Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да слушам качествени записи но с какво?


katmai

Recommended Posts

Понеже вярвам, че има хора в тоя форум, които разбират какво говорят имам следното питане.

Искам да слушам качествена музика. Свалих си няколко vinyl RIP-a и искам да съм сигурен, че това което е на записа е това което ми звучи в ушите. Нека да не обсъждаме аналоговия възпроизводител(слушалки/тонколони) и изобщо възможностите на човешкото ухо, а да наблегнем върху въпроса каква звукова карта е необходима за да се слуша 192kHz sample rate и 24 битова резолюция. Спрял съм се на две неща. Едното е ето този DAC - http://www.pacificvalve.us/LITEDACAH.html (който не е за 24 бита и 192 kHz но един приятел ми каза че бил по-удачен от ASUS-а), а другото е тази звукова карта http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=zCDH...&templete=2. Приемам предложение за PCI и USB(като това е за предпочитане защото имам и лаптоп).

Малко се поотказах от Универсалната шина, защото май излиза по-скъпо да е на този form factor.

Бюджета е до 300 лв.

Надявам се да пишат хора, които знаят какво е ЦАП,АЦП,SNR и т.н. а не хора, които са "чували" че дадена звукова карта е хубава.

 

Харесват ми картите с преден панел за десктоп машина, защото ми е омръзнало да се дупя търсейки отзад входа за било какво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако знаеш какво е ЦАП, АЦП, SNR, битова резолюция, (ре)семплиране, алиасинг, интерполация и как да търсиш в интернет, би трябвало да можеш да си решиш и сам въпроса.

 

Предлагам ти едно упражнение: Ресемплирай няколко (Z) записа на 16bits/48kHz и на 16bits/44.1kHz, използвайки Adobe Audition (с dithering), и забележи дали чуваш разлика спрямо 24/192. Понеже обаче внушението играе голяма роля, направете това в 2xZ ABX теста с по 10 опита в тиха стая, на свежа глава, отпочинали уши и с качествени звукова карта и слушалки. За да говорим за статистическа значимост на резултатите ти в полза на това, че има перцептуална разлика, трябва да познаеш ресемплирания материал в поне 8 от 10-те опита.

 

Статийка: http://www.audiojunkies.com/blog/1254/does...ly-sound-better

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Аз ако можех(ако исках) щях да потърся(и аз търсих).

2. Аз казах, че не искам да обсъждаме възможностите на човешкото ухо. Нека да се абстрахираме и да кажем, че искам да се хваля с картата си просто. А това до колко се получава плацебо няма значение.

3. Как да чуя разликата на 24/192 спрямо 16/48, като нямам устройство, което да възпроизведе 24/192.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

слушай през DA-2 на Prism. Опа-а-а - тия леваци не поддържат 192 КХц - срамота!

Само дето не е съвсем в огласения бюджет....

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

katmai, само заради хвалене? Да оставим егото и снобарщината настрана; дори и в т. нар. аудиофилски среди съм виждал неща, от които ми се повдига. По-скоро мисля, че някой ти е пуснал тази муха и я следваш, без да си се убедил лично. Затова, без да заемам някаква страна, ти предлагам с този тест да се убедиш сам за себе си доколко е оправдано да слушаш консуматорски у дома аудио с такава резолюция, което е тотално излишно и дори смехотворно, ако нямаш много добре акустически третирано помещение в комбинация с топ усилвател, ЦАП, колони. Как да тестваш? При някой, който разполага с нужното оборудване. Може това да е твоят приятел, а може и той просто да се носи по течението. Понеже дори ревностни привърженици на консуматорско слушане на аудио с висока резолюция при такива тестове не са успявали изобщо да различат ресемплирания на по-ниска резолюция материал. В студията нещата стоят по друг начин - там използването на по-висока резолюция е оправдано, понеже сигналът минава през етапи на обработка, което, най-общо и просто казано, минимизира загубите. Но накрая потребителският продукт се ресемплира стандартно на 16/44.1, и то обикновено не с нещо като Audition, а с доста по-качествени и нискоизкривяващи (и скъпи) хардуерни преобразуватели, било то Weiss, Benchmark, Prism, Lavry или др. Ако presly има времето и търпението да се включи, може да ти разясни по-подробно, аз не се занимавам със студийна звукообработка. Затова и ти казах да обърнеш за всеки случай и на 48k, понеже ако Audition изобщо се "дъни" някъде леко чуваемо, теоретично е по-вероятно такива артефакти да има при 192:44.1 и би се дължало на конкретната имплементация, макар че нито лично аз, нито мои познати сме ставали свидетели на нещо такова. Нещо повече - дори и при формат със загуби като Musepack, целещ се повече в качеството, отколкото в много малкия размер, при 250kbps в много голям процент от случаите няма да си в състояние да забележиш някаква осезаема разлика, каквaто често може да има при MP3 дори и на 320kbps CBR.

 

Но според мен елегантният и още музикантски удобен отговор за теб се казва TC Electronic Desktop Konnekt 6, само че интерфейсът е FireWire и трябва да си вземеш един FireWire адаптер. Мнение на потребител от amazon.com:

 

I use this with powered speakers solely for music listening. I rip CDs in Lossless, and play the files back with the Konnekt 6 and Mackie 824MK2s, and the sound is just unbelievable. I use it at 192 kHz and it's unreal how good it sounds for playback I've had high end audio gear like Krell and Wilson stuff, and this rig rivals that stuff at a tiny fraction of the price. The TC Near control software that is included is very easy to use. A superb sounding and looking product at a great price.

 

С което нямам какво повече да добавя към темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.