Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампи


Recommended Posts

Здравейте (:

Наскоро си купих Peavey Classic 30 със 4 лампи EL84 и 3 лампи 12АХ7 , въпроса ми е как ще разбера кога лампите са за смяна и като дойде време за смяна от къде да си купя или поръчам? Видях в сайта на xxxx , че има лампи на Fender обаче са с различни цветове и едните са GT , каква им е разликата ? Последния ми въпрос е , някой поръчвал ли си е лампи от Исток2 (istok2.com) ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от вида на измерване на лампомера - не винаги поставя лампата в екстремални условия . Премерят ти я - ти и надуеш биаса , за да криви стъпалото по гот и тя вземе че гръмне...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...ти и надуеш биаса , за да криви стъпалото по гот и тя вземе че гръмне...

:band1::yes:

Бирчо, някои предпочитат да криви повечко, затова намаляват преднапрежението, съответно тока през ламБата. Ти явно обичаш по-благия звук, щом увеличаваш тока, иначе няма как да гръмне ( с някои изключения, но от друг характер).

Иначе си прав в едно: че неправилното боравене с режимите довежда до отрицателни финансови резултати. Преднапрежението е опасно нещо, което наистина може да предизвика "гърмежи". Особено в ръцете на ентусиасти.

Когато се променя режима на една лампа, трябва да се имат предвид всички останали неща, не само преднапрежението. Например, да се уважават дядо Георг Симон Ом, дядо Алесандро Волта и дядо Андре Мари Ампер. :) , ама не на форума, а на електротехниката.

Успех в борбата с преднапреженията...пардон, БИАСА!

Все пак Bias е нещо много по-всеобхватно: http://en.wikipedia.org/wiki/Bias

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стара EL 34 лампа -мерена от наш виден специалист и дадена ми за много добра се запали на 25 милиампера ток , мерен в стъпалото по метода на катодния резистор 1 ом ... Докато нова - вече година свири на 35 милиампера .... надувам така ми харесва звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кво значи да надуваш? Единият ми усилвател е с препоръчителни стойности между 65-70 mA на двойка :yes: Т.е. това му е нормалното :band1:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много офтопик човека пита за ел 84 вие къде отидохте в сферата на кт 88 и 6550 70 милампера на парче.

 

Peavey Classic 30 е с фиксиран биас минус 14 волта.

 

Желателно е да се модне за да може да се аджъства биаса.

Крайни лампи се сменят на 6 месеца или 1 година ако свириш интензивно с него.

Предусилвателни по рядко основно ако се търси определен характер или има ушевадно износване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за инфото . Както бях написал начинаещ съм с ламповата техника и може да обясните какво точно и BIAS и къде да го открия . Открих резониращ шум от лампите , според мен е вътре от жичката на лампата , получава се само при тон ми и най-много на ниското ми. Има един много хубав саит за лампи Натиснете тук , някой поръчвал ли си е от тук ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стара EL 34 лампа -мерена от наш виден специалист и дадена ми за много добра се запали на 25 милиампера ток , мерен в стъпалото по метода на катодния резистор 1 ом ... Докато нова - вече година свири на 35 милиампера .... надувам така ми харесва звука.

Една лампа може да дефектира по много причини, и меренето е само елемент от оценката.

 

Открих резониращ шум от лампите , според мен е вътре от жичката на лампата , получава се само при тон ми и най-много на ниското ми.

В лампите има доста "жички", не е една. Механичната същност на конструкцията на лампите обуславя възможността от "разтрептяване", което се проявява като промяна или добавяне на звуци в сигнала. Дали някой екземпляр е с повишена способност да "резонира" може да се разбере (относително) , като се почука по балона на лампата с изолационен материал (напр. дръжка на отвертка). Това трябва да се прави много внимателно, за да не се счупи стъклото. При тази проверка не трябва да има подаден сигнал, като за целта е най-добре да се извади жака на китарата от усилвателя (не от китарата!). В зависимост от това коя лампа се проверява, трябва да се оставят отворени тези регулатори, които са "след" нея във веригата на сигнала. Например, ако се проверяват крайните лампи, не трябва да е отворен нито един от регулаторите, ако се проверяват предусилвателните лампи, трябва да се отворят регулаторите на мастера, каналите и "gain/drive" регулаторите. Така във високоговорителя/ите ще се чуе ефекта от разтрептяването. Често проблемите не са само от този вид. По-опасни са отделящите се от "разпрашаването" на катода частици, които могат да окъсят някои електроди, и тогава хвърчат искри в лампите, а често и по усилвателя...

Относно преднапрежението - по-добре не го пипай, щом не си наясно!

Скромното ми мнение е, че все пак самодейността по заиграването с техническата част често причинява допълнителни проблеми, които накрая придобиват неприятни последствия. Както един автомобил всяка година минава технически преглед, така и електронната апаратура се нуждае от квалифициран контрол през определено време. ...Но това важи за "another place, another time..., съвсем не тук и не сега ;)

Ако направя анкета, колко души си поддържат правилно апаратурата, а не само при крайна нужда, дали ще се намерят и единици, които да го правят?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много на Parni_Valjak за изчерпателната информация и се извинявам зза неточността ми като казах 1 жичка . Иначе днеска смених проблемната лампа и всичко си е ОК , също и когато се усили кубето както трябва , няма и грам шум (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.