the_pazzo Публикувано Юни 9, 2010 Share Публикувано Юни 9, 2010 Здравейте, имам проблем с потенциометъра за усилване на моето кубе: Fender frontman 15r, а именно ,че като го врътна още на 2-ра степен се усилва като за 5-6 степен. Можете ли да дадете съвет как да го оправя, та да се усилва плавно и адекватно? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fender_str Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 Като го смениш? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 Ако не е сменен оригиналния, не трябва да се държи така. Ако обаче е ремонтирано кубето, може да е поставен неподходящ потенциометър, защото у нас не се намират логаритмични. Друг вариант е да има повреда (може изобщо да не е в потенциометъра). Тогава вече се налага по-обстойна проверка. Каква е историята на заболяването? Било е нормално и е станало така, или си е така от самото начало? Ново ли е взето кубето или на втора ръка? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rock Forever Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 Имам същото кубе, само че без ревърб, и също така се усилва. Склонен съм да мисля,че си е заложен проблем. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 Специално за 15-ватовия модел (без значение reverb-a), съм чувал от доста различни хора за този проблем. Явно е някаква конструктивна недомислица още от производството на кубето... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 През мен не са минавали много петнайсетици, за да мога да преценя дали е така. Освен това различни хора - различни виждания, но щом има хора с подобни наблюдения... Явно е време за "модване" на тези модели, ако проблемът и хората го налагат. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 Парен Валяк, бях ти писал за мой подобен проблем с Frontman DSP. Там потенциометрите директно управляват DSP-то (с малко преобразуване на аналоговото ниво). Няма как да се прецака от нормална експлотация. Може би малките фендерчета са направени да не могат да свирят тихо, колкото и абсурдно да е това. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 Както казва чичо Мърфи, ако нещо може да се прецака, ще се прецака . В дадения случай моделът е евтин и се опитва да бъде всичко на веднъж, затова може би са го направили така - да има повечко усилване за да има "джжж..." . Между другото на кой канал се проявява посочения характер - на чистия или на кривящия?, защото има два volume-a... Или и на двата? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 Най-вероятно е проектирано да усилва по този начин, за да създава илюзията за по-голяма мощност - "На две е толкова силно, а представяш ли си усилено до десет?!!??" А потенциометърът след средата на хода си не усилва изобщо. Добре известни днес марки китарни усилватели са залагали на този номер през годините, включително и при доста скъпи модели. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rock Forever Отговорено Юни 9, 2010 Share Отговорено Юни 9, 2010 След бърза проба се оказа,че усилването е по-фрапантно на чистия канал. При условие,че гейнът е на нула. С увеличаването на гейна се увеличава и силата на звука доста. Не го бях въртял до сега така,защото свиря със Санс амп и си го ползвам за регулация на волумето. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_pazzo Отговорено Юни 10, 2010 Автор Share Отговорено Юни 10, 2010 Кубето е купено 2-ра ръка и е така от самото начало. Така като чета мненията съм склонен да вярвам, че може да е от самото кубе, един ден ще си взема лампово и ще мирясам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SviStyle Отговорено Юни 10, 2010 Share Отговорено Юни 10, 2010 Това не е валидно само за малковатовите кубета.Като притежател на Фронмен65Р, бих споделил, че пота на чистия канал отпушва много(и рязко), на позиция между 1 и 2(има някво междинно положение, но е о много финно ръчкане).Може би фабриката ползва еднакви гадни потове в евтините комба.Но пак само предполагам. И да става дума за чистия канал, при изкривения канал нещата са много по-плавни! П.П>Свирил съм и с Фронтмен 212(където нещата не са по-различни, в клийн канала). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Юни 10, 2010 Share Отговорено Юни 10, 2010 Ох, комбото си е просто така.И моя опит от тези серии е такъв.Имам предположение, че ползват линейни гадни потове, но е само предположение.Както и да е, за това комбо, мод клони към безмислен....цената на качествен пот+цена на труд на специалист=стойност съизмерима със солиден процент от стойността на кубето. Свирукай си и не му мисли много Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юни 10, 2010 Share Отговорено Юни 10, 2010 Погледнах схемата на Frontman 15G - малко странно е усилването. Дори не се сещам как ще се модне елегантно. На моето кубенце скоро ще му направя send-return и там ше му сложа волуме педалче. Това е най-универсалното и отворено решение по моя преценка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_pazzo Отговорено Юни 11, 2010 Автор Share Отговорено Юни 11, 2010 Aми аз си ползвам волюм педала на процесора ако искам по-плавно усилване, обаче така лишавам педала от други функции, а обичам да превключвам например дист/оувърдвайв. Иначе кубето не е лошо като изключим тази дразнеща подробност. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts