Jump to content
Българският форум за музиканти

Hellraiser C1 Fr Vs. Ltd Jh-600


rosso

Recommended Posts

Здравейте.

 

След доста продължително търсене в интернет (няколко месеца) и гледане по магазини и каталози стесних избора на желана от мен китара до тези два модела:

 

1)Schecter Hellraiser C1 FR - black cherry finish

http://www.rebelimport.net/images/bigHellraiserC1FR_BCH.jpg

 

2)ESP LTD JH-600

http://cachepe.samedaymusic.com/media/qual...62c55944bc0.jpg

 

Отзивите и за двата модела са меко казано добри, но просто повече хора имат Schecter и затова за него има повече информация.

 

Основните разлики са в:

1)Дървото - при Hellraiser-a е махагоново тяло с кленов топ, махагонов гриф и rosewood прагчета. При JH-600 имаме тяло от елша, гриф от клен и абаносови прагчета. По този показател клоня повече към JH-600 модела.

2)Bridge tremolo система - при Hellraiser-а е оригинален FR, докато при JH-600 е Kahler Hybrid (7300 ако не се лъжа).

3)Адаптери - при Hellraiser-а могат да се превключват и на единични. Това разбира се е плюс за тази китара пред другата.

 

Ще помоля хората, които са имали досег с някоя от тези две китари да споделят мнението си. Интересува ме основно качеството на изработка, т.к. тези китари в България ги няма. Ходих няколко пъти до магазина на Динакорд и честно да си кажа всичките им LTD китари имаха дефекти. ВСИЧКИТЕ. Това малко ме поуплаши, но предполагам, че те купуват blemished стоки и после ги продават на същата цена или просто изложените модели висят по стените над две години.

Освен това досега не съм пипал Kahler, така че ако някой има такава система нека понапише някой и друг ред лични впечатления.

 

Знаете ли къде се произвеждат тези китари? Защото Schecter май са изнесли производството си от Корея в Китай и Индонезия, а същото доколкото прочетох е в сила и за LTD. Предпочитам китарата да е корейска, т.к. отзивите за корейските са по-добри (в Динакорд повечето LTD бяха индонезийски и меко казано зле).

 

Последен въпрос - някоя от тези китари има ли т.нар. "two-way expanding truss rod"? Питам, защото съм патил от личен опит и това за мен ще е голям плюс.

 

Благодаря.

 

 

П.С.:Не ме интересуват други модели (Ibanez, B.C.Rich, Washburn, Jackson, Dean и т.н.), така че не ми препоръчвайте. Ще купя една от тези две китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно последния въпрос - почти всички модели на LTD са с "two-way adjustable truss rod", в това число е и горе споменатият. За Schecter не съм сигурен, може би някой от колегите с такава марка китари може да помогне по този въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за Schecter-ите пише, че само високият им клас китари имат такава truss rod система. По принцип Hellraiser-a им е един от най-скъпите модели, но наистина предпочитам да ми го потвърди някой притежател на този модел.

 

Ще помоля, ако някой от форума има опит с абаносов fingerboard да драсне едно мнение относно разликите с палисандровия (ако изобщо има осезаеми такива), защото така и не успях да намеря "абаносова" китара и да я пробвам. Някъде четох, че усещането е по-приятно, но все пак това е доста субективно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По настоящем имам две китари с абаносов фингърбоард, преди съм имал и други. Колкото до усещането, не мисля, че е по различно от това на палисандровия, а вида малко ме засяга. Звукът обаче е различен, абаносовите фингърборди дават повече високи и по различна атака на саунда,подходящи са за китари, за които имаме опасения, че ще звучат много тъмно (дебело), като пример китара с тяло и гриф от махагон. Също, мисля (без да съм сигурен, защото нямам опит в тази посока), че биха били подходящи за китари за тежка музика, поради по ясния си тон. Преди време имах пауър страт със силен бридж хъмбъкър и абаносов фингърборд ( Яворово тяло ), който много добре се представяше в хайгейн ситуации, сврил съм и на Гибсъни с абаносови фингър бордове, винаги са ми харесвали.

 

Иначе, що се отнася до двете китари, нямам опит с точно тези модели, а също и никакво отношение към този тип китари като цяло. Но мисля, че съм свирил с едната за кратко в магазин ( Шектъра ), а също и с подобно ЛТД (само че модела на Хамет). И двете не ми харесаха особено ( разбираемо, аз не харесвам подобни китари), но мисля, че Шектъра беше по приятен за свирене и по барнат в детайлите на пръв поглед ( но сравнението става през две години, така , че едва ли е показателно). Освен това Шектъра няма топ, както пишат обикновено по сайтовете, това е фурнир ( или както там му викат), в смисъл, дебел му е един милиметър и служи за украса, а не влияе върху саунда, както истинският топ прави. От Флойдове не разбирам :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина в един сайт пишеше, че Scheter-ите не са с истински топ, а точно с фурнир. Но трябва да направя уточнение, че ставаше дума за C1 Classic модела. Това ми направи лошо впечатление, имайки предвид написаното в каталога, официалния сайт и доста други места.

 

Колкото до абаноса - ако това, което си написал за звуковите характеристики е вярно - клоня повече към този тип дърво. Освен това, поне според мен, изглежда по-готино за метъл китара. Изобщо за външния вид предпочитам по-изчистени неща и затова повече ми харесва LTD-то. Просто Hellraiser-а е някак си по-класически изглеждащ (мое мнение).

 

Когато пробва тези китари как ти се стори изработката?

Добре ли бяха нивелирани прагчетата?

Имаше ли "мъртви" тонове?

......или както в повечето магазини екшъна беше толкова висок, че нищо не можа да разбереш?

 

 

За горния пост - ще свиря класически метъл от 80-те и ранните 90-те. Основно соло изпълнения и по-малко ритъм.

За настройките - екшъна искам да е максимално нисък. Супер нисък (затова ме притеснява нивелацията на прагчетата). Дори и да има леко бръждене не се притеснявам, т.к. с перцето свиря доста леко и на усилвател няма да се чува този шум. Ще свиря основно в нормална тоналност...или поне такива са ми намеренията. Ако взема китарата с Калера ще мога лесно да минавам и в по-ниски тоналности.

Редактирано от rosso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Шектъра изработката беше много добра, но китарата някак не ми стоеше добре в ръцете, или поне лично аз не се изкефих , но това си е чисто индивидуално. Колкото до топовете, нито една китара от този прайс рейндж, която съм виждал, няма реален топ ( особено тези които претендират за скъп такъв), макар , че сигурно има и изключения, поне що се отнася до по обикновенните такива ( с малко флейм или пък с плейн топ, както и такива ). Един добър топ струва доста, а и слагането му усложнява ( и забавя) работата и така сериозно оскъпява продукцията. Но това се проверява , в края на краищата много лесно, като се погледне в кухината за тремолото или в джобовете за адаптерите. Там чудесно си личи, колко е всъщност е дебел топа. Иначе акцията на Шектъра си беше ниска и ок, не съм слушал особено за глухи тонове, свирих с драйв, чистия саунд беше безличен и неинтересен, а и освен това свирих на Маршъл, а на тях чистия канал им е за украса, освен ако не усилим :girl_cray2:

 

Иначе ЛТДто беше секънд хенд и не ми хареса особено, но пък аз по принцип не си падам по такива китари, така че е разбираемо.Много подробни спомени , що се отнася до изработката, нямам

 

п.п. Сега си спомних .Потовете на Шектъра бяха зле ( ниско качество и режат честоти, когато ги намаляме ), определено е добре да се сменят, ако ще използваме волума за регулиране на гейна

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да кажа,че нямам китара Шектър,но ще каза това,което съм чувал за тях...

Шектърите притежават добре сетнати грифове,макар дебели ще се свикне лесно.Изработката също е на много високо ниво.Тук мога да кажа,че ЛТД-то може би отстъпва,Шектъра ми се струва доста по-барнат,а и формата ми харесва много :icon_shithappens:

И аз скоро се надявам да се сдобия със същия модел само,че без флойд.И аз като теб обичам ниски струни,с което се улеснява солирането,но до някаква степен чистотата на тона се губи.И на 2-те китари скалите са подходящи за твоя строй,ако бъркам нека ме поправят :thumbs_up:

Ако имаш време може да се разходиш из ютубата и да чуеш и видиш клипчета,които евентуално представят тези китари.Там може да попаднеш на нещо ново,което тук още не е казано

Успех!

Редактирано от Necrophagist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече съм гледал всички възможни филмчета в youtube и съм изчел може би стотици коментари. Лошото е, че всички пишат "тая китара е уникално добра", "по-добра е от китара за 3000$" и разни такива, които изобщо не са обективни и не ми вършат работа. Това важи особено за Schecter-ите. Може би съм прочел само един два негативни коментара за тези китари на фона на десетки положителни. Според мен това се дължи не на мега качеството на китарите, а на хората, които ги купуват. Става въпрос за китари по 1000$. Среден клас. Това са по-бюджетни китари и ги купуват хора, които не могат да си позволят нещо повече (като мен) и тези хора най-често нямат професионално мнение.

 

Ето защо мнения като тези на kolio_k ми вършат чудесна работа и точно затова искам още такива.

Нека някой каже и нещичко за LTD-то. Може и дори само за Kahler-a (лични впечатлиния, запазване на строй и т.н.).

 

Ето и едно филмче направено от човек, който (поне според мен) разбира от китари и обяснява доста точно и задоволително:

Този пич подробно обяснява плюсовете и минусите на редица китари, адаптери, bridge-ове и др. Той твърди, че тази китара му харесва повече даже от американския му Jackson и ESP MII. Не знам доколко може да му се вярва, но все пак това са различни вкусове (надявам се моят вкус да се окаже същият като неговия :) ).

 

Засега клоня повече към LTD-то. Около 15 февруари ще правя и поръчката, така че, ако някой има да казва нещо по въпроса нека е преди тази дата :icon_shithappens: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За китарите немога да кажа кой знае колко. Ще се опитам да помогна за кахлера. И аз като теб не бях пипал такова животно никога досега, но за 3-4 дена му свикваш без проблем. Ако те интересува в ютуб има клипче нещо от рода на floyd rose vs kahler И там е обяснено за плюсовете и минусите на двата вида системи. Лично за мен това което повече ми харесва в кахлера отколкото във флойд, е това че самата дръжка се движи много по-меко и не е необходимо да се занимаваш с пружини и каквото и да е там друго, касаещо отваряне на системата и настройки. Има си място за регулиране на стегнатостта (открих как действа преди 2 седмици :D ) на тремолото, много лесно се настройват позицията на струните, като можеш всяка струна индивидуално с 2 връткания да преместиш съответно напред, назад, наляво, надясно, нагоре и надолу. Другото хубаво е , че кахлера ти дава възможност да лавираш от файн тунерите в около 5 тона, а флойда до колкото знам е далеч от това.

Така или иначе, ако флойда наистина е оригинален, няма да скрия, че верочтно ще се държи доста по-добре от хибридния кахлер. Но все пак си е и въпрос на късмет кой жълтур го е завинтвал :rockon:

Успех с покупката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Значи първо имай предвид, че вероятно става въпрос за конкретната бройка. Едва ли всяко ЛТД от този модел е по-добро от всеки Джаксън къстъм шоп.

Второ имай предвид, че човека е guitar-tech, a не музикант. Това, което той нарича "unbelievable" като звук на мен лично не ми се струва кой знае какво, вероятно пък трети би отвратило. :wallbash:

 

Тъй че най-добре е да се види конкретната китара, а не просто друга такава и си отваряй очите за дефектите, за които човека говори в другите си клипчета :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че не вярвам сляпо на някакво филмче от youtube, което е с гадно качество на звука и картината. Затова пуснах и тази тема, иначе вече да съм взел LTD-то. А ако имах парите изобщо нямаше да се замисля, ами направо да си взема някой къстъм Jackson или ESP.

 

Колкото до Kahler системата - наясно съм с основните проблеми, но май ще мога да ги преглътна. Която и система да взема мисля, че ще го преживея.

 

Никой не е писал нещо по-конкретно за качеството на LTD. Става въпрос за нови китари от последните една-две години (може и други модели - по-евтини или по-скъпи), защото в Динакорд наистина положението е страшно и ако всичките им китари са толкова зле, по-добре да взема Hellraiser.

 

Последното, което остана необсъдено е страната производител. Всичките ли нови Schecter-и и LTD-та ли са индонезийски или китайски? Има ли модели на тези марки, които си се произвеждат в Корея, а например други модели да се правят в Китай и т.н.? Нещо като разделно производство - най-доброто в Япония/Америка, средният клас в Корея и най-евтиното в Китай/Индонезия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можеш да съдиш за китара само по това, къде е произведена. Много пъти съм се дразнил като дойде някой и каже че еди си кое било боклук защото било made in chaina/crafted in indonesia/made in taiwan и т.н. Това, че даден инструмент е произведен примерно в Китай, не означава, че ще е по-некачествен от друг, произведен в щатите примерно. Да, в повечето случаи се оказва така, но не са никак малко изключенията при които се вижда обратното. както и да е, дори в ютуб има филмче, на което се сравняват USA гибсън експлорър и китайски джаксън (ако не се лъжа, отдавна го гледах) и китайската китара "победи" с 10:6 или нещо такова. Естествено това е и въпрос на лично възприятие, но не хващай чак толкова "декиш" на хорските приказки, а иди и се убеди сам ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко зависи от крайния качествен контрол. Винаги има добри и лоши китари.

Този показател за мен НЕ е определящ, а по-скоро информативен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да кажа, че получих e-mail от ESP и ако някой освен мен все още се интересува:

 

LTD JH-600 - има double-adjusting truss rod и се произвежда в Корея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.