Jump to content
Българският форум за музиканти

Невъзможното звучене!


LucaTurilli

Recommended Posts

И как по-точно се свири главният риф на Металика - Орион? Велик инструментал, но с невъзможно изсвирване.

Стандартна настройка EADGBE нямаме дроп Д тунинг да отбележа! Не се използва в тази песен.

Главният супер як риф започва с 7-ца на 5-та струна и 4-ка на 4-та струна. х - не се пипа дадената струна

х

х

х

4

7

х

като на табулатор от горе на долу струните тънка към дебела. В момента в който ударя на тези прагове или вместо на 4-ти на 5-ти има вариант тези струни се чува ФАЛШИВО ЗВУЧЕНЕ! Дори на кубе съм пробвал - фалшиво е! С намален дисторшън - фейк, с чисто свирене - фейк, с овърдвайв - фейк. Просто самите ноти не са подходящи и всякак да ги изсивя звучат фалшиво. Дори неметълският вариант ;) пак не звучи добре! Това е нота чудо просто :) =). Знам, че е нестандартно, но моля обяснете ми, че много ме измъчва, а искам да го науча. Пробвах както един каза с 6-та струна свободна и забелязах, че звучи по-добре :), но все още може да се чуе кофтито звучене. Освен това после се сменя на същите струни на съответно от горе на долу 4-5 и 4-6 праг и пак не звучат добре, но са малко по-добре от 4-7. Видял съм сигурно поне 6 табулатури и на всичките е по-такъв или подобен начин и не върши работа. Едва ли са пропуснали да кажат настройката значи си е стандартният тунинг както казах. И с бас и без бас все същия ***. Просто нямам идеи какво може да е. Явно трябва да имаш супер струни/китара/озвучение/ефект, за да стане номера. Още началните акорди също не звучат добре, но може би това, че се чуват тихо компенсира в оригиналната песен. Да се свири 4-7-0 е неправилно, защото 0-лата се изпозлва като поддържащ ритъм така да се каже. Между водещото силно звучене се удря свободно и после преминава на 7-ми праг пак на 6-та струна. Това не е единственото фейк звучене - Rammstein Sonne е типичен пример в ритъма. 5-3-5 прагове или 4-2-4.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък мисля че си объркал таба....

никога не съм го свирил това парче, но опитай на четвърта струна 5-то прагче вместо 4-то

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как се нарича тая хава, ама се среща в метъла (за другите не знам). В основния риф на Crazy Train е пълно с такива ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото съм свирил металика досега те използват основно пауър акорди а 4-7 не е такъв ;) пробвай с 5-7 на някоя от по-горните струни, защото на тези и на мен ми звучи фалшиво :)

Редактирано от Чукопад
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм аматъор баш да не мога да си настроя китарата! Използвам Ап Тунер и самият Гуитар Риг тунер и двата са си идеални. Нотите ги вадя без отклонение. И на 4-то и на 5-то прагче кофти звучи. Някак си кофти шум все едно свирите на 15-ти праг на 1-ва и на 16-ти праг на 2-ра струна заедно пробвайте ;). Много кофти шумотевица (несъотвестващи тонове). Кажете тунерите какви ноти трябва да засекат при правилно свирене като ударя на 7-ми и 4-ти праг или на 5-ти? Да знам дали самата китара прави някакъв проблем. Струните не са нови, но и като си бяха пак така беше. Докато удрям едни струни по другите се предава трептенето/резонанса и голяма излишна шумотевица става, само дето тук 100% това не е проблема :). И на другият адаптер пробвам все същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интервалът е голяма секунда и не е нищо извънземно. Това, че на теб не ти звучи като хората, е друг въпрос. А това, че табът може би е оцапан могъщо, е съвсем отделна тема. Опитай се да извадиш по слух поне този момент, и виж какво ще направиш. Така или иначе е полезно упражнение.

 

Опитай да си сложиш PaceMaker Плъгина на уинамп, и забави темпото на песента, за да чуеш по-бавно какво става точно. Или там подобен плъгин на съответния плейър, който ползваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че проблемът ти се дължи предимно на лошото качество на драйва ти, или на недостатъчно убедителното ти ( от гледна точка на атака ) свирене ( а може би и на двете). Това парче не съм го свирил от сигурно 20 години, но доколкото си спомням, рифът беше 7/5 7/4 7/5 ( номера на прагове на 5та и 4та струна )

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мод Едит: Ако пак пуснеш нещо като този материал, който е с авторски права, ще се караме сериозно! IgniteAll

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това е правилния таб очевидно, пък и от моя скромен опит така звучи перфектно песента!

Пробвай с друга китара и виж дали пак ще ти фалшивее ;)

 

Ето нещо за вдъхновение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи проблемът е в теб. Това, че китарата е вярна, не значи, че не може да се свири фалшиво. А ако не е интонирана... същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой да ми звънне и пише на скайп momchilandonov мога директно през нета да ви изсвиря на тези прагове да чуете колко фалшиво звучи примерно и на различните табове. Да не би целият проблем да идва, че звучи кофти като се свири продължително като се оставят да дрънчат струните, а не се дава веднага пауза? Само дето и за много кратък момент да се ударят си личи, че нещо не е наред. Освен това имам към 7 таба хубави на ГП 5 някои звучат добре, но повечето не. Ако са без дисторшъна е добре на някои. Звъннете да чуете сега съм онлайн ;).

И не пропускайте факта, че не само през компа ами и през кубе пробвах и при това с друга китара, която си беше наред и пак много шумно звучеше :thumbs_up:.

тук още в началото си личи, че има много шум. Подобно на моето звучене е :( =(, а това дразни. Металика някак си изчистват това, което се чува. Да не би да ползват друг дисторшън или преработка да е имало. Добър е урока, но този шум го има при мен в повечко и дразни. Освен това той заглушава без да отпуска пръстите на лявата ръка, явно с дланта на дясната си интересно. Редактирано от LucaTurilli
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.