spineless Публикувано Април 14, 2010 Share Публикувано Април 14, 2010 Ами събраха се хора, с които ще се поправя този бас, които ми беше подарен, или по скоро наследен.... Предполагаем модел Ариа Кардинал, Made in Japan. Концепцията е да се възстанови оригинален вид, колкото и да е симпатична бялата боя и надписа Вокс.... Баса е хубав, но целия е боядисан бял с много гадна боя, включителни и фретборда! Въпросът ми е как/дали може да се изчисти фретборда от бялата боя. Има ли начин, или направо трябва да се сменят прагчета, но пък ако се сменят няма да са Made in Japan Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Април 14, 2010 Share Отговорено Април 14, 2010 Абсурд да е Кардинал, а иначе знаеш му реда..., за да стане хубаво... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Април 14, 2010 Share Отговорено Април 14, 2010 Като видя нещо подобно и ми се свива сърчицето... Махането на боя е един не лек процес, който е свързан с ОГРОМНО шкурене на ръка(с различни номерации шкурка), за да е точно и без грешки. Фретбордът ми се струва, че е леко обречен на дефретване, за да бъде ОК всичко, тъй като боята има "лошия навик" да пропива там, където не я искаме или обратното. Ако ти се нагърбваш с този ремонт няма да ти е лесно. Ако я даваш на лютиер... на него няма да му лесно П.П. Имам едно лошо усещане, че е играл трион по главата на този бас и че е пипан преди да му бъде ударена една боя... Такава асиметрия в главата на бас от този производител не мога да намеря нигде из нетя... Успех! Вик Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Април 14, 2010 Share Отговорено Април 14, 2010 Няма да е леко, но пожелавам успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fender_str Отговорено Април 15, 2010 Share Отговорено Април 15, 2010 Пожелавам ви, ако не е бил боядисан преди това фборда да не са пълни порите с боя :/ Иначе махане на струни, електроника, механика и прагове сваляне на цялата боя, лакиране, рефрет, другото вече вие си го знаете в какво състояние е Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rubikon Отговорено Април 15, 2010 Share Отговорено Април 15, 2010 Като видя нещо подобно и ми се свива сърчицето... Махането на боя е един не лек процес, който е свързан с ОГРОМНО шкурене на ръка(с различни номерации шкурка), за да е точно и без грешки. Фретбордът ми се струва, че е леко обречен на дефретване, за да бъде ОК всичко, тъй като боята има "лошия навик" да пропива там, където не я искаме или обратното. Ако ти се нагърбваш с този ремонт няма да ти е лесно. Ако я даваш на лютиер... на него няма да му лесно П.П. Имам едно лошо усещане, че е играл трион по главата на този бас и че е пипан преди да му бъде ударена една боя... Такава асиметрия в главата на бас от този производител не мога да намеря нигде из нетя... Успех! Вик Подобни форми на главата са характерни за китарите и басовете на VOX. Специално този може и да е преправян с тази да заприлича точно на това...още повече, ако съдим по надписа Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Април 15, 2010 Share Отговорено Април 15, 2010 Може и да греша, но дали баса не е бил със стандартна "фендерска" форма, и да е играл триона и по тялото ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
cecob Отговорено Април 15, 2010 Share Отговорено Април 15, 2010 Тялото прилича много на Westone Spectrum, но само като се свали боята може да се каже какво се е случвало, а главата си е стандартна Вокс, няма нищо странно в нея. Успех с реконструкцията! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Април 15, 2010 Share Отговорено Април 15, 2010 Тъй ами, нищо странно. 1:1 направо... Нито със Спектрум, нито с Вокс нещо общо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Април 15, 2010 Share Отговорено Април 15, 2010 Това няма значение какво е, защото мазалото с боята е ОГРОМНО. Ако може някой лютиер или запознат да даде предложение на човека как да се справи с проблема си. Това ще му е в най-голяма полза. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
spineless Отговорено Април 15, 2010 Автор Share Отговорено Април 15, 2010 Първо благодаря за интереса към темата Aми приятел, които прави едни маняшки китари ръчна изработка ще ми дава насоки, но конкретно ме интересува грифа и как е най-добре да се процедира. Явно не е Ариа или Вокс, като се маха боята ще пусна снимки разбира се. Фендерски не е, сравнявал съм го и няма как да изрязали, големичка е главата. Иначе ми прилича на една 12-ка Вокс: Забелязах, че боята по позициите на едно място се е отлюпила (11 прагче) и ако може да се отлюпи цялата ще е добре, понеже отдолу си е първоначалния лак. Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
spineless Отговорено Април 16, 2010 Автор Share Отговорено Април 16, 2010 Maлко ъпдейт по темата. Боята от грифа е свалена и е готов за лак, на главата излезе един много интересен надпис, по който официално се разбра модела на баса, който е VOX Standart Bass, ето и едно линкче към guitarmuseum да си четеме: http://www.guitar-museum.com/guitar-48597-...BASS-GUITAR-80s . Лесно може да се види че това е този бас. Оттук процеса към реставриране излиза така, тялото няма да е натурален цвят, ами черен оригинален, грифа ще остане с оригинален надпис, понеже бялата боя е нанесена върху старата . Сега трябва да реша дали да търся нови кремави капачки или черни + бял или черен нът, как ще е по-добре? Очаквайте някоя друга снимка след малко Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
spineless Отговорено Април 16, 2010 Автор Share Отговорено Април 16, 2010 (Редактирано) Предполагам, че човека, които е пипал китарата наистина много е искал бял бас, понеже слоят по тялото е наистина много дебел, отдолу има и черен слой. Иначе Нито със Спектрум, нито с Вокс нещо общо. За Спектрум си прав да Иначе грифа за сега грубо шлайфан, остава нали финото шлайфане, има още малко бяла боя на места прозира един оттенък, но ще се оправи. Накрая решихме да не се сменят прагчета, боята от фретборда се махна доста трудно и внимателно, но стана стабилно доволно. Поздрави! Редактирано Април 16, 2010 от spineless Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Април 17, 2010 Share Отговорено Април 17, 2010 (Редактирано) Хубаво басче ще стане, браво! За Вокса не бях прав наистина...извинения! Още малко снмки от нетЯ... Редактирано Април 17, 2010 от EAmechaniX Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
cecob Отговорено Април 18, 2010 Share Отговорено Април 18, 2010 Да, спектрума явно беше грешка. Иначе решението с един "Р" на бридж позицията изглежда много интересно. Ако може семпли като го завършиш. Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts