AXE Публикувано Декември 19, 2004 Публикувано Декември 19, 2004 Какво ви е мнението за разните ефекти, звуци, симфонични оркестри, 128 канални записи на хорове, тригерирани и/или забързани барабани, модулирани вокали и прочие "ефекти" които някои групи вкарват в студийните си записи и после не могат да изкарат на живо? Одобрявате ли го? Кое е по-добро според вас - яка студийна песен, която грпата не може да изкара на живо, или опростен студиен запис, който може да се направи 1:1? Аз лично съм за подобни ефекти, но в определена граница. Има някои работи, без които дадено парче пак би звучало добре на живо. До тук положението е ОК. Но в момента в който една песен на живо звучи кофти, щото й липсват студийните ефекти, положението вече не е много наред Цитирай
Delyan Отговорено Декември 19, 2004 Отговорено Декември 19, 2004 Аз не съм против който каквото и където иска да го използва. Важното за мен е да звучи добре (ако пък ме и изкефи ...). Иначе дали ще прозвучи на живо или не зависи от музикантите. Ако толкова има ефекти в студийния запис винаги могат да направят малко по-различен аранжимент за свирене на живо. Иначе за мен лично винаги е било най-важно как звучи банда или изпълнител на живо!!! Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 19, 2004 Отговорено Декември 19, 2004 Темата, която Axe отвори е меко казано интересна. Аз лично съм напълно ЗА използването на такива ефекти и причината е най-вече в това, че има музика, която да си пуснеш вкъщи на уредбата (компа) и такава, за която да дадеш 10 лв за билет и да куфееш 2 часа. Десетки от любимите ми парчета биха били пълна НУЛА на живо. И то не само заради ефектите в тях, ами и заради самата музика. Ще дам пример: Преди няколко месеца Iced Earth изкараха нов албум, чиито втори диск съдържа три песни (които на практика са една цяла песен). Общо половин час+. В песента (Gettysberg Trilogy) се разказва за най-голямото сражение случило се някога на американска земя. Та идеята е че тази песен би звучала глупаво на живо. Но с всичките ефекти и тн които са сложени в записа е просто велика. Същото мога да кажа и за последният концептуален албум на Ayreon (благодаря на Synchu, че ме светна ). И изобщо за много други неща. С няколко думи: Нека има музика за слушане и музика за куфеене Поне това е моето лично мнение Поздрав: Ayreon - Day eleven: Love :violin: :violin: :violin: Цитирай
Delyan Отговорено Декември 19, 2004 Отговорено Декември 19, 2004 Същото мога да кажа и за последният концептуален албум на Ayreon (благодаря на Synchu, че ме светна ). STAR ONE има концерт, па незнам ... Цитирай
synchu Отговорено Декември 19, 2004 Отговорено Декември 19, 2004 Същото мога да кажа и за последният концептуален албум на Ayreon (благодаря на Synchu, че ме светна ). STAR ONE има концерт, па незнам ... И'ам го Предпоследния Ayreon също е имал турне. Проблема не е чак толкова в изпълнението на живо, защото така или иначе всички ефекти са синтове, плюс няколко класически (и не толкова) музиканти, проблема както споменава Arjen Lucassen е по-скоро в събирането на 10-ината вокалиста, които са участвали в записите. Всеки от тях си има собствени групи и ангажименти и трудно биха се събрали заедно за турне или концерт. А че албума е велик, велик е Щурм данке за поздрава - абсолютно любимо парче А иначе по темата, ми въпрос на аранжименти - са не звучат като студийните албуми, обаче и двете и концертите и студийните албуми си имат своя чар. Имам няколко апокрифни концертни изпълнения на Blind Guardian (who kick ass big time) , които нямат нищо общо с масата от звуци (и десетината китари) в студийните им албуми. Абе със съвременнта техника почти всичко може да се изкара и на концерт, въпроса е че се губи "суровата" енергия ако е прекалено напудрен концерта, те затова се правят и аранжименти различни. Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 19, 2004 Отговорено Декември 19, 2004 Щурм данке за поздрава - абсолютно любимо парче Знам аз За това поздравявам Просто целият албум си рулира от всякъде и това си е! Много благодарности, че ме светна. Междудругото им чух доста други неща и не ми грабнаха ухото като тоз албум... Цитирай
jFog Отговорено Декември 20, 2004 Отговорено Декември 20, 2004 МИ зависи от ефектите,но съм ЗА винаги когато музиката не губи от това.И аз обичам да записвам с три китари и знам че на концерт няма да може да се постигне но пък ме кефи.Относно другите групи, да си берат гайлето ,не моем ся да се плашункаме и за тех Но по принцип всякви ефекти ако не са някви изрудщини могата да се прсъздатат на концерт със синтове , както спомена колегата по горе.Един , двама трима клавирджии и тва е. Друг е въпроса за силно традиционалните стилови ориентации където може да изглежда даже глупаво и не на място използването на клавир.Винаги разбира се има едно НО и едно ОБАЧЕ.Важното е да размазва и да клатиш клавата Цитирай
TheNextDimension Отговорено Януари 28, 2005 Отговорено Януари 28, 2005 Има техника - звучиш на концерт като на запис, няма техника ...звучиш и не си познаваш песните не знам дали сте забелязвали колко мзуканта се грижат за звука на Ю2 и свирят партии в бекграунд или ако оббърнем в металургическийх групами за какво иде реч при един концерт на димму боргир с целия бекграунд от албумите Аз се радвам на всичко което може да ми донесе емоция Цитирай
SlipFly Отговорено Юни 1, 2005 Отговорено Юни 1, 2005 Ми аз сам за оба4е като не могат да я свирят на лаиф да не я свирят) има песни които са за албума има и такива за свирене на лаиф) Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 1, 2005 Отговорено Юни 1, 2005 Хмммм... доста стара тема, но защо ли сме пропуснали да турим и на туй гърне похлупак? :think: Много рядко съм виждал (западни!) групи, които да не могат да си изкарат парчетата на живо. Явно момчетатаи или ползват същата техника от студиото в реално време, или са много печени, или просто претрупаните с ефекти песни не ги свирят на живо. И аз съм за техническия прогрес, стига да не загрозява със синтетика автентичния звук на групата. Междудругото, напоследък стана популярен така нареченият "drum-machine-gore-grind". Там нарочно се буха колкото се може повече бруталия от дръм компютри и прочее. Австралийската банда Fuck... I'm Dead си настройват дръм компютъра на 666 BPM и на живо просто вземат същия дръм компютър, със същите настройки и си свирят с него. Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 1, 2005 Отговорено Юни 1, 2005 По-скоро по 32 ноти на 1 такт. BPM обозначава темпо, а не такт. Това е нещо като много, ама много бързо. Цитирай
AXE Отговорено Юни 1, 2005 Автор Отговорено Юни 1, 2005 Точно. Ти колко ноти можеш да изсвириш в такова темпо? Барабаните може да са от машина, ама другото......докато изсвириш една нота и са хвръкнали 5-6 такта поне Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 1, 2005 Отговорено Юни 1, 2005 Хехе, не. Пусни си бенда и слушай за кво иде реч - китарите са адекватно бързи на барабаните. Междудругото, не всичко тяхно е в 666 BPM. Може да имат и едно-две неща в 650 Как да е, важното е, че не се срамят да си тръшнат дръм компа на сцената и да забият пред публика. Цитирай
AXE Отговорено Юни 1, 2005 Автор Отговорено Юни 1, 2005 Междудругото, не всичко тяхно е в 666 BPM. Може да имат и едно-две неща в 650 А, и балади имали Цитирай
Recommended Posts