Jump to content
Българският форум за музиканти

Статия във вестник Капитал


Recommended Posts

криза братче. отгоре на тва миналата година излезна една друга организациийка на повърхността, която е конкурент на мюзик аутор.

http://mysound.bg/?act=article&id=8277

някаква гилдия на естадните ипълнители.

аз нямам ниюо против и още няколко да излязат, че поне да има конкуренция. и е очаква едно безсрамно искане на кинти от куцо и сакато затова че слуша музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боже, и Ицо Петрофф е в кюпа - имам предвид линка който пусна за новото сдружение! И 10 сдружения за колективно управление на авторсите права да има това само ще доведе до 10 пъти по-голяма колективна безотговорност. Ползвателите така или иначе и в момента незнаят на кой господ да се кръстят (разбирай - на кого да плащат и колко). А най големия проблем е всъщност че няма кой да следи за това къде какво се пуска за да се търсят отчисления. В случая МЮЗИКАУТОР просто са решили да напомнят за себе си покрай черния PR дето AБРО прави в момента на ПРОФОН. И по 100 000 лв. да станат глобите на книга пак едва ли ще има кой знае каква събираемост - няма как да назначат по един чиновник с тефтерче до всеки DJ по морето за да си записва каква музика е пускал. Няма и кой да мониторира 200 радиостанции и 100 телевизии от всякакъв вид и мащаб какво излъчват. Та общо взето всичкото са празни приказки и едва ли нещо ще се промени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има, има. от десетина години има няколко фирми, които правят мониторинг на тв и радиа с тнар фингърпринт база. примерно ниълсън мюзик контрол http://www.nielsenmusiccontrol.com

сканират предимно радиостанции и тв за мюзик контент.

сам виждаш кой участва в тези сдружения. некви корифеи на беге естрад, които преди са били на заплата по временто на комунизма. сега никой не ги ебава и те покрй себеси се опитват да събират кинти и за не беге изпълнители и автори. в някаква статия прочетох, че се оплакват, че все по-малко беге музика се пуска и все по малко кинти могат да вземат.

ето един блог на шефа на виталити мюзик и член на група авеню, който пуска някакви анонси и изясняване относно права ползватели, артисти и тн. http://zamuzikata.info

 

абе с една дума кризата ги подгони. понеже промотърите не ги ебават и не им организират конерти, турнета и тн и те сега се чудят от къде да вземат кеш за сметка на западните автори.

аз даже от определено време на сам се чудя дали да не предприема кампания във фейсбуук 'да помогнем на беге радио да фалира". там се пускат само некви ретро беге хави, които реално са реверанс кум старото поколение беге автори с единствената цел да не умрат от глад, защото беге радио е национално радио и е субсидирано от дуржавата и поради тази причина дава държавни пари на мюзик аутор. няма никакъв контрол как се прави плей листата на радиото и защо точно тези песни които пускат се педлагат на слушателите, при условие, че могат наистина да помагат на новите творци.

и тн. темата е сложна и никой не му се занимава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как е организирано това на извън България, там авторите и изпълнителите по какъв начин получават дължимото им? Aз мисля, че системата е подобна и вероятно работи някак. Не че съм наясно с детайлите де, затова и питам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подобно.

 

Но проблемът тук е следния - досега глобите са били прекалено ниски, съответно големите ползватели и длъжници са предпочитали да си плащат глобите и да не си изплащат задълженията.

 

Сега пък те искат да ги направят толкова високи, че малките ползватели, които така или иначе гърмят редовно, ще фалират от една глоба (местни кафенета, малки клубчета).

 

Това което аз не мога да разбера е, как в нито един закон в БГ до сега не залегна идеята глобата да е част от дължимото - примерно да кажат, глобата е в размер 60% от задълженията. Така и на малките и на големите ще им тежи еднакво.

 

И да има адекватни последствия при достатъчно дълго не плащане на задълженията/глобите, примерно при повторно пресрочване, някаква малка условна присъда, увеличаване на размера на глобите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На практика се получава, че закон лош или добър в крайна сметка има, но той не работи поради неефективност на изпълнителната власт. Когато някой откаже да плати независимо глобата малка или голяма е - нищо не се случва. Съдия изпълнител и/или полиция не отиват да търсят дължимото. Обсъждал съм го като съм бил в музикаутор неведнъж със служители там. Масово автори на които творбите са били излъчвани голям брой пъти по частни медии не си взимат отчисленията поради това, че собствениците им просто отказват да платят, а за заведения въобще не говорим. Ако аз не си платя тока веднага ще ме резнат - обаче тук положението е повече от печално. До колкото знам в Гърция всички си плащат включително и заведенията - имат си годишна такса която си е въведена и се спазва. Не знам колко е, но мога да проверя имам приятели там...В България плащат само държавните медии, а те са с бюджет от нашите данъци - на практика ние сами си плащаме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.