g_vayov Отговорено Март 30, 2010 Share Отговорено Март 30, 2010 ... Преди години правих един бас, най-вероятно български. Беше с черен гриф, боята я свалих... мисля че със стъкло и после с шкурка или пък само с шкурка... забравил съм. После няколко ръце лак и се получи прилично. Сега нямам снимки под ръка да го покажа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Harrry Отговорено Май 24, 2010 Share Отговорено Май 24, 2010 Значи имам китара, която е черна (черно тяло) с rosewood (кафяв) фретборд. Понеже кафяво с черно не е много добра комбинация, бих искал фретборда да се боядиса или лакира в черно, за да изглежда като ebony за да може фретборда да е в тон с тялотоИскам да попитам това обичайна практика ли е, оказва ли влияние на звука и ако може някакви препоръки за бои, лакове евентуално да кажете за някой лютиер, който се занимава с такива неща Мерси предварително! Искам и аз да се обадя, с извинение, че съм лаик. Попадна ми една прилична българска класическа китара, пише: цена 68 лв, но с добър звук- поне на мен ми хареса. Смених й ключовете, защото пластмасовите врътки бяхя почнали да се разпадат, и струните - със страхотни Savarez - тонът й стана още по-омайващ. И изведнъж забелязвам, грифът се клати в долната й част, и колкото повече го мърдам, толкова повече се отлепва и разстояянието от струните до фрета се увеличава... Няма как, за да не давам за ремонт повече отколкото е струвала, заех се сам. Махам струните, отлепвам изцяло грифа с много тънки шпатлички, почиствам шибания туткал и залепям наново със стяги, възможно най-точно. Дотук добре. Като сложих една-две струни обаче, оказва се, че не звучат добре по целия фретборд. Забелязвам причината- там, където фретбордъд влиза в тялото, има вълтичка - гърбица. Айде пак ремонт- свалям струните, махам прагчетата (за целта, като видях в ЮТюб какви клещи се използват за това, набързо си направих и аз такива, като си поиграх малко с флексчето...: доста добристанаха- вършат работа!) Изшлайфах фрета до абсолютно изравняване, с все по-ситни шкурки, сложих пак позициите, обаче- лентата на фретборда, би трябвало да е палисандър, ама знам ли? - много изсветляла от шлайфането. Нищо общо с предишния й цвят. Единлютиер колко е такъв той си знае Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Harrry Отговорено Май 24, 2010 Share Отговорено Май 24, 2010 (Редактирано) Значи имам китара, която е черна (черно тяло) с rosewood (кафяв) фретборд. Понеже кафяво с черно не е много добра комбинация, бих искал фретборда да се боядиса или лакира в черно, за да изглежда като ebony за да може фретборда да е в тон с тялотоИскам да попитам това обичайна практика ли е, оказва ли влияние на звука и ако може някакви препоръки за бои, лакове евентуално да кажете за някой лютиер, който се занимава с такива неща Мерси предварително! Искам и аз да се обадя, с извинение, че съм лаик. Попадна ми една прилична българска класическа китара, пише: цена 68 лв, но с добър звук- поне на мен ми хареса. Смених й ключовете, защото пластмасовите врътки бяхя почнали да се разпадат, и струните - със страхотни Savarez - тонът й стана още по-омайващ. И изведнъж забелязвам, грифът се клати в долната й част, и колкото повече го мърдам, толкова повече се отлепва и разстоянието от струните до фрета се увеличава... Няма как, за да не давам за ремонт повече отколкото е струвала, заех се сам. Махам струните, отлепвам изцяло грифа с много тънки шпатлички, почиствам шибания туткал и залепям наново със стяги, възможно най-точно. Дотук добре. Като сложих една-две струни обаче, оказва се, че не звучат добре по целия фретборд. Забелязвам причината- там, където фретбордът влиза в тялото, има вълничка - гърбица. Айде пак ремонт- свалям струните, махам прагчетата (за целта, като видях в ЮТюб какви клещи се използват за това, набързо си направих и аз такива, като си поиграх малко с флексчето...: доста добри станаха- вършат работа!) Изшлайфах фрета до пълно изравняване с все по-ситни шкурки, сложих пак позициите, обаче- лентата на фретборда, би трябвало да е палисандър, ама знам ли? - много изсветляла от шлайфането. Нищо общо с предишния й цвят. Един лютиер, колко е такъв той си знае, беше ми казал, че дървото на фрета си е тъмно, и не е нужно да се байцва, - като се пръсне с безцветен лак за дърво, си ставало тъмно, но аз не исках направо да пръскам фрета, прочетох, че е добре да се грундира първо с ленено масло. Купувам такова от Шипка-6, мацвам го- НЕ! - много е светло, няма стил никакъв!! Кво да правя- докопвам от мазето един байц на спиртна основа, цвят палисандър, произведен от ЕТ "КЕМИС" не знам си кога, и още докато е прясно лененото масло, което избърсвам колкото се може по-добре, го мацам няколко пъти с този байц- в цвят палисандър. И, нямате представа: става супер автентично тъмно-кафяво-червено-черно, точно както беше и каквито са всички елегантни палисандрови фретбордове! С други думи, резултатът ме задоволява на 100%. Сега вече остава или да го пръсна с въпросния безцветен спрей-лак за дърво, или направо да го намажа с почистващо-полиращ препарат от Ямайка: Nu-Shine, има го на Русалка до Музикалната академия. Все още се колебая между двете, но засега не съм намерил Лигнеа - китайско тунгово масло, иначе щях с него. За цвета ви казах. А какво завършващо покритие да избера? ... Редактирано Май 24, 2010 от Harrry Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts