Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз също имам интерес от такова събитие.

Би се получила страхотна презентация ;)

Ако има скоро събитие свиркайте, аз мога да донеса китарката ми -японско Ибанче,

свалена в C# , със сеймър дънкан ТБ-5 (къстъм) на бриджа, оригиналния V7 на нек-а.

Ако до събитието съм продал колоните и не съм си взел амп, мога да си тръгна с такъв :)

Поздрави !

Отговорено

Последното, за което знам, беше преди няма месец в деня на концерта на Хелоуин ( първата дата).

Беше малко, като частно парти с усилватели на Марин (liquid death) и Дими ( metalhammer).

Бяхме с Евтим на събирането.

Мисля, че правилно е Марин и Дими да пишат, ако пожелаят.

Пък и ние с Евто ще споделим.

А това с организирането - дайте да организираме :)

Като се появят хора, които искат да нацепят малко ампове и да се поизкефят час , два, от София или има възможност да дойдат, нека пишат тук и който има желание и време се включва. Иначе, това "дайте да организираме" виси,

т.е. да го направи някой, по не става. В смисъл, че организацията трябва да се поеме от желаещите.

Отговорено (Редактирано)

Да, събитието си беше малка снобарска среща ;)

Поначало не го обявихме като събитие, защото аз и Дими решихме да пробваме няколко свои ампове срещу 5150II и Mesa rectifier в меса кабинети на една софийска репетиционна.Т.е. събитието не беше презентация, а просто тест на различни ампове в еднакви кабинети.

Нека Дими обясни за своите, а аз ще кажа по 2 думи за моите.

1.MG Zlo 5 - 5 вата сингъл ендед El84 с 2 канала тип сло.

2.Garland - 5150 реплика с няколко мои мода.

3.MG ArshAll - 100W El34 преамп с варианти Plexi - режим 1959 Super lead, 1990 Super Bass, JCM 800 режим, Хот-род режим(като могат да се припокриват и комбинират вариантите).Подходящ за китара и бас.Превключването се осъществява чрез 4 дву-позиционни ключа и 3 три-позиционни ключа, като всякакви комбинации между тях са възможни(общо не зная колко биха били комбинациите, но ужасно много).

Моето мнение от събитието:

5150 II-то там бе с други крайни лампи(кт66?) и не бе много точно сравнението между гарланда ми и този амп.Пивито бе с по-малко високи(high end), по-малко гейн и по-малко вариации в звука.Естествено имаха доста прилика в тембъра, но като цяло бих казал, че ампа ми седи между пивито и месата, като взема най-доброто от двата свята :)

Mesa Rectifier- класика като звук, но стерилен като цяло.Може и на бройката там да са на свършване ламбоците.Ползвахме го , един вид, като референтен звук.

Амповете на Дими:

Двата звучаха много гот.Като че ли с една идея по- ми хареса 6л6 варианта му от ел34, но това си е до личен вкус.Пък и в лайв ситуация сигурно ел34-ките ще се чуват по-пробивно и не се знае тогава.Яки ампове!Поздравявам го за тях!

Zlo 5 - 5-те вата сравнени с 100ватовите машини са си малко по-малко :P Въпреки всичко някой го сбърка за 30-ватов, което приемам като комплимент :)

Аршала ми - доста малко го слушахме, а и горкия е все още във фаза на прототип.Също нямаше време да се пробват всичките споменати вариации, но като цяло бих го определил с една дума - маршал - специфичен, за едни добър, за други не чак толкова характер.По време на теста още се борих с един шум на захранването, който проблем вече е преодолян.

Хог-а на Тони - готин амп.Специфичен тембър и доста динамика.

Нека Дими каже няколко думи за характеристиките на амповете му, а очаквам от Евтим и Тони мнения.

Редактирано от liquid_death
Отговорено

Наистина всички усилватели, които чух бяха хубави. Усилвателите на Дими са по-подходящи за хай-гейн и бих казал, че са много добри за това.

