Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Едно обобщение до тук:

Върху min7 можем да използваме - Дорийски (Dorian), Фригийски (Phrygian), Еолийски (Aeolian)

Върху maj7 можем да използваме - Йонийски (Ionian), Лидийски (lydian)

Върху dom7 можем да използваме - Миксолидийски (Mixolydian)

Върху min7b5 можем да използваме - Локрийски (locrian)

Това са и основните типове акорди и ладове използвани в рок и джаз музиката. Има още един за който ще напиша евентуално по-нататък - умаленият акорд dim7

Намирам темата за страшно полезна на лаици, като мен, които обаче упорито се потят над теорията и искат нещо да понаучат, дори да е само за обща "култура". Изчетох я два три пъти и искам да попитам нещо:

Много често в теоретичните теми се споменава термина " доминант септакорд", който вероятно в цитата по- горе е отбелязан с dom7. Може ли по- подробно да разясните какъв е този акорд и каква роля има? Аз си мисля, че това е акорд построен върху 5-тата степен в даден лад с добавена 7-ма степен, но не съм сигурен дали е така?! Примерно: в До нат. мажор доминант септакорда трябва да е G7 - т.е. G-B-D-F. Прав ли съм? Едно и също ли е G7 и Gmaj7?

Отговорено (Редактирано)
Много често в теоретичните теми се споменава термина " доминант септакорд", който вероятно в цитата по- горе е отбелязан с dom7. Може ли по- подробно да разясните какъв е този акорд и каква роля има? Аз си мисля, че това е акорд построен върху 5-тата степен в даден лад с добавена 7-ма степен, но не съм сигурен дали е така?! Примерно: в До нат. мажор доминант септакорда трябва да е G7 - т.е. G-B-D-F. Прав ли съм? Едно и също ли е G7 и Gmaj7?

Доминант септакорд - когато се отнася за качеството на акорда и по конкретно - мажорно тризвучие (1 3 5 - C E G) с прибавена малка седма степен (b7 - Bb). Това е акорд който съдържа 1 - 3 - 5 - b7 степени. В хармонизираната мажорна гама това е акорда построен от петата степен на гамата (в до това е сол).

Доминанта се отнася за функцията на акорда във акордова прогресия - акорда който се разрешава в друг акорд (тоника или другакорд). От там идва името на такъв вид акорди състоящи се от 1-3-5-b7 -доминант септакорд .

Септакорд - защото е построен до седма степен 1 3 5 7

Доминант - защото седмата му степен е понижена - характерна за доминантата в дадена тоналност.

Gmaj7 от друга страна не е доминантов а мажорен септакорд тъй като съдържа голяма септима. В случая maj7 се отнася до седмата степен която е голяма (maj=голям).

Редактирано от Tozi
Отговорено

Разбрах, благодаря! :thumbs_up: Сега очаквам, когато имаш време да напишеш и за dim7, както обеща...Между другото искам да попитам и следното: На доста места в нета, когато чета за любимите скали на Блякмор, срещам като много често използвана от него "snake charmer" scale (която била негова си разновидност на "Hungarian Minor"-а тя е 1,2,b3,#4,5,b6,7). Може ли да обясните, как се образува тази "snake charmer" скала, ако знаете, защото не можах да намеря нищо за нея? :wallbash:

Отговорено

Google казва, че snake charmer била the 5th mode of the E harmonic minor scale.

Ми хармоничен минор е Ми Фа диез Сол Ла Си До Ре диез Ми.

Петата разновидност на хармоничния минор е фригийскa доминантова скала.

Което ще рече B phrygian dominant.

Формулата е 1 - b2 - 3 - 4 - 5 - b6 - b7 - 1. Като я изсвириш прилича ли ти на "Блякмор-ска"?

• 8 months later...
Отговорено

Много полезна информация! Като човек, който не се е занимавал със солфеж и теория на музиката от 5 клас насам, всичко това определено намества липсващите/забравени парченца от пейзажа!

Захванахте интересна тема, касаеща ритъма. Ще има ли продължение, и по - конкретно какво се случва с равно - неравноделността? Или поне подскажете източник да си чета....

Много успехи на всички!