Mephistopheles Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 Оф, опитайте се да разберете, че и на мен не ми е лесно. Опитвам се да пмогна на познат с китара, на която никога не съм свирил относно проблем, който никога не съм имал (и дай Боже да нямам). Вечерта ходя до тях, отварям форума, взимам му китарата и започвам да гледам за всяко нещо което сте писали, тъй като ако е възможно, се опитвам да му спестя разходите за лютиер, понеже знам че биха му дошли нагорно дори и 30-40 лв да са. От това, което видях снощи ще се опитам пак да обясня този път с малко подробности. Китара настроена в С със струни ърни бал слинки 11/54. Относно марката на китарата не съм 100% сигурен, тъй като и той не знае. Купувана е втора ръка от някакъв пич в Благоевград, но според това което гледах из нета модела мисля че е Ibanez RG350EX-BK. Купувана е за 600 лв преди 6 месеца. Относно проблема пак казвам: При гриф тип "лодка" и вярно настроена свободна струна и отговарящо си съответно 12 прагче отново вярно - при С# отклонението е около четвърт тон по-високо. Когато грифа беше почти изправен, струната свободна и на 12 прагче отново беше вярно настроена, но в този случай отклонението при С# беше почти 2 пъти по-голямо. Другото, което забелязах беше, че локинг нъта вдига много високо струните над първо прагче (на око - около 1-2 мм над самото прагче, респективно към 2-3 мм над равнината на фингърборда), което в сравнение с моята китара е почти двойно. Също така грифът е леко килнат по посока на шеста струна (разстоянието между струните и грифа е по-голямо при по-дебелите струни). Опитвах още вчера да регулирам струната от бриджа, но дори при максимално преместване напред/назад, разликата във "фалшивеенето" едва се виждаше. Струните са на 2 седмици и с тях е свирено до колкото ми каза около 10-15 пъти. Това е най-подробната информация която успях да набавя от снощи. И да, EAmechaniX ако за теб това е "никакъв проблем" то някои от нас не се бърникаме по цял ден в китари и не сме сетъпвали и оправяли китари до такава степен, че да разбираме от всичко. За това точно реших да пиша тук относно този "никакъв проблем" тъй като признавам си, не ми се е случвало досега и би ми било интересно да знам как се процедира в такива случаи. Най-лесно ше ми е да му кажа да я дава на лютиер и да не занимава никого, нали... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 (Редактирано) .... Четвърт тон отклонение над първо прагче е твърде много, според мен. 90% сигурен съм вече, че проблема е от нъта. При локинг нът, обаче, смъкването е малко дърводелска процедура, за която е добре да се обърнете към лютиер, и то към добър, който знае какво прави. Редактирано Февруари 11, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
Mephistopheles Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 Мерси, ще го пращам на чичо доктор значи 90% ми стигат, благодаря за помощта Цитирай
EAmechaniX Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 2-3 мм над равнината на фингърборда) Аз все още си мисля, че не е от нъта. Но...с тези размери ''на око'' не се работи. Ако все пак приемем, че разстоянието м/у струната и ф-борда е 2 мм - това е ОК. Имаме праг 1,4мм и останалите 0,6 са разстояние м/у струната и прага. Ако е 3мм вече е много, но неверни тонове ще има и когато грифа е с отпуснат тръсрод. Точно това обяснявах предният път. Височината на нъта не се променя, но се променя със съвсем мъничко височината на струната и праговете, но с малко и по-малкото разстояние е, когато тръса е натегнат. На моята китара, която не е със заключване разстоянието е 0,5мм на 6-та струна. Донесете китарата да ви я оправя. Ако бяхте я донесли още първият път когато ви предложих, досега да бяхме забравили за проблема, а вие щяхте да си обясните нагледно, че тази работа наистина е никаква. Ако я занесете при лютиер, първо, че ще си платите, второ ням да видите какво прави и трето няма да ви обясни. Аз приключвам с тази тема, защото с полуинформация особено ''на око'' не стават нещата. Ако искате, донесете я и ще говорим отново. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 (Редактирано) Kaквото и да се прави, добре е да се проверят резултатите с тунер накрая, а именно: -Верни свободни струни -Верни октави на 12-то прагче -Верни тонове на 1-во прагче, при умерено силно натискане(най-много повишаване с около цент). Ако тези условия са изпълнени, китарата е много вероятно да свири съвсем вярно. имайте предвид също, че оптималната височина на нъта зависи силно от строя и дебелината на струните. Имам предид, че ако сега се прибегне към смъкване на нъта, след време, ако някой реши да свири с 9-ки, тогава е много вероятно да се наложи подлагане, та трябва много внимателно да се работи с тези неща. Може вярно да му я занесете на Механика да я погледне първо. Ако успее да изпълни горните 3 условия, без да пипа нъта - още по-добре. Редактирано Февруари 11, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
Yves Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 (Редактирано) А какво имаш предвид, че при локинг нът е дърводелска процедура? Имаш предвид да се вземе от дървото под самия нът? Не става ли по-лесно и функционално с пиличка да се тръкнат каналите за струните? Така хем ще може да се регулира отделно височината на всяка струна. Редактирано Февруари 11, 2010 от Yves Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 (Редактирано) Не става ли по-лесно и функционално с пиличка да се тръкнат каналите за струните? Така хем ще може да се регулира отделно височината на всяка струна. ..хем няма да може да се заключва добре, понеже струната ще е вкопана в метала. Не, че е съвсем невъзможно да се направи, но е трудоемко и със съмнителни резултати. Редактирано Февруари 11, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
Благородникът Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 Не става ли по-лесно и функционално с пиличка да се тръкнат каналите за струните? И такива изпълнения съм виждал След което пича си купи ново заключване и работата се оправи Цитирай
Recommended Posts