Свилен Бас Публикувано Февруари 17, 2010 Share Публикувано Февруари 17, 2010 Въпреки, че става въпрос за софтуер, не пускам темата в раздела за програми, понеже там се разисква звукозапис, а тук става въпрос за изработка на китара. Проблемът е следният: Избрал съм нестандартна форма и още много нестандартни неща относно бъдещият си бас и ме притеснява като му сложа колана (някой ден...), какво ще се случи... Това, което ми трябва е някаква моделираща програма, с която да направя 3Д модел на китарата, да дам параметри на всички части и след това да окача "въженце" на две точки от нея (евентуално и да я подпра с трета, че да не "ляга") и да видя как ще виси и съответно как "висенето" ще се влияе от разни промени по нея, като смяна на точките (за колана), смяна на ключове, промяна на форма и т.н., че даже да изкарам и графично зависимостите между някои от данните. Почти не съм се занимавал с моделиращ софт от този тип и се надявам въпросът ми да не е много зле, пък ако е смешен, насочете ме къде да гледам (за нещо, което да прави всяко от почдчертаните неща по-горе), понеже Гугъл ме препрати към някакви игри, нефтени платформи и самолетостроене... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 Никак не съм сигурен в съвета си, но поинтересувай се от възможностите на SolidWorks. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 Програми за 3Д моделиране да искаш, но тези които ще ти свършат работа се доста сложни. Аз работя с 3d studio max, но ако за първи път се сблъскваш с програмата не мисля че ще ти е лесно. Трябва да се направи много прецизен модел и симулация за да съвпадне после и с истинския модел. Все трябва да има и по лесен начин. Макет или нещо подобно. Ако се изреже от фазер основната форма няма ли да добиеш представа. Не е скъп и може да направиш няколко, че даже и корекции. Няма да е точно до сантиметър, но все пак е нещо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свилен Бас Отговорено Февруари 17, 2010 Автор Share Отговорено Февруари 17, 2010 (Редактирано) ^Ами, не (за физическия макет) - по-скоро целя да задам неща, които освен с форма, се характеризират и с плътност, кухини и т.н. Нищо не ми пречи, да си направя съответните приближения и да ползвам стандартният начин с лист и молив, но ми се иска да съм по-прецизен този тъп и закръгленията да са минимални. Освен това, грифът ще е от поне 3 вида дърво (два за грифа плюс едно за фретборд), после взимаме предвид и струните, и ключовете, съответно и тежестта на тръсрода, кухините в баса - това (а и още доста работи) са все неща, които не зависят от формата. Говорих с приятелка, която с това се занимава (изкарва пари), но не и се е налагало до сега да ползва плътности и дъра бъра. Ако 3d studio max го предлага (плътностите най-вече), предполагам нещата биха могли да се направят по заобиколен начин, като се проектира въпросното нещо, с всичките си части и след това се пусне да виси на някоя точка като видео и съответно да се види балансът (следващ от гравитацията) какъв е? Въпреки това, този начин ми се струва доста груб и тромав, а на мен ми трябва по-скоро нещо, което използва точни и ясни параметри на всеки един елемент от изследвания дивайс и когато тези параметри се променят в дадени граници, да се проследява резултатът. Относно "лесното" - тези неща са относителни, а относно софта - питам, понеже опитът ми показва, че в много случаи е по-удачно да намериш точният и съответно опростен софт, който прави точно това, което искаш, а не "тежкият" и "перфектен", който е с претенции, че прави всичко @ Evtim Djerekarov: Ще проверя какви ги върши споменатата програма и ще споделя. Редактирано Февруари 17, 2010 от ...taka li e? - a taka. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
abductor Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 Аз имам известен опит със SW - правил съм детайли и сглобки за отливане на нея - има да си слагаш всякакви материали и ти смята тежест, обем и какво ли не, но поведение при гравитация не знам дали симулира, но не съм и търсил такива опции. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tzolov Отговорено Февруари 20, 2010 Share Отговорено Февруари 20, 2010 Свали си Varicad - програмката е лесна за разучаване , лека и достатъчно гъвкава. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MDFk Отговорено Февруари 21, 2010 Share Отговорено Февруари 21, 2010 Siemens NX - 6та или 7ма версия. От типа на SolidWorks, визуално и функционално същата, но е доста по-премислена и доста по-лесна за докарване на идентичен модел. Има избор на материали(но е бедна на дървесини), има си и модул за изчисления на тегло, напрежения на усукване и т.н., има даже и човек в произволен персентил, за да видиш дали е ергономичен продукта който правиш. Само че заема повече място, и "подкарването" й не е от най-простите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts