Jump to content
Българският форум за музиканти

Камионче - Shifter или нещо подобно


H.R.

Recommended Posts

Здравейте !-

От скоро взех да свиря разни кавъри. Като поизтеглих някоя табулатура разбрах, че много от тях са писани за друга настройка на китарата - D , D# , та дори и в B. За Guitar Pro става дума. Мога да си ги транспонирам - но често ми е по-добре да имам такова устройство - много по-удобно ще ми е. Другият китарист си има такива функции на процесора и си пренастройва китарата с едно натискане на бутон.

Свиря с камиончета (Digitech)- засега минах на този вариант и търся камионче с такава функция, но не срещнах такова - Shifter или Modulator. Digitech имат нещо подобно - Whamy - ама е много голямо , с много излишни за мен функции и неудачно като бюджет.

Единственото смислено , което засега видях е на BOSS - Super Shifter PS5. Но това е по-малко срещан продукт - (поне от мен само в сайта на BOSS) и вероятно ако го има някъде ще е доста скъп

Знете ли и позвате ли някакво по-просто и нискобюджетно такова ?

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В гитар-прото има възможност да промениш цялата настройка на парчето.

Цъкаш върху инструмента и му задаваш каквато настройка искаш. Правиш това с всичките и

готово. Ако само това ти е зора, де!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и му задаваш каквато настройка искаш. Правиш това с всичките и

готово. Ако само това ти е зора, де!

Да то това ми е ясно и го правя - но често искам да си остане в същата тоналност , а настройката на китарата да премине от D в Е - стандартна - тогава Pro- то малко доста поомазва табулатурата.

Знам за отговора YES/No - на излизащият диалогов прозорец , но той е само за да не ти променя позициите по табулатурата но да ти промени тоналността.

Аз искам по-сложното - да запази тоналноста - като пренареди табулатурата в новата настройка на китарата. Прави го ама .....почти трябва да я пренаписвам след това от коригиране.

За това реших че едно такова камионче ще ми свърши доста добра работа. А в някои случаи може да свалим някоя песен за да може да я изпее вокала - с 1 или с 2 тона примерно. Дори видях как стандартно настроена китара по този начин може да се модулира до честотите на бас.

Току що видях,че и Beringer предлагат подобно нещо - Beringer US 600 - Ultra Phaser.

Интересно ми е кой какво използва в такива случаи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което прави Guitar Pro е да поставя тоновете от таблатурата в строя, който му зададеш. За да ти се получи, като те пита Yes или No, му даваш No.

За пич шифтър не мога да ти помогна. Всички, които съм чувал, звучат синтетично и нямат нищо общо с китарния звук. Питай китариста ти каква точно функция ползва, как я настройва и дали не може да ти препоръча нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абре, записваш си файла с новите настроки и готово. Следващият път избираш новия файл и

тренираш. Ако съм те разбрал правилно де.

Например парчето ХХХХХ става ХХХХХ(2)...в същата папка, а старото се запазва.

От тия джаджи, за които питаш не съм срещал нещо качествено, което да не скапва звука на китарата.

Да, вярно сваля с един, два тона надолу, но звука става друг и не е същото като да си

свалиш строя. + това ти търсиш нещо за малко пари и скапаният звук ти е гарантиран.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да това е добър вариант според мен. Просто си смъкваш китарата една-две идеи надолу и като искаш МИ, примерно, слагаш каподастера където трябва и тва е...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

Съветвам те да наблегнеш на транспонирането; другото може да е по-мързеливо но не те прави по-добър музикант. С времето ще ти стане по-лесно да го правиш ...

Още повече че досега не съм чул решение за тая работа, което да не осира звука безобразно.

 

Поздрави, дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е най-добрия вариант,ако искаш с камион.Даже се ъпдейтва педала.

:topicsux: Да точно за такова нещи имах в предвид. И както чувам не се омазва звука - това като го гледам няма да е от нискобюджетните,но хубвите неща дето вършат работите - изглежда са такива. Другият китарист го постига с функция от процесор Digitech - някакъв от RP - серията - пълен боклук са откъм дисторшън, но откъм такива ефекти са добре - няма омазване при изкуствено (електронно) понижение/повишение на тона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което прави Guitar Pro е да поставя тоновете от таблатурата в строя, който му зададеш. За да ти се получи, като те пита Yes или No, му даваш No.

Пичове не знам дали някой ме разбра - точно това е че не искам да давам No , a обратното - Yes - и да ми ги транспонира в стандартната настройка , но да ги транспонира кадърно ! ! ! . Имам само една китара - с Floyd - Rose e и тръгна ли да свалям половин или един тон надолу - става дълга и широка.

Дадена песен е примерно написана за настройка на китарата в D# - Sweet Child O Mine . Моята си я държа в стандартна - Е.

На табулатурата има тон на 3 - та позиция , 6 та струна - при настройка в D# - това идва Gb. При стандартна настройка - на мен това ми отива от 3-та на 2 - ра позиция след транспонирането- чудесно. Ама много от високите тонове guitar pro си ги слага правилно но - малко майната си - все едно няма да ги свири човешка ръка а някаква машинна конзола :topicsux: - може би и няма как да действа логически в тази ситуация програмата.

Някой спомена да се уча директно да транспонирам и , че е било полезно - но за този ми етап ще е още доста трудно.

Ще се оглеждам за оптималният вариянт устройство.

 

Благодаря на всички за отговорите !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Boss pitch shifter - ако за това говориш разбира се се намира (не е толкова трудно), но имайки предвид, че като цена е около 300лв (поне аз за толкова го намирам из Ebay) няма да ти е по джоба ако правилно разбирам. За тези пари човек ще си купи Whammy(което обаче ти не искаш). Според мен можеш да пуснеш обява в "Купувам" за такъв тип камионче, сигурно някой ще ти помогне. Можеш и да потърсиш такъв тип ефект в по-ниския клас ефекти като Behringer( не гарантирам, че имат, но провери, например в musicworld.bg :) ). Успех

 

ПП като новак мисля, че идеята да си движиш повече ръцете по грифа и да променяш настройката ръчно е доста полезно, както и ползването на капо. Най-малкото в различен строй се свири по-различно, по-интересно и най-вече развива уменията :D Успех, дано съм ти помогнал

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.