Angry Samoan Публикувано Януари 22, 2010 Share Публикувано Януари 22, 2010 Значи имам китара, която е черна (черно тяло) с rosewood (кафяв) фретборд. Понеже кафяво с черно не е много добра комбинация, бих искал фретборда да се боядиса или лакира в черно, за да изглежда като ebony за да може фретборда да е в тон с тялото Искам да попитам това обичайна практика ли е, оказва ли влияние на звука и ако може някакви препоръки за бои, лакове евентуално да кажете за някой лютиер, който се занимава с такива неща Мерси предварително! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluesman Отговорено Януари 22, 2010 Share Отговорено Януари 22, 2010 Не искам да ти се бъркам но ти препоръчвам ако не те дразни толкова много да не си боядисваш фретборда.Ако китарата ти е нова ,фретборда може и да ти светлее но след време от окисляването от въздуха,контакта с пръстите и периодичното третиране с масло за фретборд ,rosewood-а потъмнява доста ,и така по естествен път ще спре да те дразни цвета му. Съвета ми отново е : stay natural Иначе ,тук можеш да получиш много съвети как да си гримираш фретборда.Достатъчно е да прочетеш стари дискусии по темата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Януари 22, 2010 Share Отговорено Януари 22, 2010 Намажи го с бадемово масло-хем не се цапа,хем потъмнява. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
daniel.hristov Отговорено Януари 22, 2010 Share Отговорено Януари 22, 2010 Не съм експерт, но май не е обичайна практика при свестните китари. Ако имам такъв проблем май по-скоро бих си пребоядисал тялото да прилича на плочката на грифа (някой да има добър превод за "фретборд"?) Поздрави, дидо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valserp Отговорено Януари 22, 2010 Share Отговорено Януари 22, 2010 "Ebonised fretboard" съм срещал по снимки и спецификации, ама така и не разбрах с какво точно ги боядисват. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angry Samoan Отговорено Януари 22, 2010 Автор Share Отговорено Януари 22, 2010 (Редактирано) Намажи го с бадемово масло-хем не се цапа,хем потъмнява. това нали не е някъв майтап?Ако не може черен, поне по-скоро да потъмнее фретборда, да стане поне тъмно кафяв, .. Четох в някои чуждестранни форуми, че се използват някви вакси и масла, но не можах да намеря нещо по-конкретно.. Той самия гретборд нали е лакиран с нещо, има доста rosewood фретбордове, които са потъмнени да изглеждат почти като ebony, трябва да има някакъв начин.. Не може да няма поне един лютиер в Бг, който да не знае за какво става дума и който да не прави такова нещо Редактирано Януари 22, 2010 от Angry Samoan Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Януари 22, 2010 Share Отговорено Януари 22, 2010 (Редактирано) Намажи го с бадемово масло-хем не се цапа,хем потъмнява. това нали не е някъв майтап?Ако не може черен, поне по-скоро да потъмнее фретборда, да стане поне тъмно кафяв, .. Не е майтап-потъмнява,ровни с търсачката как се прави-в общи линии мажеш с четка или памук равномерно,чакаш известно време да дръпне в порите и каквото е останало го избърсваш с памучен парцал.Бадемовото масло го има по аптеките и е евтино. Редактирано Януари 22, 2010 от Hillbilly Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angry Samoan Отговорено Януари 23, 2010 Автор Share Отговорено Януари 23, 2010 Не е майтап-потъмнява,ровни с търсачката как се прави-в общи линии мажеш с четка или памук равномерно,чакаш известно време да дръпне в порите и каквото е останало го избърсваш с памучен парцал.Бадемовото масло го има по аптеките и е евтино. А колко време държи това масло, след време не почва ли да се чупи или люспи от фретборда и става много по-лошо? Не се ли отразява на звука на китарата? Има ли някакви други методи, значи интересува ме наистина професионално третиране, някой лютиер ако може да каже и да ли въобще е препоръчително, не бих рискувал сам да предприемам нещо, в което не съм сигурен... