Jump to content
Българският форум за музиканти

Бутона за усилване на Fender Frontman 15r


Recommended Posts

Здравейте, имам проблем с потенциометъра за усилване на моето кубе: Fender frontman 15r, а именно ,че като го врътна още на 2-ра степен се усилва като за 5-6 степен. Можете ли да дадете съвет как да го оправя, та да се усилва плавно и адекватно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не е сменен оригиналния, не трябва да се държи така. Ако обаче е ремонтирано кубето, може да е поставен неподходящ потенциометър, защото у нас не се намират логаритмични.

Друг вариант е да има повреда (може изобщо да не е в потенциометъра). Тогава вече се налага по-обстойна проверка.

Каква е историята на заболяването? Било е нормално и е станало така, или си е така от самото начало? Ново ли е взето кубето или на втора ръка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам същото кубе, само че без ревърб, и също така се усилва. Склонен съм да мисля,че си е заложен проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за 15-ватовия модел (без значение reverb-a), съм чувал от доста различни хора за този проблем. Явно е някаква конструктивна недомислица още от производството на кубето...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През мен не са минавали много петнайсетици, за да мога да преценя дали е така. Освен това различни хора - различни виждания, но щом има хора с подобни наблюдения...

Явно е време за "модване" :D на тези модели, ако проблемът и хората го налагат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Парен Валяк, бях ти писал за мой подобен проблем с Frontman DSP. Там потенциометрите директно управляват DSP-то (с малко преобразуване на аналоговото ниво).

Няма как да се прецака от нормална експлотация. Може би малките фендерчета са направени да не могат да свирят тихо, колкото и абсурдно да е това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казва чичо Мърфи, ако нещо може да се прецака, ще се прецака :) .

В дадения случай моделът е евтин и се опитва да бъде всичко на веднъж, затова може би са го направили така - да има повечко усилване за да има "джжж..." :D .

 

Между другото на кой канал се проявява посочения характер - на чистия или на кривящия?, защото има два volume-a... Или и на двата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно е проектирано да усилва по този начин, за да създава илюзията за по-голяма мощност - "На две е толкова силно, а представяш ли си усилено до десет?!!??" А потенциометърът след средата на хода си не усилва изобщо.

Добре известни днес марки китарни усилватели са залагали на този номер през годините, включително и при доста скъпи модели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След бърза проба се оказа,че усилването е по-фрапантно на чистия канал. При условие,че гейнът е на нула. С увеличаването на гейна се увеличава и силата на звука доста.

 

Не го бях въртял до сега така,защото свиря със Санс амп и си го ползвам за регулация на волумето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кубето е купено 2-ра ръка и е така от самото начало. Така като чета мненията съм склонен да вярвам, че може да е от самото кубе, един ден ще си взема лампово и ще мирясам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не е валидно само за малковатовите кубета.Като притежател на Фронмен65Р, бих споделил, че пота на чистия канал отпушва много(и рязко), на позиция между 1 и 2(има някво междинно положение, но е о много финно ръчкане).Може би фабриката ползва еднакви гадни потове в евтините комба.Но пак само предполагам.

И да става дума за чистия канал, при изкривения канал нещата са много по-плавни!

П.П>Свирил съм и с Фронтмен 212(където нещата не са по-различни, в клийн канала).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, комбото си е просто така.И моя опит от тези серии е такъв.Имам предположение, че ползват линейни гадни потове, но е само предположение.Както и да е, за това комбо, мод клони към безмислен....цената на качествен пот+цена на труд на специалист=стойност съизмерима със солиден процент от стойността на кубето.

Свирукай си и не му мисли много :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледнах схемата на Frontman 15G - малко странно е усилването. Дори не се сещам как ще се модне елегантно.

На моето кубенце скоро ще му направя send-return и там ше му сложа волуме педалче. Това е най-универсалното и отворено решение по моя преценка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми аз си ползвам волюм педала на процесора ако искам по-плавно усилване, обаче така лишавам педала от други функции, а обичам да превключвам например дист/оувърдвайв. Иначе кубето не е лошо като изключим тази дразнеща подробност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.