Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем при свързване с компютър през Line In


Andy_FoRResite

Recommended Posts

Когато свържа китарата с кабела през "лайн ин" на домашния ми компютър, докосвайки струните или друга метална част по китарата, ме бие ток. Отношенията ми с музиката и с китарата в т.ч. не са се задълбочили чак толкова, че да прескачат искри между нас. По принцип си свиря със слушалките към процесора.

Инвентарът ми е следният:

- Китара - Jim Harley (над 20 годишна)

- Кабел - от онези от 25 лева "Фендер" (хиа-хиа-хиа); да, от Технополис

- Процесор - Digitech RP250

- Основният заподозрян - настолен компютър с чисто ново захранване и стара звукова вградена звукова карта C-media (от най-елементарните и лишени от екстри 5+1 карти)

- 5+1 колонки с активен субуфер марка Crown.

Първите три не вярвам да имат някаква "вина", но все пак ги посочвам, за да може да се помисли дали пък не се съчетават по някакъв "специален" начин със скритата цел да саботират музикалната ми "кариера".

 

Токът е по-силен когато сваля ръце от китарата и след това докосна някоя струна. Веднъж като започна няма проблеми - важното е да се настроя психически, че като пускам ръце от китарата, следващият допир ще е с електричен заряд, ха-ха.

Гледам да не стъпвам по теракота като свиря прав, но честно казано предпочитам да седна на дървения стол и да си вдигна крачката на специално направените за целта (не точно за тази цел) пречки. Подчертавам че не свиря в условията на вакуум, така че тук теорията на Робърт Бойл няма да ми помогне.

Айде, чао засега от мен. Ще седна да :girl_cray2: , но на столчето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отвори китарника и му виж електрониката и спойките. Може би там някъде се крие нещо. Виж за окъсяване, оголени кабели и студени спойки...

Редактирано от James Hetfield
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо общо със студени спойки и ОПРЕДЕЛЕНО нищо общо с екраниране на китарата.

 

Липсва ти маса някъде по веригата. Предполагам, че процесорът ти е включен в един контакт/разклонител, а компютъра - в друг?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам представа какво е, но няма общо с екраниране на китарата. Предполагам, кофти мрежа.

Като за начало, пробвай с един фазомер фазата, нулата и земята и докладвай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голяма вероятност има на корпуса на компютъра да има или "фаза" или земята/нулата на захранващата мрежа да не е истинска. Може да е вследствие на пробиви някъде по системата елетроуреди. Често се случва причина да са бойлери. Те се заземяват чрез тръбите на водопровода, и има случаи от разлики в потенциалите даже да се нагряват водопроводите, такива силни токове протичат.

Лошото е , че е много опасно!

Намери специалист (не електричар с основно образование), който да извърши необходимите измервания и да диагностицира проблема. Захранващата мрежа у нас е калпава , защото не се изработва качествено, има големи преходни съпротивления и лоша изолация. Мерил съм до 80 волта разлика между две "нули", което е доказателство за отвратителното състояние на мрежата.

Откриването на конкретната причина може да се окаже доста трудна, поради сложната комбинация от електрически връзки - явни и скрити.

Проблемът може да е и в компютъра и във всяко захранване, което се използва. Трябва всичко да се провери едно по едно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Липсва ти маса някъде по веригата. Предполагам, че процесорът ти е включен в един контакт/разклонител, а компютъра - в друг?

Точно така - процесорът е в един контакт, а компютърът, субуфера с колонките, монитора и ел. помпата на печката са в разклонител в друг контакт. Ел. мрежата ми е на близо 30 години и е с 6 квадрата кабел. Не знам дали е правено заземяване на контактите.

Мислех да донеса Кремоната и да пробвам с нея, но щом не е от китарата, тогава няма смисъл. Има обаче един проблем с китарата ми и той се състои в следното - ключето за превключване на адаптерите работи само в едното положение (когато китарата звучи по-мощно и басово, т.е. мисля че свири само с адаптера откъм грифа). Като превключа се чува неприятен шум през колонките и обикновено няма никакъв звук, а ако има, то той е твърде слаб и с много смущения. Соловият адаптер е някакъв марков, слаган от приятел, който ми даде китарата. Също е двоен, но изглежда по-съвременно от оригиналния. Не знам дали има връзка, но ще му я занеса да провери спойките, за да може да се ползва и той.

Захранването на компютъра е 400 вата. Свалихме го от един работещ служебен компютър в офиса на кабелната и интернета. В магазина им нямаше захранване и понеже се познаваме от деца, ми свалиха това захранване и следобяда са си сложили ново от дистрибуторите, които зареждат.

 

Евтиме, не разбрах какво ме посъветва да пробвам с фазомер (фазата, нулата и земята) :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да включиш процесора при разклонителя на компа. А помпата на печката я премести на друг контакт.

 

А Evtim Djerekarov препоръча да допреш фазомер до нулата на контактите, които ползваш. Ако светне - значи и ти ще светкаш, докато свириш :blush:

 

ПС. Проблемът на китарата е или от повреда в ключето, или от кофти спойка. Приятелят ти би трябвало да може да се справи.

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и от това да е. В такъв случай не само с китарника ше имаш ядове. Може да провериш и ел. таблото на входа с помощта на някой жичкаджия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.