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angry Samoan Отговорено Февруари 22, 2010 Автор Share Отговорено Февруари 22, 2010 А ако може да ми кажете откъде мога да намеря това или нещо подобно, тъй като фирмата не праща извън Щатите и ако може да препоръчате квалифициран лютиер в София, който да извършва подобни неща. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 22, 2010 Share Отговорено Февруари 22, 2010 (Редактирано) Toва, за което питаш е специализиран байц. Това е един от начините. Горе те посъветваха също правилно. В аптеките продават бадемово или кайсиево масло. Примерно на Ikarov. Струва Ако правиш процедурата веднъж месечно или на два месеца(да кажем, при смяна на струни), всичко ще е ОК. Така се подхранва и дървото, което не е лошо, от гледна точка на това, че няма да се чупят толкова много каналите при махане на старите позиции. Редактирано Февруари 22, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Aureliano Отговорено Февруари 23, 2010 Share Отговорено Февруари 23, 2010 Сега фретбордът не е лакиран (не е лъскав), така ли? Това, което използват на твоя линк е сродно с черна маслена боичка. Тя се разрежда с ленено масло или терпентин. Тоест, аз давам гаранция, че ще постигнеш ефекта с такава боичка, стига да няма слой лак в/у фретборд-а в момента, за да може да попие. Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angry Samoan Отговорено Март 2, 2010 Автор Share Отговорено Март 2, 2010 Сега фретбордът не е лакиран (не е лъскав), така ли?Това, което използват на твоя линк е сродно с черна маслена боичка. Тя се разрежда с ленено масло или терпентин. Тоест, аз давам гаранция, че ще постигнеш ефекта с такава боичка, стига да няма слой лак в/у фретборд-а в момента, за да може да попие. Успех! Не знам какво разбираш под "лъскав", фретбордът си е на напълно завършена китара, просто искам да изглежда не като палисандър, а черен, абаносов или поне доста тъмно кафяв. Искам да попитам дали този байц се прилага дали тези бои се прилагат на готов вече лакиран фретборд, а на картинката на линка, който съм дал е даден "unfinished" фретборд.. И последно, колко често е добре да се третира фретборда с това бадемово масло и има ли траен ефект? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vrnko Отговорено Март 24, 2010 Share Отговорено Март 24, 2010 Искам и аз да се включа в темата обаче с питане а не със съвет към колегата стартирал темата (за съжаление). Моят проблем е пак с гриф обаче грифът е на стара българска електрическа китара. Фретборда е черен и предполагам е намазан с някаква боя. Тъй като се опитвам да си я оправя мислех да махна абоята обаче не знам какво да направя после , т.е какво позволяват тия фретбордове на българските китари: лакиране, оставане на дървото просто така след изшкуряването и изглаждането..... Така или иначе този фретборд ще бъде из основи третиран - иска подмяна на праговете и т.н. та ми се иска да не го мажа пак с черна боя - ако е възможно де. Ако някой знае що за дървесина се е използвала за направата на фретбордове на българските китари и защо са и с какво са боядисвани отгоре и какво друго освен боядисване с черна боя може да се направи нека сподели. Извинявам се че пускам моето питане тук обаче не ми се отваря нова тема за нещо което е може би коментирано , но аз не мога да намеря - ползвах търсачката . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Aureliano Отговорено Март 30, 2010 Share Отговорено Март 30, 2010 Бадемово, лимоново или тунгово масло потъмняват фретборда. Отново изискване е да не е лакиран, за да може да попие в дървото. М/у другото, маслото същто може да разтвори маслена боичка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Aureliano Отговорено Март 30, 2010 Share Отговорено Март 30, 2010 Когато е махната старата боя и праговете, може да се байцва или боядисва. Над байца трябва слой прозрачен лак или масло да се запечата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts