Jump to content
Българският форум за музиканти

Поредното въпросче за шумоизолацията


Recommended Posts

Привет на всички.

 

Порових се доста из форума, и общо взето прочетох почти всичко за звукоизолацията и акустичното третиране, което търсачката ми предложи, като много си харесах варианта с 2 пласта минерална вата + гипсокартон.

 

Навсякъде пишат, че звукоизолацията и акустичното третиране са различни неща. Като минералната вата и гипсокартона май са за изолация. Конкретно ще попитам - има ли смисъл да използвам посочения метод за изолиране (засега - само на околните стени и вратата) на тухлено помещение ~ 3x4 метра, при положение че звукът от репетиции в момента там е тотална мазня. Не ме интересува дали ще се чува отвън, нито пък гоня идеални условия за звукозапис. Искам просто да се отървем от тази мазаница. Мислих си да попитам хората, които са писали, че са с такава изолация в своите репетиционни, но, уви, те нямат активност в милият ни форум от доооста време насам :offtopic-001:

 

Известно ми е, че акустичното третиране е най-добрият, но и определено най-скъпият вариант, затова предпочитам мин. вата+гипсокартон. Бюджетът ни е ~500 лева, като с груби сметки смятам, че някъде толкова биха излязли материалите за стените.

 

 

Другата възможност, в която видях и евентуална реализация при нас, са бас-траповете. Но, доколкото разбрах, там трудно се намира материал за тяхната направа. Попрочетох малко и за тяхният принцип на действие, но не съм убеден, че ще се справят с омазания звук, въпреки че да си призная, от всички инструменти поотделно, баскитарата наистина звучи най-гадно когато свири само тя - почти никаква отчетливост няма на тоновете (а смея да твърдя, че бас-кабинетът ми си го бива) Но в цялостния микс направо не мога да определя - дали проблема е в басите, или във всичко :no:

 

 

Ако някой все пак се прецака да го изчете, че вземе и да отговори,

благодаря му за проявеното търпение! :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забрави малоумния метод вата + гипсо картон. Няма да пестиш от парно за да ти бъде полезен. Най-добрият метод за шумоизолация се нарича "кутия в кутия" и идеята е да се направи втора камера в стаята с възможно най-малко допирни точки до стените, пода и тавана на стаята. Тъй като не звукът а вибрациите са най-големият проблем. Струва много, прави се трудно и за твоята цел е напълно ненужно. Щом нямаш проблем със шумът, който се чува отвън забравяш звуко изолацията и минаваш на акустичното третиране. Определно не търсиш и ефекта на глуха камера та да олепиш всичко във вата или дунапрен. Зависи от размерите на помещението и матеряла на стените, но като цяло няколко звукопоглъщащи пана ще рещат проблема. В нета има подробно обяснени проекти на тез пана най-просто казно 4 дъски вата и плат. Разположението им обаче зависи от разположението на техниката ти. В добавка няколко обикновенни дунапренени платна (с размери пак според техниката и размерите на стените) залепени на подходящите места също подобрят качеството на звука. Определено ще се вместиш в бюджета си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-най-най-евтиния вариант е да се сковат от дЪски някакви рамки, за които да се хванат стари килими/мокети/пътеки/завеси или други подобни мъхесто-пухести дивотии. Не е задължително да облицовате всичко, важно е да няма две срещуположни голи стени, за да не си играе звука на пинг-понг.

 

Другия вариант е да се ползват музикантски тапи за уши. Нашата група си взехме такива и ривърба на голата стая изчезна, тъй като тапите режат 20-тина дБ и просто тия обикалящите вълни не ги чувате. Тоест мазнята си е там, но се чува много по-чисто, ясно и без ривърб. Освен това е доста по-комфортно за свирене и няма свистене и бучене в ушите 2 дни след репетиция. За мен е задължително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха, благодаря Ви за бързите отговори! ;)

 

Дам, номерът с тапите и аз го ползвам от няколко години вече, определено е по-добре с тях. А и щадят ушите ;) Останалите пънове в групата обаче са трю и не слагат тапи, та сега ще разуча въпроса с паната.

 

Благодаря ви отново :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, ще се действа по метода със звукоизолиращите пана. Хубавото е че има мн готина тема за тяхната направа, та по тая част засега нямам въпроси.

 

 

Искам само да попитам - сигурни ли сте че 2 пана с размери 1х1.20м на стена с размери 4х2.50м са достатъчни?! Не е ли по-добре да направим паната примерно поне 2 метра дълги, или пък да ги сложим по-начесто :)

 

И, за да изнаглея отвъд всичките Ви очаквания, ще попитам: Има ли някой, който да притежава помещение, акустично третирано по този начин, в което да можем някак да пробваме само какъв е ефекта от него?

 

Множество (функционално, многосвързано) благодарности на всички ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, значи искам и аз да напиша няколко реда по темата...Ние изолирахме нашето помещение с минерална вата+фолио+плат(звукоизолиращ уж).Значи,доста време ни отне и доста парички излезе(повече отколкото си мислехме), стана яко за свирене и за записи ,без почти никакъв резонанс ( има незначителен и не се усеща въобще)...Но за звукоизолация ....хмммм ... с барабаните няма "оправия" :Д...само да вметна,че все пак ние сме в жилищна кооперация в центъра на София!!! Резултатът беше счупени джамци и проблеми с органите на реда :Д !НЯМА ПРОБЛЕМИ! ,изкарахме си сертификат за шум(или по точно ,че влизаш в рамките на допустимия диапазон ),много добре знаехме,че стая в стая е най-добрият вариант и тъка правят големите,но ако помещението те ограничава откъм кв.м.,а и финансите-забравяш...Тъка че ,ако сте откъснати от света и няма да правите записи с високо качество , не ви трябват нито един от тези варианти.Моят съвет е просто да си вземете от тази изолация тип "пирамидки" и да налепите тук-там , ще ви свършат идеална работа за свирня ! ПОЗДРАВИ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.