Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за усилвател?


Recommended Posts

Попадна ми един усилвател - все още не му знам точния модел макар че рових доста в нета но иначе е Електроакустика(това е сигурно). В него има 10 лампи които са 2 x 4 лампи и две отделни.Точните данни мога да напиша в последствие.Има няколко трансформатора единия от които доста мощен на вид(мисля че е захранващия)и си има и изходен траф но не му знам данните. Въпроса ми е това чудо може ли да се преработи в някой хубав китарен АМП.В случея това е само едно стъпало,което няма изобщо корекции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 53
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Попадна ми един усилвател - все още не му знам точния модел макар че рових доста в нета но иначе е Електроакустика(това е сигурно). В него има 10 лампи които са 2 x 4 лампи и две отделни.Точните данни мога да напиша в последствие.Има няколко трансформатора единия от които доста мощен на вид(мисля че е захранващия)и си има и изходен траф но не му знам данните. Въпроса ми е това чудо може ли да се преработи в някой хубав китарен АМП.В случея това е само едно стъпало,което няма изобщо корекции.

Да не е такъв?

http://bir4o.snimka.bg/other/akustica-bg-lampov.408270

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не този до колкото разбирам е май стерео.На моя няма никакви контроли потенциометри и тн.Отпред има само две дръжки за издърпване ,едно ЦК ключе и една контролна лампа.Отзад има 2 бушона и една дълга ножова клема кадето са изведени изводите най вероятно за захранване колона и други.Аз ще постна снимки стига да се прибера у нас просто имам много работа.Моя по всяка вероятност също така е моно има един огромен траф мисля че захранващ,един малко по малък на който пише 120V i 30V и още някакви други трафове чиито функции не разбирам.Не съм спец по електроника електротехника да но тук съм малко бос.Не съмсем но лаик в общи линии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е крайно стъпало от радиофикационна уредба за 120/30 волта транслационна линия.

Ако можеш сам да си го направиш, има смисъл. Ако чакаш някой да го свърши за теб, ще ти излезе златно.

(Щом питаш, значи няма да си ти майстора.)

Нови ламБи, нов изходящ траф/ пренавиване на стария, общ ремонт и добавяне на предусилвателни канали... Ще излезе повече от нов... Мощността ще е 50-на вата, ако е от старите (по описанието прилича на такова, от ТУУ50) или най-много 75 вата ако е от последните лампови уредби. Електроакустика беше завод в Монтана, затова има такъв надпис.

Съжалявам за увехналата надежда ... :lol: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е полезно инфо все пак.Благодаря.Все пак като казах лаик това не означава че са ми вързани ръцете и не мога:lol:.Дори в момента правя един HiOctane съм го насабрал до някаде платката Turret е готова макар и не с оригинални турети пуснал съм кабелите остават ми само трафчетата,за които мислех да се обърна към теб или някой друг специалист от форума разбира се ако ви се занимава а и като пооправя финансиите.Така че и за тоя усилвател ако имам схемата на платката няма да ми е мн трудно да го сглобя,естествено пак с пренавиване на трафове и тн.Както гледам той ако изкара 50 вата мисля че някоя схема на Маршал ще свърши работа.За пренавиването на Power трафа мисля че тук има кой да ми го направи за изходния ще се обърна към вас ако имате желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схемата няма значение в дадения случай.

Най-напред трябва да се диагностицира състоянието на наличния апарат.

Да се измерят елементите - лампи, трансформатори, кондензатори...

Да се сменят или ремонтират повредените или извън толерансните,

да се огледа и стегне шасито.

Да се проследи състоянието на отделните групи - Захранване, Крайно стъпало, дефазиращо стъпало.

Да се провери има ли захранването резерв за доълнителни предусилвателни стъпала - отопление, анодно захранване.

 

Чак след това може да се коментира някакво развитие, защото ако от проверките се окаже, че някъде има пречка, или парите, които ще трябва да се вложат за материали и услуги надхвърлят предполагаемия бюджет -общия смисъл от интервенцията се губи . Освен ако се приеме, че финансирането е безлимитно :whistle: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателния отговор.

РАзбирам ви добре това е наистина най добрия подход към работата.

Аз мисля да подходя по въпроса в следния ред.Спрял съм се на схема на JTM45 не знам най добрата ли е - давам линк http://marstran.com/JTM45.gif това оставям вие да кажете,все пак не съм много наясно защото са адски много.

Мисля да направя съвсем ново шаси което за мен не е никакъв проблем.Алуминий има :whistle: на тоя етап.Материал за турет борд също.Съпротивления и кондензатори по магазините се намират също.От там нататък идва лошия момент.Никаде в нашата хубава държавица не могат да се намерят така наречените турети за платката хората си ги продават на запад и не им дреме тук в който и магазин да попитам ме гледат като индианци пишеща машина.Намеря ли и тях платката я смятам за готова.За потенциометрите не знам четох тук в форума че имало някакви отр по 10 лв иначе логоритмични и линейни по магазините мисля че се намират.Следват трафовете което вече си е сериозна работа особенно изходящия.На първо време мисля да снимам машинката и да постна тук снимките или да ви ги пратя на лична да си кажете мнението.А за лампите не знам,ако не ми вършат работа аз няма да ги ползвам така че бих ги подарил не съм от хората които прекалено много си правят сметка(за което все ми се кара жената):) но какво да се прави за 46 години не съм се научил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е че се почва от трафовете.Захранващия го измери и виж какво дава, дори и на празен ход.Виж и изходните.Поначало ако крайното стъпало е ок, може да се ползва, а да си направиш само преампа по схема по избор.Но отново това зависи от захранващия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако не искаш да пренавиваш изходен траф,намери траф за такава радио линия.Преди във Викиват /Пловдив/ продаваха такива ,имаше трафове с мощност до 100 вата,цената не беше много висока,като имаха и изходи за 4/8/16 ома.Става по-обемно и тежко и като цяло не е елегантно решение,но е някакво решение като се вземе предвид бюджета и любителския характер на начинанието. :cheers2:

