Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за усилвател?


Recommended Posts

  • Отговори 53
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Е чак да се залее пазара :) Аз ако успея да си го зглобя за мен пак ще е голям успех.И много зле за комшиите :)

Разглобих трафовете за сега и утре най вероятно след работа ще измеря захранващия траф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се да имаш в предвид, че си ги свалил от шасито, а не, че си изкарал ламелите, ако е така (изкарал си ламелите) преди да правиш каквото и да е ги нареди отново!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

Аз вървя по този път. Купих Моно25, разпилях го, и в крайна сметка, разбрах че ще ползвам от него само захранващия траф и лампите ЕСС83. Предимството ми е, че имам сервиз за медицинска техника, респективно условия, познания и опит, и не на последно място два склада със стари боклуци. Ще ти споделя опита си с удоволствие и ще ти помогна с каквото мога. Пиши на ЛС, за да не пълним темата. Може и на Скайп: v_m_hristovi

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към Fender - ЕЕЕ ти ме взе за мезе :godbless: То бива бива ама да съм толкоз зле не :) Как ще свалям ламели аз навремето дори трафове съм навивал в предприятието.Просто изпълнявам това което каза Parni_valjak все пак той е на светлинни години по знания пред мен и някои други от форума в тази област.Свалил съм трафовете като предварително на листче съм си записал какъв кабел на кое краче от трафа е за всеки случей,за да знам горе долу по цветове кои са намотките.Освен това смятам да ги прозвъня с веригомер да ги определя точно кой с кой кабел е и чак тогава да пристъпя към мерене на напреженията.Поне това съм научил от дългогодишната си практика на ел техник.3 пъти мери 1 път режи.Не като оня шивач дето 3 пъти рязал и все късо идвало :godbless:)С изходния траф не знам как ще се справя за да му измеря импедансите при напрежение 30V и товар 8 и 16 ома ама уж в завода имало електронен уред който можел да го стори.За сега това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С изходния траф не знам как ще се справя за да му измеря импедансите при напрежение 30V и товар 8 и 16 ома ама уж в завода имало електронен уред който можел да го стори.За сега това е.

Внимание! Не се мери при 30 волта, а при положение на комутациите във вторичната на позиции за 30V !

И не се мери с подобни напрежения, че може да се пренесеш в ловните полета!

Мери се импеданса на първичната, като се свърже резистор във вторичната. Не се подава напрежение на вторичната. По коефициента на трансформация импедансът на първичната ще се повиши от 8 или 16 ома на няколко килоома. Добре е това да се направи в целия честотен обхват (20-20000) за да се получи информация за поведението на трансформатора в двата края на обхвата. Така ще проличи какъв може да е действителният честотен обхват на усилвателя.

От кривите и стойностите на резултата, ще се разбере какво Rаа ще осигури трансформатора на крайните лампи. От това, комбинирано с напрежението от мрежовия траф ще следва изборът на лампите, техния брой и евентуалната изходна мощност. Има и други неща, които се разбират от измерването, но сега да се ограничим до тук!

 

Не си написал от къде си! Добре е да се знае дали си наблизо :thumbs_up: , че този вид измерване е трудоемък, ако не разполагаш с подходящи измерителни устройства.

 

Ооопс! За да не съм голословен, ще дам една примерна графика, която бях правил за колега ;) . Само да я намеря...

Ето я -

Товарът е 4 ома на вторичната.

gx5zCq2A.jpg

 

Приятни занимания!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такаа днес измерих напреженията на Захранващия траф ето направих схемичка колкото можах http://valeri1963.snimka.bg/hobby/amp.501476.18771782 Трябва да добавя че от към напреженията 413В и 250В при някои комбинации между тях се получават и такива до 500-600В

За изходния траф явно не съм разбрал аз мислех че се слага товар на вторичната 8 или 16 ома и се подава ток на първичната след което се мери нещо като пад но явно не е така.От Кърджали съм ако е близо до вас не е проблем да дойда да го мерим,явно няма да мога да се справя сам.Ще попитам колегите от завода дали ще се справят все пак,но се съмнявам.Аз като кажа на някой че мисля да си пражя лампов усилвател те ме гледат като извънземен и ми викат ти луд ли си кой ползва лампи вече.Какво да се мъча да им обеснявам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

5,4 V = отопление кенотрони (5Ц4С)

 

6,6V (2x3,3V) = отопление

5,5...6 V = отопление

Тези намотки с дебелата жица са за 6П3С, а тези с по-тънката за 6н8С, инд. лампа ...

 

Общия извод на 413 и 250 е маса/0 за двуполупериодните изправители.

