Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
...Чувал съм, че не трябва китара да се държи до тонколони...

Колко близо до тонколони? Че аз си подпирам и двете китари на Jamo 100W...

не е добре по принцип. магнититена говорителите са адски силни - вземи един пирон и го доближи на 10 сантиметра и ще видиш. за адаптерите на китарата какво остава :metalist: но не е фатално де

• Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)
кат стана дума за адаптери--и да не пускам са нова тема--некои знае ли ква е разликата в израбитката ме интересува и за звука сушо

между открити и закрити адаптери--казаха ми че в закритите имало неква пластина в повече и че звучали по 'разпилено' някак си--тва така ли е--звука на откритите бил по остър'пробивен' :metalist: --

не знам дали тва е така за тва ви питам вас

Aз имам хъмбъкери с капаци и няма кой знае каква разлика...

Редактирано от avaavaava
Отговорено
кат стана дума за адаптери--и да не пускам са нова тема--некои знае ли ква е разликата в израбитката ме интересува и за звука сушо

между открити и закрити адаптери--казаха ми че в закритите имало неква пластина в повече и че звучали по 'разпилено' някак си--тва така ли е--звука на откритите бил по остър'пробивен' :metalist: --

разликата в изработката на кое?

а за откритие и закритите - закритите са просто с капаче. ако говорим за тези с пластмасови закрития - отдолу е един и същ. разлика в звука би имало при определени характеристики на адаптера. това как изглежда - по скоро маркетингова политика

преди години на една орфейка бях сложил уж на майтап един български хъмбекър - доста дърт беше. звукна учудващо добре. поне на нисък гейн

Отговорено

разликата в изработката на кое?

а за откритие и закритите - закритите са просто с капаче. ако говорим за тези с пластмасови закрития - отдолу е един и същ. разлика в звука би имало при определени характеристики на адаптера. това как изглежда - по скоро маркетингова политика

преди години на една орфейка бях сложил уж на майтап един български хъмбекър - доста дърт беше. звукна учудващо добре. поне на нисък гейн

казаха ми че се изработвали по различерн начин-- и разлика в звука имало--

на закритите имало неква пластиа(ако съм разбрал правилно)-точно над магнитите--некво друго било--

ама шом викате че разлика у звука няма тва е хубуу:P--тва ме интересуваше

Отговорено

ами ако говорим за тези с металните капачета - при тях може нещата по друг начин да стоят. примерно на гибсъните - то пак си е хъмбекър, просто покрит с метално капаче. но това не определя звука - още по малко да го прави разпръснат :metalist: а за изработката ..... ами всички адаптери се навиват - те са една намотка всъщност с магнит в нея. и трептенето на струнада над магнита се превръща в сигнал :D всички адаптери са на един принцип :P

Отговорено
ами ако говорим за тези с металните капачета - при тях може нещата по друг начин да стоят. примерно на гибсъните - то пак си е хъмбекър, просто покрит с метално капаче. но това не определя звука - още по малко да го прави разпръснат :) а за изработката ..... ами всички адаптери се навиват - те са една намотка всъщност с магнит в нея. и трептенето на струнада над магнита се превръща в сигнал ;) всички адаптери са на един принцип ;)

да бе братле знам го тва--ма говорех за нормалните пластмасови капачета--под тях-над магнитите имало неква пластинка--ма се тая--окей-шом звука е еднакъв

Отговорено (Редактирано)

В адаптерите с пластмасова кутийка магнитите са най-често разположени между 2 метални релси. Предполагам, че за тях става въпрос. Този тип адаптери имат доста "хрупкав" звук, подходящ за чисто и лек драйв. С тях се свири превдимно блуз. За яки жици са подходящи адаптери с винтчета, метални пръчици, или ако сте фенове на по - финния соло звук - с шестограмни винтчета - те "хапят" повече. За по- "хлутнал" и приятен звук е добре адаптерите да са с Алнико магнити - техния магнитен поток намалява при дърпане на струната, и те правят нещо като компресия на звука. Типичен пример за такъв звук е "Little wing" на Jimmy Hendrix. Забележете как там дебелите струни звучат доста приятно, за разлика от на повечето китари.

Ако пък търсите груб, метъл звък, то по - добре е да си вземете адаптери с керамични магнити (и по - евтино). Те имат по-груб, ясен и твърд тон.

За съпротивлението на адаптерите:

(За хъмбъкери се отнася за едната половинка)

7 - 10 килоома - силен и сравнително глух звук, със ясно изразен пик в честотната характеристика и известна неравномерност(някои тонове се чуват по - силно от други). Може да ги използвате на нек позиция, за много топъл и плътен звук. На бридж позиция мажат.

4 - 7 килоома среден, балансиран звук, с не голяма амплитуда(сила), по - малка неравнимерност. Подходящ за всички места.

2 - 4 килоома - средно силен звук, много ясен и равномерен, всичко се чува ясно. Има доста високи честоти. Hi - Fi звучене.Много малко шум. струните звънтят при чисто свирене. Много подходящ за бридж позиция, получава се много отчетлив и резлив тон, идеален и за флажолети. На нек позиция - много ясен и мек тон. Като недостатък: при твърде дълги кабели има необходимост от предусилвател в китарата, по - лесно прави микрофония, поради повечето високи честоти(може да се коригира с TONE копчето на китарата).

