Jump to content
Българският форум за музиканти

Основен ремонт на Squier


Recommended Posts

Здравейте!

Понеже съм разглобил китарата и съм се захванал да и направя един сериозен ремонт (най-малкото да я пребоядисам и прелакирам барабар с грифа) въпросите изникват един след друг и реших вместо да пускам отделна тема за всяко едно въпросче да направя една обща в която да питам за нещата за които не съм сигурен. Ще се радвам на вашите съвети.

 

Първия въпрос ми е как да разкарам тези рингове?

 

SN854926.jpg

 

Искам да изшкуря целия гриф (без фретборда разбира се), но видях, че точно тези рингове са доста здраво набити и сега се чудя дали да рискувам да ги вадя със сила или да шкуря около тях и така да лакирам накрая главата на грифа. реално ще връщам старите тунери, засега не смятам да ги сменям, така че дайте идея как (и дали) да ги сваля без да нараня дървото.

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извини ме за прямостта, но щом задаваш такива въпроси - по-добре не пипай китарата.

Ако ще пипаш, естествено че ще ги извадиш и естествено че без да нараняваш дървото.Начина е от задната страна в отвора се вкрава инструмент, чиито диаметър е много близък с този на отвора.Чрез него се избиват втулките, леко и внимателно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя съвет е намери някоя китарка която за нищо не става, колегата е прав, натрупай опит върху нещо за което няма да те е яд и после върху твоята си китарка. Иначе начина е това за да извадиш ринговете:slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина колегите са ти казали правилно.Ти си разглобил китарата заемаш се с боядисване лакиране и тн,а задаваш въпрос който (извинявай) учудва.Ако наистина да махнеш тия пръстени ти е проблем то по-добре не се захващай с останалото.То е нива нива по-сложно.Много са писали по този повод тук в форума за боядисване и лакиране и наистина там си е наука и си иска майсторлък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така.

първо оставете ме аз да се тревожа за китарата. правил съм и над 7 ремонта. просто досега не се бях захващал с грифа в такава дълбочина.

второ бащата е бояджия и съм израснал сред бои и лакове - не се хващам за пръв път с подобна процедура. също така са ми под ръка всички нужни инструменти.

 

попитах, защото досега не съм сменял ключовете на грифа и не знаех, че тези рингове са захванати така за дървото. може да са на резба примерно и реших, че е разумно да попитам преди да ръчкам от долната страна с каквото и да е. плюс това когато свалих ключовете се вижда ясно, че отдолу въобще няма лак. аналогично реших, че може да не е нужно да махам ринговете.

 

и за да не остана капо и да хвърля още някоя съчка в огъня - реших днес да изтъня малко грифа, сега ми е паднало :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фани едно стъкло и почваш да сваляш по малко стържейки -виждал съм така да изтъняват грифове на соц-тупалки,..бе ти си знаеш,но няма смисъл според мен.За втулките на ключовете ти казаха как се махат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

дам, вече лака е свален навсякъде. за изтъняването - мисля да действам със шкурка - леко и постепенно за да не се появят неравности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Правилно.Освен от неравности, внимавай да не се покаже нъта :music336::icon_shithappens:

Че съм виждал такива неща....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е, аз мисля няколко мм само да пипна. в момента е 21 мм на първия фрет и мисля да стане 18-19. ако има само 2 мм дърво до тръс рода направо ще го хвърля тоя гриф от 14-тия етаж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си много сръчен с един широк остър нож можеш да повдигнеш втулките по мъничко от всички страни докато се отхлабят и излезнат. Моите така ги извадих завчера (защото съм много сръчен :) ).

Огледай после за евентуални повреди по повърхността на главата. Внимавай да не се порежеш.

 

Тези 3мм, с които ще изтъняваш грифа, според мен не си заслужават усилията. Ще стане по-тънък, но не по-добър. Твърде е възможно и по-зле да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^true true

тая процедура с изтъняването още я обмислям, имаш право, че е много занимавка за несигурен резултат, май е по-добре да си купя по-натам китара с по-тънък гриф. всичко тръгна оттам, че има няколко дупки по грифа от удар и точно няколко мм биха изгладили всичко. някак не ми се искаше да използвам кит, защото мисля, че ще личи доста.

а за втулките - махнах ги още след втория пост, просто чаках да разбера дали има резба, която мога да повредя с дърпане/бутане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е:

Не изтънявай грифа! Почти при всички случаи се дестабилизира от напъна на тръсрода, а при главата, тръсрода е наистина на няколко милиметра навътре в дървото! Така е с всички грифове, не само с този! Рискуваш да получиш като резултат ето това:

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2200/10...F45xPCWDsZb.JPG

 

или най-малко ето това:

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1274/1981755518.JPG

 

Втулките на главата на грифа вече знаеш как да избиеш - от първите коментари. Само да вметна, не ги дялкай с ножче или отверка, че ще нараниш дървото!

 

Успех! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако избереш кит с цвета на дървото ще личи след детайлно вглеждане,

По-тъмен лак също добре ще прикрие ремонта. Китосвай, шлайфай и да не ти пука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като и аз съм се захванал с един Стратокастър, твойта тема ми дойде направо като подарък :icon_shithappens: За да не пускам нова ще използвам твойта (ако не възразяваш) за един въпрос. Леглото в тялото, което влиза петата на грифът, трябва ли да е еднакво дълбоко на всякъде. За да поясня какво имам предвид при първите 2 успоредни винта е с 2 мм по-дълбоко от колкото при вторите два, което дава наклон на грифът нагоре. Така ли трябва да бъде или трябва да се корегира? Тялото и грифът не са от една и съща китара, но са от Стратокастери. Питам защото в момента струните бръждят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.