Грация Публикувано Януари 29, 2006 Публикувано Януари 29, 2006 Усещам опъване съвсем близо до ларинкса - от лявата страна. Чувствам го само като преглъщам. Днес май попях повечко.... На какво може да се дължи? Пишете моля ви, че съм се ошашкала. :wall: :exclaim: Цитирай
Грация Отговорено Януари 29, 2006 Автор Отговорено Януари 29, 2006 Какво е усещането при появата на възел? Между другото гласът ми си е същия като сутринта. Появи се само това чувство. Цитирай
ronia Отговорено Януари 30, 2006 Отговорено Януари 30, 2006 О, много бързаш Обикновено човек не усеща като болка образуването на това, което наричаш възел. Симптомите са често падане на гласа и прегракване. Нещо като боцкане има при обикновена преумора заради лоша загрявка или неправилна постановка - може би това изпитваш сега. Необходима е почивка на гласа ти. Ден-два никакво пеене и минимум говорене. И не се опитвай да си "върнеш" гласа с чай, мед, таблетки, отвари и други глупости. Само покой му е майката Цитирай
Грация Отговорено Януари 30, 2006 Автор Отговорено Януари 30, 2006 О, много бързаш Обикновено човек не усеща като болка образуването на това, което наричаш възел. Симптомите са често падане на гласа и прегракване. Нещо като боцкане има при обикновена преумора заради лоша загрявка или неправилна постановка - може би това изпитваш сега. Необходима е почивка на гласа ти. Ден-два никакво пеене и минимум говорене. И не се опитвай да си "върнеш" гласа с чай, мед, таблетки, отвари и други глупости. Само покой му е майката Мерси много за съвета. Днес се чувствам по-добре. Цитирай
ronia Отговорено Януари 30, 2006 Отговорено Януари 30, 2006 (Редактирано) Какви неща пееш? ПП. Супер е, че се чувстваш по-добре. Самовнушението - най-добър приятел и най-зъл враг на човека Редактирано Януари 30, 2006 от qbodp Цитирай
Benny Exclusive Отговорено Януари 30, 2006 Отговорено Януари 30, 2006 Може да пристягаш много гърлото. Преди като пеех сама и нямаше кой да ме контролира стягах гърлото и после се чувствах все едно съм се драла като животно на концерт. :killyou: Поне при мен (аз уча класическо пеене и е много различно от естрадата) ларинксът не бива да се качва нагоре, а напротив - даже малко надолу. Пробвай да си следиш гърлото. Трябва да си представиш, че гърлото е метална тръба - не бива изобщо да мърда. Също си следи долната челюст. Тя също не бива да се стяга, защото всичко е комплексно - стегнеш ли челюстта, стягаш гърлото и обратното. Цитирай
Грация Отговорено Януари 30, 2006 Автор Отговорено Януари 30, 2006 qbodp, има логика в това с вношението Пея Evanescence, Skunk Anansie, Guano Apes и др. подобни. Benny Exclusive, мерси за съветите миличка, аз ходя на уроци и гърлото ми е добре възпитано, но вчера попях със силна музика и то докато вършех други неща. Не се замислях изобщо как пея и предполагам, че проблема дойде от небрежност. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Януари 31, 2006 Отговорено Януари 31, 2006 При всички положения е дошло от небрежност и аз предполагам, че не си се разпяла преди това(не ти се карам-аз съм същият). Покоят наистина е решение. Аз лично в тия случаи го съчетавам с хладно мляко - особено ако боли, студеното много ме успокоява. Естествено, това не гарантира, че ще си върнеш гласа по-скоро, отколкото ако не пиеш мляко, а само че няма да те боли и няма да ти е кофти чак така. Цитирай
ronia Отговорено Януари 31, 2006 Отговорено Януари 31, 2006 Абе това с разпяването само ние певачите си го дъвчем. Например в репетиционната звукът се прави веднага щом всички се включат. "Почвайте някакво парче и кажете чувате ли се." Идеята е бързо-бързо да ни оставят да си свирим "на спокойствие". Никой не прави сметка, че особено през зимата на човек му трябват поне 10 мин. само загряване на тялото, а разпяването - след това. Абе въобще - големи гевезета сме това -ите Цитирай
CorvusCorax Отговорено Февруари 13, 2006 Отговорено Февруари 13, 2006 При възелче или мазолче на гласните връзки, първият симптом е сухата кашлица. В този случай единственото, което може да помогне, е малко (или повече) почивка, никакво напрягане на гласа и... правилно пеене след това. Цитирай
Beyondvoice Отговорено Февруари 13, 2006 Отговорено Февруари 13, 2006 При възелче или мазолче на гласните връзки, първият симптом е сухата кашлица. В този случай единственото, което може да помогне, е малко (или повече) почивка, никакво напрягане на гласа и... правилно пеене след това. Брато-при възел помага само скалпел/лазер...ако искаш да пееш след това-и една статистика-хората,чиято професия е свързана с няколко часа говорене на ден попадат в най-рисковата група за кандидати за възел...след това са рок певците,естрадните певци-поп,фолк и незнам още какви-с неправилно дишане-тогава атаката идва директно от ларинкс. Карузо е имал 8! операций от възли на гласните връзки,Бони Тейлър пък и до днес не желае да се оперира от тумор на гласните връзки,за да не загуби дрезгавата си бленда! Цитирай
CorvusCorax Отговорено Февруари 16, 2006 Отговорено Февруари 16, 2006 Може би си прав, но колко певци биха рискували с оперативна намеса? Аз лично не бих. Цитирай
ronia Отговорено Февруари 16, 2006 Отговорено Февруари 16, 2006 Що бе, не е толкова страшно Малко бавно е възстановяването, но пък е полезно за твореца В някои случаи няма как да се избегне и това е. Цитирай
Beyondvoice Отговорено Февруари 19, 2006 Отговорено Февруари 19, 2006 Може би си прав, но колко певци биха рискували с оперативна намеса? Аз лично не бих. Ти не ме разбра-недай си боже,в момента,в който направиш възел просто казваш Довиждане...и е дотам,диапазона ти пада поне с 5 тона,променя се цялата бленда,и ако продължиш да пееш така след не повече от няколко месеца вече казваш Сбогом на пеенето,не просто довиждане!-и забравяш докато си жив.С възел не се пее-а ето давам ти за пример Карузо-не една,а цели 8,в началото на миналия век отстранявани-и пак е най-великия тенор на всички времена. Трябва да си щадим гласовете,да гледаме да не се напряга ларинкса,да звукоизвличаме правилно,да резониламе,най-вече да дишаме диафрагмено и да пеем опряно-оттам нататъка кой колко струва ще ни мери публиката и живота! Цитирай
CorvusCorax Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 Beyondvoice, добре го каза. Обаче в крайна сметка как да разбирам - след операция от възел можеш или не можеш да продължиш да пееш? (малко ти е двусмислено писанието, или поне на мен така ми се стори заради частта с Карузо ) Цитирай
Recommended Posts