Разбира се, На 5150, както и на всички хай-гейн усилватлеи, които чух, чистия канал ми идва прекалено метълски и ако човек свири цели акорди, звучи малко over the top(поне за мен). Най-много си харесах клийн канала на маршалоподобния усилвател на Марин - това е точно клийн звука, който повечето метъл изпълнители ненавиждат, защото не е чак толкова разкрасен и звучи толкова добре, колкото добре ви звучи китарата, но от друга страна именно това е чистия звук, който се чува из голяма част от рок записите, а от трета страна е и моят любим клийн звук :).

Не крия, че маршал копието ми хареса най-много, просто защото харесвам такъв тип звук. Другите усилватели, също бяха много добри.

За ХОГ-а на тони съм писал в началото на темата - този усилвател е страхотен и върши работа за много неща.

Хай-гейн усилвателите на Марин, Дими, а и тези в репетиционната бяха прекрасни ампове, но бих казал, че колкото се различаваха, толкова и имаха много общи черти като звук, може би това е характерно за хай-гейн усилвателите по прихцип. Малкото Зло5 е много приятно усилвателче - достатъчно силно е за много условия, звучи приятно и което ми харесва най-много - много плавно регулира усилването си от хай-гейн до почти чиста китара.

Отговорено

Peavey 5150 - предния път забелязах, че е с много плитки корекции. Този път забелязах, че презънс контрола му влияее само то 7-11 (или докрай), не знам нещо не е както трябва.

Може и такъв да е дизайна. Клийна не е нищо особено, за жица не постигнахме браун саунд, само за тежки ритми е ок.

Малкото зло е много готин малък амп. Точно отговаря на името си и за заслужава определено, ако се търси амп с по-малко ватове. Просто 30, 50 и 100 ватови

ватовите лампи са друга бира.

Garland - 5150 реплика с няколко мода", много готин за тежка музика, по-скоро звучеше по-близко до Месата. Не е нито пивито , нито месата, а си ръмжи със собствен чар.

MG ArshAll - 100W El34 преамп с варианти - както каза Евтим на клийн и крънч е много гот, при хай-гейн се самовъзбуждаше, Марин ще има още работа по-него.

На Дими Метълхамър - един и същ амп в две изпълнения - с 6Л6 и ЕЛ34.

Разликата е голяма, трябва да я чуете. Дими, каза, че трансформаторите също са различни заради крайните лампи.

Има лампови ампове, които работят и с двата вида, например на Лий Джексън, знам там каква е раликата, но естествено трафа е общ.

Може би не е лоша идея, Дими да направи ампа си и за двата типа крайни лампи, със селф байяс, както този на Лий.

Ако някой има желание да чуе разликата каква е, трябва да осигури едни мачнати 6л6-ки и ще взема въпросният амп.

С две думи с 6л6 звучи по-амеркански, с ЕЛ34 - по британски. Така, както му казват условно. Но разликата е чуваема.

Отговорено (Редактирано)

Последните две седмици ми доказаха, че по вкус и цвет таварищи нет.

Първо един приятел пробва Меса Студиото ми. Беше доста нахъсан първоначално за него.

Меджу другото му пуснах Хога и просто беше отвян.

Човека е с Мюзикмен Претручи и профи свирещ ( с това се изхранва).

Дотук ок, аз също харесвам ХОГ-а повече то Студиото.

Обаче седмица след това, друг френд също профи свирещ, вместо да вземе Хога, си хареса и отнесе

Меса Студиото.

И двамата свирят супер, с хайенд китари, професионалисти.

Значи не може да има единен критерий и подредба, на един, едно му харесва и върши му върши работа,

на друг друго....

За нов шут аут.

Спеменах Lee jackson XLS, Smart tube се нарича технологията за избор на вида лампи. Има и още готини неща, като

Smart touch ,MTA. Смарт тача е възможността да изчистиш тона си с намаляне на волюма (което става и при други ампове),

МТА - е вграден атенюатор, също много готино да имаш такъв в ампа си, особено ако е мощен лампов.

Има и лампов ефект луп. Преамп секцията е като на ГП1000, с добавен "повече" пот на гейна ( какъвто липсва в ГП1000)

Ако някой може да донесе М1000 или Блус59 на Лий Джексън, може да направим съпоставка. Ако изобщо някой има, де.

Редактирано от TONY