Jump to content
Българският форум за музиканти

Постановка на лява ръка видео урок


maxim09

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Щом се получава готина музика, значи е правилна постановката! :thumbs_up: Ето още "неправилни постановки"

:thumbs_up: Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледни още една "не"правилна постановкаVisit My Website.

Постановката зависи от стила на самия китарист.Грешна постановка е тази, която изморява ръцете(тялото), причинява болка и води до разни увреждания.Всичко останало извън тази категория би трябвало да е правилно(особено ако помага и на доброто тоноизвличане).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега , учителя ми ми е казал така " Много хора смятат за грешка да слагаш палеца на грифа , но много добри китаристи го правят и никой нищо не може да им каже" . Сам си прави изводите .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен също няма специално обособена грешна постановка - важното е да ти е удобно, да не ти вреди на ръцете(да ги изморява) и да има добро тоноизвличане. Аз лично на класическа китара свиря с палец зад грифа, но на акустична със стоманени струни и ел. китара го местя над грифа, защото ми е по-удобно. Въпреки че някой път и на ел.китарата слагам палеца зад грифа - зависи какво ще свириш. Наприхмер Дъг Олдрич от Уайтснейк свири с палец зад грифа, което ми е малко странно, но на всеки си му е удобно някак. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти е малка ръката, пиниза с палеца ще ти доста труден. Този на видеото очевидно има доста голяма ръка - вижда се ясно. Но, както казаха колегите - най-важното е да ти е удобно и да нямаш болежки (в ръце, китки, лакти, рамена, гръб и прочее). Строгите правила са по-скоро за класическа китара, там грифът е доста по-широк и постановката е от голямо значение - при електрическата или акустичната китара, грифът е тънък и е въпрос на навик и удобство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не говорим за прословутите акорди а-ла Хендрикс , всеки пръст на ръката ти е като воиник , защо да се лишаваш от част от арсенала ти

след като можеш да го използваш в подходящия момент

 

:girl_cray2::greenball::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за напътствията и отговорите. Значи придържам се към урока и уча песента. А за постановки да не бера грижи, ясно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това за палеца не зависи ли по-скоро от китарата на която свириш, ако си с електрическа така ше имаш повече опора за бендове примерно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така,искам да използвам темата,за да споделя моят проблем,а той е следния - когато правя слайдове много лесно ми се получават мазоли по пръстите с които ги правя.Има ли някакъв начин това нещо да приключи и в мен ли е проблема,дали прекалено много натискам струните и въобще как да са прекрати това нещо , защото ся ми е мн кофти не мога да свиря въобще с тези два пръста :rockon:

Редактирано от The_tormentor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Свирене му е майката :rockon: След време пръстите ти ще загрубеят и няма да имаш такива неволи. Освен ако нямаш някакъв проблем с кожата, но ако си начинаещ е нормално да те болят пръстите. Можеш и да смениш струните си, ако са прекалено стари (и ръждясали).

 

Иначе към оригиналния автор - в случая пичът от видеото хваща тона сол на трети праг шеста струна с палеца - похват, използван много от големи имена като например Джими Хендрикс и Ричи Блекмор. Когато си хванал по такъв начин грифа се правят много по-лесно вибратото и бендовете - така свирят например блусарите. Другата постановка, където палецът не се показва над грифа, е така наречената 'класическа' - по-удобна за някои пръстовки и акорди. Например акордите с барета повечето хора предпочитат да ги свирят с класическа постановка, както и бързи технични пасажи нагоре-надолу по грифа. Рядко виждам някой да прави тия каскади 'блусарската'. И двете постановки имат плюсове и минуси, най-добрият вариант е да свикнеш и с двете и да нямаш проблеми да ги сменяш бързо, когато се наложи.

 

едит: на видето всъщност добре се виждат някои разлики между двете неща. Обърни внимание как прави бенд на 0:55 и пробвай ти да го направиш с двете постановки и усети разликата. Веднага след това пичът сменя постановката, за да може да обхване разстоянието между трета и седма позиция - нещо доста трудно при първата постановка. Поне докато човек свикне да си разтяга пръстите достатъчно.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи схванах идеята, Icarus благодаря ти за изчерпателния отговор. Все пак дали от не дотам тънкия гриф на моята ел. китара "Кремона" или от това, че ръката ми все пак не е огромна, не ми се получава съвсем, като на човека от видеото. Т. е. след като хвана сол на 6 -та струна с палеца, следващите пасажи на 3-та и 4-та струна не мога да ги изпълня без леко да местя палеца от 3-то прагче. А вижда се, не трябва така?! Наистина ли Кремоните имат по-дебел гриф или аз нещо бъркам постановката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

maxim09 повярвай ми , Кремоните наистина имат по-дебел гриф от новите китари. Не че праговете са по широки , а отзад грифа е много по-дебел . Имам Кремона и това наистина е голям недостатък - казвам го от личен опит .

Редактирано от ManowarrioR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.