Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Въпросът ми е дали мога да сложа метални струни на класическа китара (Yamaha C40)?

И ако сложа има ли шанс да повредя китарата?

Отговорено (Редактирано)

Аз имах класическа китара с тръсрод(дълъг винт по грифа, ако не знаеш) и на нея слагах метални струни без проблем. Виж дали твойта има такъв(аз не познавам този модел), като надникнеш в резонансния отвор с поглед към грифа.

Редактирано от Лими
Отговорено
Аз имах класическа китара с тръсрод(дълъг винт по грифа, ако не знаеш) и на нея слагах метални струни без проблем. Виж дали твойта има такъв(аз не познавам този модел), като надникнеш в резонансния отвор с поглед към грифа.

Знам какво е тръсрод...

Отговорено

Това дали можеш да сложиш или не метални струни на класическа китара не зависи само от това дали има тръс род или няма.

Горната дъска и мостчето също може да пострадат в зависимост от начина на изработка на китарата и дебелината на самите струни.

Включително има (и аз имам) акустични китари с метални струни, на които да кажем не е препоръчително да се поставят по-дебели струни от 12-54 (т.нар. light).

Отговорено

Не е единственото условие така да го кажем :) Но си е така де. Иначе от любов към експеримента можеш да слагаш каквото искаш, но аз лично не бих го направил.

Отговорено

Не е добра идея. Като започвах да свиря си взех класическа китарка, ама тъп метъл, исках метални струни, и без да питам много-много ги шибнах. Чак след месец-два ги свалих, и грифът си пострада. Не много, не знаех как се настройва китара тогава и явно съм държал по-нисък строй, но се поогъна леко. Ако бях опънал по-дебели въжета и в нормален строй съм сигурен, че щях да спраскам нещо. Супер тъпо ми е още, но това е положението.

Отговорено

Освен тръс рода рискуваш да си загубиш и мостчето, класическата китара си е направена за найлонка, и не бива да се слагат други, без значение дали има тръс род, ако не ти харесва, купи си уестърн