Jump to content
Българският форум за музиканти

Постановка на лява ръка видео урок

maxim09

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Бе дебели лопати са си така или иначе, но не мисля, че е там проблемът. Хватката с това да ползваш всичките пет пръста на лявата ръка си е пинизчийска, и иска много упражнения, докато започне да замязва горе-долу. Ако искаш да овладееш такава постановка, и съответно се кефиш на съответните китаристи, гледай видеота от концерти на Пърпъл (с Блекмор) и Хендрикс, както и уроци и клипчета за техни песни. Например този: http://www.youtube.com/watch?v=7AfRSfSnOis&fmt=18. Въобще много китаристи от старата школа ползват тези похвати, което си е директно наследство от дъртите блусари, които свирят кой както хване и както му е удобно. Важно е все пак да не усещаш напрежение в ръцете си (целите), защото това може да доведе до сериозни проблеми нататък. Като имаш това много сериозно наум, всичко останало е въпрос на експерименти, гледане, слушане, и крадене на похвати от големите (или пък от познатите ти по-опитни китаристи).

Айде пак едит :greenball:

Не толкоз по темата, но пък е свързано с постановката на лявата ръка. Става дума за някои аспекти на фразирането (изразяването чрез китарата) тук в една дърта моя тема с линкове из ютюб за туй-онуй, на който му е интересно, да метне едно око:

Вибрато уроци из нета

П.С. Кеф, че изникна тема, в която можем да си полафим за свирене, а не за евтини китари, процесори, и прочее глупости за чесане на езици. Дано се включат и хора, които са напред с материала. Виждам ви! :)

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдам.. той на Джими палецът на лявата ръка не мяза на пръст :greenball: Наистина доста от дъртите блусари използват този повхат, но най-вероятно защото им е удобно. Аз се мъчих, мъчих и не ми е удобно, а и не ми е толкова наложително да използвам тази техника. Според мен е въпрос до свикване, независимо с дебел или тънък гриф ако е китарата, акустична или електриче :cheers2: Упражнения, пот, умора и пак упражнения, иначе няма как да стане, но наистина е важно да не се заучават "грешни" постановки т.е такива, които да напрягат ръката, защото след време....

Примерно Andy Summers (The Police) разказваше, че постановките, които ползвал били доста по-различни от тези на колегите му и това затруднявало хората, които искали да изкарат звученето на The Police. :punk_guitar: представяте ли си..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз забелязвам, че когато свиря прав, тоест китарата ми е ниско разположена, отвътре ми идва да използвам палецът за хващане на дебелите струни, докато, ако съм седнал и китарата ми е високо (като постановка за класическа китара) е направо невъзможно да си извия така ръката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A по принцип повечето китаристи си я нагласят така, че като са прави и седнали, да няма промяна във височината на инструмента, за да не се налага да си променят постановката. Примерно аз мойта китара я държа бая високо и изобщо не ми дреме как изглеждам отстрани. Да оставмм ниското свирене на Слаш и Зак Уайлд... по - високо е доста по - удобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Гледам мача, ама мира не ми дава. Много трудна тая хватка с палеца. Мелодията ще ми пръсне главата, а пък пръстите ми нищо не могат да изкарат, или почти нищо. В крайна сметка изглежда много лесно, но не ми се отдава. Все пак, как бихте оценили степента на трудност на изпълнението? Аз го виждам, че проблема ми идва от хватката с палеца. Вярвам не е поради липса на арсенал от ефекти? Единствено ползвам овърдрайва на комбото си и толкова?

Редактирано от maxim09
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Упражняване като идиот, докато стане. Това е положението в живота.

За трудността - при всеки е различно. На мен нищо не ми е лесно, щото все нещо не ме кефи, но като цяло се оправям горе-доле. Но пък и пръстите ми не са от най-късите, да кажем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е взе да се получава малко, по малко, обаче с ето тази хватка, която намерих в YouTube http://www.youtube.com/watch?v=P-Xtb_GTs_o. Види се блусарските хватки, не са ми по-силите, поне за момента. Icarus, не знам явно си доста критичен спрямо себе си, щото музиката която правите на мен много ми харесва, даже по едно време си я пусках седмици наред и се кефех много. Просто и в стилово отношение ми допада много. Сега пък съм се заслушал по Зи зи топ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за хубавите думи все пак :girl_cray2:

За Тъш - бе може и тъй да се изсвири, но ми се струва доста по-трудно от оригиналния начин, докато като си хванеш грифа като лопата, можеш да си смъкнеш китарата до коленете и да си могъщ айляк цялата песен, както го прави Били Гибънс: http://www.youtube.com/watch?v=I_M6NkfNFsA

Рокендрол да има!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове