Jump to content
Българският форум за музиканти

Поправка на незнайно кубе


Recommended Posts

Larios пише на кутията на кубето, G 20 на усилвателя

 

Със съседа тука се опитваме да му оправим кубето, което е моднато и захранваше една голяма колона около 500вата (как - незнам) и сега вече се опитваме да го върнем към кубе :P. Разкачихме голямата колона, свързахме оригиналния говорител в кубенцето и си бачка стабилно, но! Проблема е че, при модването силата се регулира от Гейн а Волюм пота не работи? Странно е и сега не става за чиста китара, понеже непрекъснато има лек гейн. Свалихме платката и нищо необичайно освен едно малко местенце като че ли за батерийка от часовник под четирите цилиндрични кондензатори. Не съм пробвал да сложа батерия в него страх ме е :D . Ако може някой по компетентен от насда помага. Ето малко снимки и ако трябва да казвам още неща или още снимки:

 

Кефи ли ви саксията с кактуса? :hysterical:

89d3558b76ae.jpg

 

19477_1308767528529_1510801196_813808_7645116_n.jpg

 

19477_1308771048617_1510801196_813809_6985295_n.jpg

 

19477_1308772528654_1510801196_813811_26018_n.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Марката не е безизвестна. Какво ли не съм чувал за нея, че имало бройки е Селешчъни говорители :hysterical: Иначе имал съм едно такова животинче(не точно, но на тази марка) и не беше зле. Съжалявам, че немога да ти помогна. УСПЕХ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, намерихме го кубето: dlarios_1.JPG

Сега остава как да го върнем в нормален вариант, ще видя за схема, но дали ще помогне тъй като е модифицирано от 25 на 80 вата, както е на последната снимка.

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи от усилвателя отива в лаин аут от кудето отива в новата която го прави 80 вата и от там в колоната и трябва някак си да измислим как вместо да го осилваме т геин да ог осилвате от волюм :hysterical:

Редактирано от sweeper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори със схема помощта би била трудна,а след като е и барано /един господ знае как точно/ и задачата става почти невъзможна,особено ако нямате знания в тая област.

 

Устройството на повечето усивлатели предполагам и на този е нещо от сорта на

 

Стъпало-->Гейн--->Стъпало/тук може и да са няколко/-->честотни корекции-волюм-крайно стъпало- говорител.

Възможно е и честотните корекции да са преди гейна.

Вероятно вашата верига е прекъсната след гейна.Честотните корекции работят ли?До колкото разбрах крайното стъпало е заменено с друго?Вие искате да запазите сегашното или да възстановите оригиналната схема?

Най-добре е да се даде на майстор/може би и няма друг начин освен тоя във вашия случай/,но не знам тва кубе струва ли си парите и усилията.

 

 

Сега видях че входа към новия усилвател е взет от линейния изход.Не став аясно обаче линейния изход на тва кубе преди или след крайното стъпало е взет.Възможно ли е Volume потенциометъра просто да е развален/байпаснат.Като въртиш потенциометъра само в началото ли се усилва силата на звука и след тва само криви повече или криви постоянно и се увеличава силата?

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност не става абсолютно нищо като се върти Волюм-а, а когато се върти Гейн-а на включено кубе пръщи доста. Възможно ли е да се постави нов Волюм потенциометър в схемата, между крайното стъпало и говорителя (става малко цигания ама какво да се прави), това може би ще реши проблема. А пръщенето да не е от стар Гейн потенциометър, и да е само за смяна?

 

П.С. Бас и Требъл потовете си работят нормално

 

А тук по добре се вижда, от Лайн Аут отива в интегрална схема, още едно стъпало, и след това в говорителя.

5dbb0ff12797.jpg

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай точно преди Line out да сложиш Volume потенциометъра,шума е вероятно от потенциометъра на гейна,щом шуми при въртене.Ако Line out е взет с делител след крайното стъпало внимавай да не запоиш потенциометъра преди делителя.Стойността на потенциометъра трябва да е съобразена с делителя/ако има такъв/ и входното съпротивление на крайното стъпало.При малка стойност може сигнала към крайното стъпало да е слаб ,при голяма усилването може да е много нелинейно.

 

Ако запоиш потенциометър между говорителя и крайното стъпало ще изгориш потенциометъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е необходимо да се мести потенциометъра. Просто линейният изход по правило е за запис или за пращане на сигнал към "централно озвучаване", и нивото му не трябва да се влияе от главния регулатор на ниво.

Само сигналът трябва да се вземе от средния извод на потенциометъра, което става с едно просто преместване на проводника свързан с линейния изход.

Естествено цялата операция по апаратурата е ужасно мърлява, което си личи от снимките, но както беше споменато - без пари толкова.

Освен елементарни знания, са необходими инструменти, апаратура, умения, отношение, опит, сръчност. Момчетата не са виновни, че ги нямат. Сега не се държи на тези работи, а и кой да ги научи, като специалистите се прехранват с несвойствени неща. Така де, какво му е престижното да си специалист, майстор или съвестен човек?

Най-лошото в случая е обаче, че действията на момчетата не са продиктувани от интерес към заниманието, за да се научат, а по принуда. Нещо като в подписа ми - за желанията и възможностите. И това не е само във форума, а е повсеместно, затова се говори, че се занимаваме все с това дето не ни е работа. И затова да не се повтарям, ама всичката ни работа е мърлява.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам как е мазано... :rockon:

Не е невъзможно да се възтанови но ще трябват малко повече знания и сръчност. Това присадено стъпало е меко казано ужасно. Изглежда оригиналното стъпало е унищожено което е лошо... Липсват Т7 и Т9 също и радиатора, поне от снимките на такова нещо ми прилича.

Май ще трябва да си намерите някой знаещ ентусиаст с достатъчно нерви и свободно време. :cheers:

Според мен най-добре да се въстанови в оригинал, а не да се правят някакви еквилибристики колкото да тръгне.

 

Сърбят ме ръчичките но от към време съм зле...

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мазано е доста, да. Като се има предвид, че говорителя беше вързан с второто стъпало чрез черен телефонен кабел с по 2 жички за - и + :wallbash:

В събота се надявам ще направим малко прогрес вече с препоръките които дадохте драги съфорумници и ще се оправи кубето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

На мен ми се уби ентусиазма понеже явно трябват повече знания и сръчност, иначе sweeper aко е правил нещо не знам, събира прах сигурно :thumbs_up:

П.С. не е ли паралелЕпипед? :thumbs_up:

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.