теб и от тренировките. Лесно се свиква с показалеца и средния, но безименния изисква малко повече време - самото дърпане на струната го изморява повече. Така че практика му е майката. Цитирай
Twisted_By_Design Отговорено Февруари 27, 2006 Отговорено Февруари 27, 2006 аз също започнах да се уча да свиря с три пръста обаче след около 10тина минути свирене малкия ми пръст започва да ме боли-нормално ли е да е така в началото или аз нещо не правя както трябва? Цитирай
fLiSk Отговорено Февруари 27, 2006 Отговорено Февруари 27, 2006 Не би трябвало ако не го ползваш. Трябва да се избягва каквото и да е напрежение в мускули, които не участват в свиренето в момента. Тоест ако под 3 пръста разбираш показалец, среден, безименен, тогава често срещан проблем е при ползването на безименния да стягаш по инерция и малкия пръст, което се избягва с повечко упражнения и внимание по време на упражненията. Малки уроци на Били Шиън, в които обяснява и за свиренето с три пръста могат да се намерят на www.guitar.com в секцията за видео уроци. Полезни са като цяло, дори на мен като китарист ми бяха полезни. Цитирай
charles mingus Отговорено Февруари 27, 2006 Отговорено Февруари 27, 2006 изтегли си www.сори но пиратски работи тук не се толерират! Пак съм спал! :wall:.com там пише всичко и има много упражнения които ше ти помогнат да свириш с 3 пръста Цитирай
Pinky Отговорено Февруари 28, 2006 Отговорено Февруари 28, 2006 изтегли си www.сори но пиратски работи тук не се толерират! Пак съм спал! .com там пише всичко и има много упражнения които ше ти помогнат да свириш с 3 пръста Мдам, това май е най-ценния съвет. Аз също ще му хвърля едно око, понеже никога не съм се учел от видео-уроци, а направо от песните, но ми е крайно време и откакто се регнах тук всеки втори твърди, че трябва да го направя Цитирай
Pinky Отговорено Февруари 28, 2006 Отговорено Февруари 28, 2006 аз също започнах да се уча да свиря с три пръста обаче след около 10тина минути свирене малкия ми пръст започва да ме боли-нормално ли е да е така в началото или аз нещо не правя както трябва? Раздвижвай си пръстите преди свирене. Ако проблемът "настоява" - вече можеш да се обезпокоиш. Не знам, личен лекър, може би? Цитирай
charles mingus Отговорено Февруари 28, 2006 Отговорено Февруари 28, 2006 ма чакай бе как малкия ти с кои три пръста свириш?? то не тряа ли безименния да е последен ебаси? Цитирай
MDFk Отговорено Февруари 28, 2006 Отговорено Февруари 28, 2006 то не тряа ли безименния да е последен ебаси? Не. Обърни внимание като си отегчен или изнервен и с отпусната ръка тракаш на масата с пръсти, подсъзнателно с кой започваш - безименен, среден, показалец. За това, за да не мислиш с кой пръст трябва да тръгнеш, действаш по инерция и става. Цитирай
charles mingus Отговорено Февруари 28, 2006 Отговорено Февруари 28, 2006 не бе аз друго казвам малкия(кутрето) не участва вьобщенито в класическата китара...иначе да верно Цитирай
Recommended Posts