Мисля че 3х5Ц4 са за 2х413 (анодно крайни лампи), и една 5Ц4 за 2х250 волта за предните стъпала - фазоинвертор, предусилвател...

 

75,2 (2х36,6) е за изправителя на преднапрежението на крайните лампи.

 

След изправянето напреженията ще се повишат, но за разлика от полупроводниковите изправители ще са по-ниски от 1.4 х променливото, поради вътрешното съпротивление на кенотроните. Тук има възможност да се направи dual rectifier системата на MESA (!), което е удачно решение за китарен усилвател.

-------------------

 

За съжаление Кърджали ми е далече почти като Токио... :) .

Както и да е , ако се провали експеримента за изходния, ще го мислим допълнително как да стане. Колко му е да скокнеш до София, ей го де е :) .

Успех в начинанието!

 

ПП. С какви измерителни апарати разполагаш?

Генератор синусоидален нискочестотен с изх ниво поне 10 волта?

Миливолтметър нискочестотен с високо входно съпротивление (1 - 10Мома)?

Това ще е достатъчно да си направиш приблизителни измервания. Ще пратя информация как да стане, ако имаш уредите.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление разполагам само с един Дигитал мултиволтметър DT-838 купен по неволя от Харманлийския пазар за да си замеря генератора на колата че ми закипя акумулатора.Но в завода ни има уреди достатъчно и ако ги помоля ще свършат работа момчетата стига да знам как да го направим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш ЛС със постановката за измерване с минимум уреди. С този метод точността няма да е висока, но като няма риба и рака е риба. Обърни внимание на изискванията към уредите и дали ще има такива уреди налице. Всичко трябва да е поне в звуковия обхват 20...20000, но ако няма такава възможност, поне на 400Hz-1KHz направете измервания.

Хайде, успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поствам снимка на изходния траф http://valeri1963.snimka.bg/hobby/amp.501476.18786658 много ми е чуден тоя траф доста краища има по него.До колкото съм чел изходните имат два вход и 4 изход като единия е общ.А тоя са повече.

Описал съм ги всичките в схемичката която начертах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При усилвателите за радиофикация изходния траф е малко по-надарен откъм намотки и изводи. Да не те впечатлява особено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, няма почивка, брей! :thumbs_up:

 

Ето за какво иде реч:

018786658.jpg

Вторичните намотки за 30 волта се свързват паралелно, синфазно. За 120 волта се свързват последователно. Лесно е да се разбере защо. 30 волта (28,28) е напрежение за 100вата при 8 ома. Няма да развивам този въпрос, сметките са лесни ...

Сега за другите намотки.

Двойката БЕЛИ изводи са от намотка за контролен високоговорител, с ниво обикновенно 1,55 волта. Може и да не е точно толкова, но е за това.

Синият проводник е средната точка на анодните намотки, където се подава анодното напрежение; Жълтите са за анодите на крайните лампи.

Едно отклонение - Кой жълт към кое рамо от крайните лампи се свързва е важно решение. От него зависи дали ще се получи УСИЛВАТЕЛ или ГЕНЕРАТОР :thumbs_up: . Но това също е резултат от това как е свързана Отрицателната Обратна Връзка...

Както се вижда, изобщо не са много изводите - тамън са!

Досега всичко е "вокруг до около". Големия проблем е в проектирането на крайно стъпало с ТОЗИ изходящ трансформатор - как да стане и може ли въобще да стане без да се пренавива.

Това предстои да видим :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ясно ми стана сега.Фактически вторична ми замостените намотки а първичната е тази която идва от лампите.Допълнително ще видя и ще напиша кой жълт точно каде отива.

При мен се получи малко объркване заради факта че до сега съм виждал само трафове с 4 края на вторичната за 4,8 и 16 поотделно.

 

Благодаря за помощта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих интересно четиво :thumbs_up: :

0041.jpg

0042.jpg

0043.jpg

Сигурен съм, че ще е много полезно да се види дали досега сме на прав път с коментарите.

Освен това прочетеното ще е важно за схващане на работата на притежаваното устройство.

За справка само - датата на публикацията е януари 1956... :) .

 

Ако изходящият трансформатор е читав (не е пренавиван и не е изгорял или прекъснат) може да се сметне това което е необходимо :D , без да се мери (така де, явно измерването е голям препъни камък)!

Оставям за домашно (може и с общи усилия) да се разбере колко ще е Raa, ако има товар от 8 или 16 ома :ok: .

После ще мислим как да оправим дявола във въздуха :punk_guitar: .

 

ПП. Тази модификация май няма намотка за контролен високоговорител. Но това е без значение за идеята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.