 

Схемата на JTM45 не е чак толкова сложна,може да се направи и с обемен монтаж директно за цоклите на лампите,както при старите радио апарати.Става малко като мише гнездо,но също е вариант.Другия начин е на учебна платка/текстолит с медни площадки/ или да си направиш печатна платка в домашни условия,вероятно има и готови проекти в интернет.

За да си спестиш работа можеш да оставиш сегашния усилвател като крайно стъпало и да ползваш външен преамп.

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

output traf

 

При тази цена дали си заслужава да се пренавива,ако звука в повечето случай не е добър.По - добре да се дадат 20,30 лв. повече при гарантиран резултат отколкото експерименти да се правят.

Редактирано от serengeti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Valeri_pj:

Да, това е стъпало 50W от радиоуредба ТУУ50 и Туу100 (с две стъпала).

Ако мрежовия трансформатор е читав, има основание за работа. Дори изходящия ще свърши работа при определени условия.

Трябва обаче да се изхвърли всичко останало, без дроселите, и да се направи ново стъпало. Директното копиране на всякакви марки няма да доведе до сполучлив резултат, защото даденостите изискват по-различен подход. Само за пример ще посоча, че тук се използват 4 лампи за 50 вата, което е по-добро решение и има по-висока дълготрайност.

ОФФ:

Не мога да разбера защо непрекъснато се предлагат решения с презумцията, че някакви 20-30 лева в повече не са важни. Изглежда аритметиката не е силна страна, защото твърде често се подвеждат хората и не само в този случай. Ето защо:

Price:US $58.29 - наистина някакви си 100 лева за 45 вата траф.

Да, ама не!

Price:US $58.29 + Shipping:$51.25 USPS Priority Mail International + 20%ДДС + Мито = ????

На това му се казва сметка без кръчмаря...

 

И така:

Най-напред трябва да се разкачи всичко от мрежовия траф, да се захрани през предпазител с мрежово напрежение и да се снемат напреженията на вторичните намотки. Не, че не може да се види схемата на стъпалото, а да се отчете действителното състояние. Да се запишат стойностите и да се анализира какво ще се прави с наличните напрежения.

След това трябва да се конструира/направи захранващата част - изправител за анодното, за преднапрежението, за драйверната част и да се предвиди захранване за предусилвателната част. Да се види какви електролити ще са подходящи, какви има налични и т.н,

След това трябва да се измери импеданса във първичната на изходящия трансформатор в режим 30V/ 8 и 16 ома на вторичната, за да се види какъв режим на крайните лампи ще е подходящ. (Не случайно посочих, че оригиналът работи с 4 лампи).

От тук ще се определи какво трябва да е фазообръщащото стъпало. В оригинала може и да е с драйверен трансформатор, защото може да се работи в клас AB2, докато в новия режим трябва да се реорганизира в AB1. В оригинала лампите са 6П3, но след проверката на изходния траф може да се окаже подходящ и друг вариант (или липса на подходящо решение). Различните лампи се нуждаят от атакуващ сигнал с различна амплитуда, затова и драйверното стъпало може да се направи по различна схема.

Важен елемент е какво се търси като краен резултат. Респективно какъв вид обратна връзка ще се употреби, как ще се регулира мастер нивото и т.н и т.н.

 

Малко дълго стана, но "нема а се плашиш" :girl_witch: , това е само началото. :hysterical: .

 

Има и по-лесен вариант. Правиш копие на някаква марка и после се кефиш, че някак "обажда" (ако обади , де!) ... Имаш право на избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи аз в първия си пост забравих да напиша за лампите а те са както следва >4 броя 6П3С,4 броя 5Ц4С и две 6Н8С

тия дни ще разкача трафа захранващия и ще измеря напреженията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

ОФФ:

ОФФ:

Не мога да разбера защо непрекъснато се предлагат решения с презумцията, че някакви 20-30 лева в повече не са важни. Изглежда аритметиката не е силна страна, защото твърде често се подвеждат хората и не само в този случай. Ето защо:

Price:US $58.29 - наистина някакви си 100 лева за 45 вата траф.

Да, ама не!

Price:US $58.29 + Shipping:$51.25 USPS Priority Mail International + 20%ДДС + Мито = ????

На това му се казва сметка без кръчмаря...

018746886.jpg

 

Ето една сметка с кръчмаря(50 паунда + 10 за доставка и това е само на прима виста),да не говорим че има доста начини да се достави неща от USA без намесата на UPS,но може би е подтема на друга тема.Надявам се да не се разбере като опит за заяждане,а за да може колегата да си избере най-удачното решение за себе си....

Редактирано от serengeti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.