Jump to content
Българският форум за музиканти

Клубовете преди и сега


Recommended Posts

Здравейте колеги! С носталгия към доброто старо време си спомням как само преди 7 години в София кипеше клубен живот с пълна сила.Спомням си за места като Mr.punch,imperial,Библиотека,Кокарача,Стъргалото,Буги бар,Трезор,Фънкис пъб и др. които изчезнаха.Сега когато сме пред прага обединена Европа, ще влезем с безброй шкембеджииници и 5 клубчета с размер на мазе в които геройски отстояваме собствените си интереси като свирим на ВХОД. Мислите ли че някой ден това ще се промени в положителна посока или ще стане по зле? Знам че повечето неща не зависят от нас ,но все пак има ли шанс това да се промени в наша полза? :):):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

А забелязъл ли си накъде бият новоизлюпените групички, поне по-голямата част от тях? Причината не е само в клубовете, а по-тревожното е, че проблема не е само в София :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А забелязъл ли си накъде бият новоизлюпените групички, поне по-голямата част от тях? Причината не е само в клубовете, а по-тревожното е, че проблема не е само в София :)

добре казано...аз лично съм песимист по принцип(тоест относно другите),но оптимист за себе си:):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали ще има или няма да има клубове зависи от това как ще се развие пазарът на музика различна от чалгата в България и дали той ще продължи да съществува.Тая формула да отворим рок клуб и един ден в седмицата да е претъпкано а другите 6 дни да си ядем чорапите не е привлекателна за никои потенциален инвеститор.Според мен за големината на този пазар в момента даже клубовете са прекалено много работят ако не на загуба то на нулата и сме свидетели на невероятни планове от страна на собствениците им с цел оцеляване.Пресен е пловдивкият случай с "Гепи" който трябваше да е поп-джаз клуб само 4е стана скандал защото неделята била резервирана за изпълнители на Пайнер а всъщност за тогава е било запланувано участие на метъл групи.В същия клуб в понеделник е джаз вечер а в сряда или четвъртък не помня вече има караоке.Сами си представете за какъв кипящ клубен живот става дума.А за групите да не говорим - има 5-6 групи които правят нещо интересно и различно другите свирят едни и същи кавъри а третите и те не знаят какво свирят и с каква цел.Да не говорим че преди 7 години,времето за което говориш,приятелю Марк Аврелий хората не знаеха какво е програминг и свиреха а сега са нахитрели и са си купили KORG TRITON.Ами това е бизнесът,да живее чалгата :ph34r::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е по - скоро затишие пред буря. Знам, че в момента изглежда доста зле обстановката но по мои наблюдения пазарът се събужда. Дори тук, в Сливен се отвори заведение, което макар и не за жива музика пуска само метъл и алтернативни неща, и честно казано това може би е единственото място, което е претъпкано постоянно, и общ взето всички в диапазона 15 - 35, които не слушат чалга ходят. Да не говорим, че през единственият клуб за жива музика след няколко години "пауза", в която беше по - скоро дискотека, за последните 3 месеца са минали Пропаганда, Кълн, Скоро Bad Habit и Awake, а помежду се правят вечери с алтърнатив и метъл. Пазара на различна от чалгата музика ще се посъбуди, страх ме е само да не бъде събуден от Ъпсурт и Star Academy, защото тогава ни чака нова вълна помия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте приятели,рядко пиша във форума но в случая не мога да се сдържа!Мисля,че за да получава реалната цена,която заслужава,всяка една група трябва да бъде оценявана по това какво има зад гърба си!!!Тоест-АЛБУМИ,КОНЦЕРТИ(визирам участия по фестивали и т.н.)!!!Не мисля че е редно една група която има поне един албум(издаден) и една току що сформирана кавър банда да свирят на една и съща цена на билета или входа,наричайте го както искате.По този начин и младите групи ще бъдат стимулирани да правят предимно авторска музика и да търсят всевъзможни начини да вървят нагоре.Иначе и аз мисля,че е затишие пред буря и скоро нещата ще тръгнат в съвсем друга посока,те вече са тръгнали,просто не става изведнъж!!! :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да SJK е прав до голяма степен за оценяването на групите и за това как младите ще бъдат стимулирани да правят авторска музика...но все пак според мен една група неможе да бъде оценявана по броя на записаните и издадените материали защото има групи, които записват и т.н. и хората пак не ги харесват(въпреки че в БГ това рядко се случва щото и групите рядко записват). Така де, ако една група е харесвана уважавана и посещавана тя естествено ще трябва да взима повече пароци :ph34r:

 

Дори тук, в Сливен се отвори заведение, което макар и не за жива музика пуска само метъл и алтернативни неща, и честно казано това може би е единственото място, което е претъпкано постоянно, и общ взето всички в диапазона 15 - 35, които не слушат чалга ходят.

 

Това е факт навсякъде....преди имаше повече рок клубове след което ги изпозатвориха щото стана нещо като пренасищане. Последните 2-3 години такива клубове почти няма и затова като някъде направят такъв клуб той е фул нон-стоп....това е като Сиатъл вълната- Глем Рок Глем Рок Глем Рок, Розови китари, топирани коси и севки подобни...след което на хората в един момент им писва(пренасищането) и идват гадните грънджове на които не им пука че миришат и попълват образувалата се празнина в музикалния бизнес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не преливам от оптимизъм за бъдещето на клубната сцена у нас. Сигурно няма да се съгласите, но като гледам нагласите на платежоспособните клиенти, единственият шанс е клубовете за музика на живо да се преборят за част от посетителите на дискотеките. (Щото за чалгарите няма смисъл да се опитва.)

 

Не знам как. Но ако това стане, ще могат да издържат финансово и да пускат други стилове, макар и по-рядко. Може би са ми ограничени наблюденията, но като че ли интересът към групи с по-танцувален и съответно по-лек стил е по-голям. За разлика от едно време... еххх :think:

 

Аз ако имах клуб, щях да го пускам за репетиционна през деня, ама тва е отделен въпрос. И освен това нямам такъв :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам за клубовоте,но знам,че сега е доста модерно пиано бар положението:happy:аз лично като малък имах мечта да си направя клуб,но догодина живот и здраве ще си направя пиано бар:)малък състав,качествен при това:)свири се много,взима се много...посещава се от платежоспособни хора:)кяр само....клуб да си направиш ще се чудиш от къде ти е дошло,ще тряба да переш само,никаква печалба не очаквай.хората,които ходеха по клубове ги няма вече или просто поостаряха и ходят по пиано барове да се забавляват:)истината е,че няма и групи.всеки е хванал лесното и само за пари бачка...никой не го прави за кеф и няма капка интусизъм...може би съм от полседните луди и съм оптимист до дупка,но пак не мога да си прекривя душата...дано да греша,но работата отива на никъде:)то най добре да си направиш кръчма,300 седящи места,брутална кухня и 10 мангала с 2 певици да ти пеят на ушенце...тогава да видите за какви пари говорим....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

то най добре да си направиш кръчма,300 седящи места,брутална кухня и 10 мангала с 2 певици да ти пеят на ушенце...тогава да видите за какви пари говорим....

 

За голямо съжеление такава е действителноста в БГ :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ако имах клуб, щях да го пускам за репетиционна през деня, ама тва е отделен въпрос. И освен това нямам такъв :wall:

....За да може до вечерта тотално да се смирише на чорапи и по ъглите да се търкалят празни бутилки и мазни хартийки от баници.... айде тига бе пич ти не си ли виждал на какво прилича място на което репетират групи.Освен ако не е само една група и то твоята собсвена не е препоръчително да се комбинират репетиционна и заведение.

 

А за това което каза Топсън за кръчмата с 300 места,кухнята и мангалите - евала,това му е майката .Това е единствения вариант на печеливш бизнес с жива музика който съм виждал в близките години.За съжаление.Идеята на платежоспособните клиенти за забавление е малко като традиционната идея за сватба - всички са на масата и плюскат а оркестъра свири нещо "от наш'те" и никой не е отишъл там заради музиката.Манталитет братче ( или по-скоро манГалитет)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересен факт е това че в Букурещ има само 30 клуба за жива музика ,а пък нека им е гадно на румънците ! Това ми го каза един румънски колега който междувременно ме попита в България винаги ли е така зле?Няма да ви казвам как се почувствах.... :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А чалгаджийниците се множат като риба. За чалгаджийките да не говорим - сигурно знаете, че тези хора са най-скъпо платените музиканти в България в момента и имат най-много покани за участия. :) :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност работата е не че не може да се получи нещо хубаво, а че няма кой да рискува. Представете си - клуб в който правилото е да се свирят само авторски песни, и да се свири на живо всяка вечер... за това трябват време, търпение и пари. Никой с пари обаче не дава време, и няма търпение. Вижте Куку Бенд. Те са най-добре платените музиканти в България а свирят музиката която обичат. А сега си спомнете през какво са минали. Това го няма никаде за съжаление... дори поп-фолк групи(оркестър едиквоси) правят песни еднодневки и стига толкова, защото правят музика, а не шоу. За това братя ако искате пари - изрусете си космите на задника и пейте 5 думи в продължение на 3 минути. В случай че сте музиканти и ви интересува музиката, тогава бъдете търпеливи и чакайте този добър човек, който ще направи мечтания клуб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зле разсъждават повечето от вас. Типичното просто: "...бе не може да се опрайме бе!!!Ко ме занимааш с глупости бе аз да не съм вчерашен"

Недейте така :stop: хората свирят, записват албуми и ходят на турнета по чужбина, а вие ми говорите че нема оправия!!! Ами не е така :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.