KoCet0 Публикувано Април 28, 2010 Публикувано Април 28, 2010 Така извинявайте ако съм объркал раздела ,но ми се стори най-подходящо тук да напиша темата . Та проблема ми е следния че досега никога не съм правил рок песен а камоли балада . Имам идеи но незнам как ще се съчетаят и дали ще се получи добре , а е много важно да се получи добре защото е за приятелката ми . И искам да попитам около кои акорди и прогресии е хубаво да се въртя като мисля да не ги свиря като акорди ами като арпежи в песента . И самият процес на композиране не ми е много ясен ,но със солото ще се справя като знам от коя скала да е (незнам коя скала е най-подходяща за рок балада). Идеята ми принципно е да започна песента със кратко соло > първи куплет (арпежите) > припева > соло > втори кулет > припев > бридж > припев > завършек. Прекалено ли е сложно за начинаещ дайте ми съвет как да постъпя благодаря предварително на съфорумниците които се отзоват (ако има такива) Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Април 28, 2010 Отговорено Април 28, 2010 щом е за приятелката ще помагаме, как!да има мир и любов рок балада... ей тука малко идейки за различни части куплет: Am | Am | G | G | Am | Am | G | G | C | G | F | F | C | G | Em | Em7| припев: Am | F | C9 | G | Am | F | C9 | Em Em7 |: || бридж F5 | F5 | Am Am7Am | Am | F5 | F5 | Am Am7Am | Am | Em | D | Am | Am | C | G | D | D | Цитирай
KoCet0 Отговорено Април 28, 2010 Автор Отговорено Април 28, 2010 мерси много ми помогна с бързия отговор сега само да разбера в коя скала и в коя тоналност да направя солото ако някой който повече разбира ме просвети и ще е супер мерси много иначе Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Април 28, 2010 Отговорено Април 28, 2010 давай в ла минор, няма да сбъркаш текст написа ли? Цитирай
KoCet0 Отговорено Април 28, 2010 Автор Отговорено Април 28, 2010 давай в ла минор, няма да сбъркаштекст написа ли? Ок еее супер супер направо съм адски благодарен за помоща ами още не съм написал текст но скоро и текст ще напиша като се консултирам и с вокала и ще стане супер мерси пак Най-сетне ще и направя песен дано и хареса Цитирай
Лими Отговорено Април 28, 2010 Отговорено Април 28, 2010 Аз омайвах гаджета в тоналност Еm Опитай това: Куплет / Em7 / Em7 / A / Em7 // Em7 / Em7 / A / Em7 // Припев // C7+ / C7+ / Bm / Bm / Am / Am / Em / Em // Цитирай
Fallenblood Отговорено Април 28, 2010 Отговорено Април 28, 2010 (Редактирано) лими отново изби рибата с тая прогресия с C7+, дето ако е така, както го хващам, е един от най-красивите акорди, дето съм чувал и изобщо цялата прогресия (((: Редактирано Април 28, 2010 от Fallenblood Цитирай
indy Отговорено Април 29, 2010 Отговорено Април 29, 2010 Аз пък, ти предлагам друг подход. Няма смисъл да пишеш сам балада, те са отдавна вече написани всичките. Вземи някоя песен от по-стар албум на Стиви Уондър, хармонизирай я според знанията и възможностите си, в процеса на заучаване, мелодията несъмнено ще се промени малко или много и си готов. Текст би могъл да си измислиш сам, в бял стих. След това, ще я изпълниш на момичето, казвайки му, че е твоя. Ако някой се опита да те изобличи, ще твърдиш, че песента е твоя, а Стиви по някакъв начин е надушил, че е стойностна и практически веднага гадно си я е присвоил. Тъй като това ще е крайно нагло твърдение, мисля, че ще ти повярват напълно. Цитирай
KoCet0 Отговорено Април 29, 2010 Автор Отговорено Април 29, 2010 Мерси на всички които се отзоваха . Днес написах солото ,а по аранжимента имам доста работа още ,но и него ще направя. Най-трудно ще ми е да свържа аранжимента и текста това ме затруднява и сега като напиша текста ще е основния проблем @indy - Неискам да крада от никой и да казвам ,че труда е мой искам всичко да е от мен пък каквото стане Цитирай
Steppenwolf Отговорено Май 3, 2010 Отговорено Май 3, 2010 Успех! Сподели после реакцията, ако не е строго секретно. Иначе, в сферата на голяма част от поп и рок музиката няма толкова композиционна интелектуалност, така да се каже, колкото в класическата и производните й, затова не я мисли твърде много и не прекалявай с търсенето на логика в акордовите последования, а обърни внимание на ефекта и настроението от звученето. На едно композиционно ориентирано място (99% класически и авангардно) в тема за акордови формули естествено неминуемо стана дума именно за тази музика и един композитор го каза така забележително, че ще го преводоцитирам: Когато бях по-млад, мислех, че има някаква дълбока теория в тези акордови прогресии и че понеже не успявах да намеря нищо по въпроса, то тя ще да е нещо много сериозно технично, което никога няма да овладея. Нещата от класическата хармония намирах ОК, но те, мистериозните поп-рок хармонии, все изглеждаха някаква мистична и мъглява концепция, която реших, че ще "схвана" по-късно, когато съм по-готин. Накрая го открих - хей, просто хвърляш глупости накуп и ги окриляваш. Цитирай
L.K. Отговорено Май 3, 2010 Отговорено Май 3, 2010 Три отправни точки за стилова ориентация: Мъжкарски балади - Joe Cocker. Романтични балади - Chris de Burgh. Сапунени балади - Julio Iglesias. Цитирай
KoCet0 Отговорено Май 9, 2010 Автор Отговорено Май 9, 2010 Пак благодаря на всички отзовали се тази сряда ще имаме 5 месеца и ще я изненадам благодаря ви за помоща @Stone - евала за цитата Цитирай
Recommended Posts