В повечето купешки китари се срещат предимно адаптери с по 8 килоома на бобинка, което обяснява позамазания им звук. В повечето от тях не е зле да се смени или пренавие бридж адаптера.

Моят личен идеал за сетъп с пасивни адаптери:

Бридж: 2.5 килоома на бобина хъмбъкер, керамичен магнит, шестограмни винтчета.

Средна позиция: 4 килоома сингъл коил, метални пръчици, алнико магнит.

Нек позиция: 6.5 килоома на бобина хъмбъкер, едната половинка с шестограмни винтчета, другата - с винтове с големи глави, керамичен магнит.

На китарата да има ключе за изключване на едната половинка на хъмбъкерите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Kакво значи резлив?????

Сега като Даимбъкъра е 16,5 килоома защо звучи добре за Пантерски звук????

Аз съвсем се омотах :blink::blink::blink:

Редактирано от avaavaava
Отговорено

аз знам че Даймбъкъра е с керамична сърцевина и некъде там има парченце стомана :blink: Повечето от другите са алнико и некви подобни.....

Отговорено
В адаптерите с пластмасова кутийка магнитите са най-често разположени между 2 метални релси. Предполагам, че за тях става въпрос. Този тип адаптери имат доста "хрупкав" звук, подходящ за чисто и лек драйв. С тях се свири превдимно блуз. За яки жици са подходящи адаптери с винтчета, метални пръчици, или ако сте фенове на по - финния соло звук - с шестограмни винтчета - те "хапят" повече. За по- "хлутнал" и приятен звук е добре адаптерите да са с Алнико магнити - техния магнитен поток намалява при дърпане на струната, и те правят нещо като компресия на звука. Типичен пример за такъв звук е "Little wing" на Jimmy Hendrix. Забележете как там дебелите струни звучат доста приятно, за разлика от на повечето китари.

Ако пък търсите груб, метъл звък, то по - добре е да си вземете адаптери с керамични магнити (и по - евтино). Те имат по-груб, ясен и твърд тон.

За съпротивлението на адаптерите:

(За хъмбъкери се отнася за едната половинка)

7 - 10 килоома - силен и сравнително глух звук, със ясно изразен пик в честотната характеристика и известна неравномерност(някои тонове се чуват по - силно от други). Може да ги използвате на нек позиция, за много топъл и плътен звук. На бридж позиция мажат.

4 - 7 килоома среден, балансиран звук, с не голяма амплитуда(сила), по - малка неравнимерност. Подходящ за всички места.

2 - 4 килоома - средно силен звук, много ясен и равномерен, всичко се чува ясно. Има доста високи честоти. Hi - Fi звучене.Много малко шум. струните звънтят при чисто свирене. Много подходящ за бридж позиция, получава се много отчетлив и резлив тон, идеален и за флажолети. На нек позиция - много ясен и мек тон. Като недостатък: при твърде дълги кабели има необходимост от предусилвател в китарата, по - лесно прави микрофония, поради повечето високи честоти(може да се коригира с TONE копчето на китарата).

В повечето купешки китари се срещат предимно адаптери с по 8 килоома на бобинка, което обяснява позамазания им звук. В повечето от тях не е зле да се смени или пренавие бридж адаптера.

Моят личен идеал за сетъп с пасивни адаптери:

Бридж: 2.5 килоома на бобина хъмбъкер, керамичен магнит, шестограмни винтчета.

Средна позиция: 4 килоома сингъл коил, метални пръчици, алнико магнит.

Нек позиция: 6.5 килоома на бобина хъмбъкер, едната половинка с шестограмни винтчета, другата - с винтове с големи глави, керамичен магнит.

На китарата да има ключе за изключване на едната половинка на хъмбъкерите.

:D ее бртале ти си луд бе :D)))

брао :D:rolleyes:

и тенкс..

Отговорено

Съпротивлението на адаптерите е л'у'еко дал'у'еко от тона и има малка връзка с изходната "мощ". Като че ли е по-важно явлението известно като индукция, нъл тъй :P Все пак за бобини говорим...

Хубаво е, че си ги прочел тез' едни неща ама са повече рекламни материали на производители на адаптери...

& за geek-heads - за керамичните магнити, сърцевината на "керамичните адаптери", в тях в крайна сметка се съдържа също желязо (по-точно железен оксид + стронциев карбонат обикновено), което обяснява магнитните му свойства...

Все таки цялата таз работа е бошлаф работа... все пак става въпрос за звук, свирете и слушайте ...:P

Отговорено

Mоля ви ако някой може да каже нещо конкретно да пише примерно:

- това звучи като еди коя си група(в момента ме интересува пантера) или звука е еди какъв си- и да даде зависимости между данни и звук ще съм благодарен!!!

иначе не пишете защото всеки един който прочете темата от начало до край само ще се обърка както стана с мен!!! :P:P:P

Отговорено
Приятел ,ако в крайна сметка си мислиш че с един хамбакер ше заковеш Пантера..

Аве аз си мисля много неща но не става въпрос за това в темата..

да не ми се разсърди някой но питам нещо много конкретно...

ИНАЧЕ ПАНТЕРА ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА -САМО ЗВУКА!!!