Jump to content
Българският форум за музиканти

Можем ли да си направим сайтче за семпли?


Recommended Posts

Преди малко гледах тази тема http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;#entry536987, и се замислих дали не можем да спретнем едно такова проектче. Идеята е да се организира сайт с база данни от семпли с разни инструменти/ампове/ефекти, що не и гласовете на по-пеещите. Предвид че явно има доста кадърни програмисти из форума що не си спретнем един open source проект по темата?

Има проблеми които са по-дебели за решаване (и далеч не са свързани с софтуера). Сравнение се прави най-добре при еднакви условия; т.е. две китари е добре да се сравняват при еднакъв амп, настройки и свирач. А би било кошмар да събираме всичкя си гиър и да организираме някой да изсвири някаква фраза с всички комбинации, освен това ще е адски трудно да се добави нещо ново ...

 

Има ли навити за подобно нещо? Идеи?

 

Наздраве, дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В информационните технологии всичко е възможно. И предлаганият тип сравнителен сайт - също.

 

И за какво точно ще служи? Какви/чии потребности ще удовлетворява?

 

Да допуснем, че се попълни (с огромно усилие) колекция от адекватно (сравнимо) записани сампли от максимална гама източници. Да допуснем, че такава библиотека ще позволи да сравним, например, твоя Гибсън-Лес-Пол-Джо-Пери-Де-Лукс с моята Кремона-1984-домашно-пребоядисана-почти-като-Фендер. За кой от двама ни ще е полезно това - и как точно?

 

Това, че нещо може (технически и теоретически) да се направи, не значи, че трябва обезателно да се направи. Нужно е да е потребно (а не просто забавно) за достатъчно много хора.

 

Просто правило за "технико-икономическа" оценка смисъла на такива разработки: ако няма кой да е готов да заплати за едно нещо - то няма смисъл да се прави и безплатно. И обратното: всяко нещо, за което хора са готови да плащат, има смисъл да сенаправи безплатно.

 

Какъв е тук случаят?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Случаят е много прост - човека пита "Искате ли да си направим един сравнителен анализ?", а ти му отговаряш "Може, ама как ще ми го платиш?"...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен ,това би било доста полезно , защото ще спести на форума въпроси от типа ''Тая китара с тоя адаптер може ли ''. Идеята е добра и ако се реализира успешно би била доста полезна. Това може да стане само с добра организация , специалисти в областа на Информационните технологии и с наща помощ .

Аз предлагам да направим отделна тема ''семпли за сайт'' там всеки да поства семпли на инструмента си независимо какъв е , но с една Уговорка всички да свирят една и съща мелодия , която ще е различна за различните инструменти . След това специален човек подбира семплите и ги качва на специален сайт наподобяващ форума . По възможност може да има снимки на въпросните инструменти и кратка информация за тях . Ако това нещо наИстина стане някога ще се радвам много .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@Бицев - много ме кефи как подхождаш към въпроса :-) Наистина, трябва да има достатъчно нужда от нещо (комерсиална или не) за да има смисъл да се позапотиш да го правиш.

 

Аз си представям ентусиастски сайт - нещо като harmony central ревютата ама със семпли (точно пък в тоя сайт липсата на семпли си бие на очи)

Чисто комерсиално може би не е съвсем безсмислено - представям си че доста търговци биха инвестирали в това да може да им се чуе и сравни стоката (някои онлайн магазини и без това си имат доста структурирани семпли). В тоя смисъл ако се предостави място където да публикуваш такава информация (един вид sample-youtube) сигурно би имало интерес.

 

Как да е - идеята е да се направи нещо безплатно и от ентусиазъм; просто тук проверявам има ли ентусиасти за такава глупост.

 

Наздраве, дидо

Редактирано от daniel.hristov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз съм навит за изработката на сайта, тъй като с това се занимавам.

Нещо като онлайн портал който позволява на потребителите да качват семпли от техните гиъри/китари и да бъдат коментирани и оценяни от други потребители.

Като примерно при даден семпъл се изписва всичко ползвано към него. (Ако става дума за китара: китара,струни,кабеляци.. т.н.).

Ако идеята бъде подкрепена от администраторският екип на muzikant.org може сайта да бъде на същият хостинг, а дори да е директно свързан с акаунтите ни тук от форума. Също така може да се включи многоезичност с цел разпространение. Но с последното условие мисля, че ще ни трябва друг хостинг план, защото може би ще бъде по-натоварен сайта. От там идва следващият въпрос: хостинг? Хостингите които ще ни свършат работа като за начало на проекта са на цени от ~3-5лв на месец. Ако се намерят инвеститори за тази скромна сума мисля, че ще може да се спретне нещо прилично. :)

Редактирано от Ex74
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това наистина ще е полезно, примерно да знаеш тая китара с това кубе как свири и ще спестява доста търсене. Освен това имаш някаква китара и искаш да я продадеш на някой, който няма начин да я чуе, пращаш му линк към семпъла и готово :).

Въпросът е, колко хора ще се навият да си губят времето дълго време за да се структурира такъв сайт и още колко да записват семпли ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.