Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

И как по-точно се свири главният риф на Металика - Орион? Велик инструментал, но с невъзможно изсвирване.

Стандартна настройка EADGBE нямаме дроп Д тунинг да отбележа! Не се използва в тази песен.

Главният супер як риф започва с 7-ца на 5-та струна и 4-ка на 4-та струна. х - не се пипа дадената струна

х

х

х

4

7

х

като на табулатор от горе на долу струните тънка към дебела. В момента в който ударя на тези прагове или вместо на 4-ти на 5-ти има вариант тези струни се чува ФАЛШИВО ЗВУЧЕНЕ! Дори на кубе съм пробвал - фалшиво е! С намален дисторшън - фейк, с чисто свирене - фейк, с овърдвайв - фейк. Просто самите ноти не са подходящи и всякак да ги изсивя звучат фалшиво. Дори неметълският вариант ;) пак не звучи добре! Това е нота чудо просто :) =). Знам, че е нестандартно, но моля обяснете ми, че много ме измъчва, а искам да го науча. Пробвах както един каза с 6-та струна свободна и забелязах, че звучи по-добре :), но все още може да се чуе кофтито звучене. Освен това после се сменя на същите струни на съответно от горе на долу 4-5 и 4-6 праг и пак не звучат добре, но са малко по-добре от 4-7. Видял съм сигурно поне 6 табулатури и на всичките е по-такъв или подобен начин и не върши работа. Едва ли са пропуснали да кажат настройката значи си е стандартният тунинг както казах. И с бас и без бас все същия ***. Просто нямам идеи какво може да е. Явно трябва да имаш супер струни/китара/озвучение/ефект, за да стане номера. Още началните акорди също не звучат добре, но може би това, че се чуват тихо компенсира в оригиналната песен. Да се свири 4-7-0 е неправилно, защото 0-лата се изпозлва като поддържащ ритъм така да се каже. Между водещото силно звучене се удря свободно и после преминава на 7-ми праг пак на 6-та струна. Това не е единственото фейк звучене - Rammstein Sonne е типичен пример в ритъма. 5-3-5 прагове или 4-2-4.

Отговорено

Аз пък мисля че си объркал таба....

никога не съм го свирил това парче, но опитай на четвърта струна 5-то прагче вместо 4-то

Отговорено

Не знам как се нарича тая хава, ама се среща в метъла (за другите не знам). В основния риф на Crazy Train е пълно с такива ;)

Отговорено (Редактирано)

Доколкото съм свирил металика досега те използват основно пауър акорди а 4-7 не е такъв ;) пробвай с 5-7 на някоя от по-горните струни, защото на тези и на мен ми звучи фалшиво :)

Редактирано от Чукопад
Отговорено

Не съм аматъор баш да не мога да си настроя китарата! Използвам Ап Тунер и самият Гуитар Риг тунер и двата са си идеални. Нотите ги вадя без отклонение. И на 4-то и на 5-то прагче кофти звучи. Някак си кофти шум все едно свирите на 15-ти праг на 1-ва и на 16-ти праг на 2-ра струна заедно пробвайте ;). Много кофти шумотевица (несъотвестващи тонове). Кажете тунерите какви ноти трябва да засекат при правилно свирене като ударя на 7-ми и 4-ти праг или на 5-ти? Да знам дали самата китара прави някакъв проблем. Струните не са нови, но и като си бяха пак така беше. Докато удрям едни струни по другите се предава трептенето/резонанса и голяма излишна шумотевица става, само дето тук 100% това не е проблема :). И на другият адаптер пробвам все същото.

Отговорено

Интервалът е голяма секунда и не е нищо извънземно. Това, че на теб не ти звучи като хората, е друг въпрос. А това, че табът може би е оцапан могъщо, е съвсем отделна тема. Опитай се да извадиш по слух поне този момент, и виж какво ще направиш. Така или иначе е полезно упражнение.

Опитай да си сложиш PaceMaker Плъгина на уинамп, и забави темпото на песента, за да чуеш по-бавно какво става точно. Или там подобен плъгин на съответния плейър, който ползваш.

Отговорено (Редактирано)

Мисля, че проблемът ти се дължи предимно на лошото качество на драйва ти, или на недостатъчно убедителното ти ( от гледна точка на атака ) свирене ( а може би и на двете). Това парче не съм го свирил от сигурно 20 години, но доколкото си спомням, рифът беше 7/5 7/4 7/5 ( номера на прагове на 5та и 4та струна )

Редактирано от kolio_k
Отговорено

^Това е правилния таб очевидно, пък и от моя скромен опит така звучи перфектно песента!

Пробвай с друга китара и виж дали пак ще ти фалшивее ;)

Ето нещо за вдъхновение :)

Отговорено

Значи проблемът е в теб. Това, че китарата е вярна, не значи, че не може да се свири фалшиво. А ако не е интонирана... същото.

Отговорено (Редактирано)

Някой да ми звънне и пише на скайп momchilandonov мога директно през нета да ви изсвиря на тези прагове да чуете колко фалшиво звучи примерно и на различните табове. Да не би целият проблем да идва, че звучи кофти като се свири продължително като се оставят да дрънчат струните, а не се дава веднага пауза? Само дето и за много кратък момент да се ударят си личи, че нещо не е наред. Освен това имам към 7 таба хубави на ГП 5 някои звучат добре, но повечето не. Ако са без дисторшъна е добре на някои. Звъннете да чуете сега съм онлайн ;).

И не пропускайте факта, че не само през компа ами и през кубе пробвах и при това с друга китара, която си беше наред и пак много шумно звучеше :thumbs_up:.

тук още в началото си личи, че има много шум. Подобно на моето звучене е :( =(, а това дразни. Металика някак си изчистват това, което се чува. Да не би да ползват друг дисторшън или преработка да е имало. Добър е урока, но този шум го има при мен в повечко и дразни. Освен това той заглушава без да отпуска пръстите на лявата ръка, явно с дланта на дясната си интересно. Редактирано от LucaTurilli