Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене на живо, 1 клавирист=6 партии/бленди?!?!


farscape

Recommended Posts

Весели празници на всички;) Искам да ви попитам за следната ситуация....

....Свирим в банда барабани, бас, китара и клавир=1 бр. Стилово PRODIGY, G.G.F.H. и т.н. Използваме ROLAND-J или подобен модел на тази фирма. Ситуацията е следната, че имаме много наслагвани партии на клавирите. За които ще ни трябват поне още 5 пианисти, с различни бленди и сила на звукът. А пианистката ни е една, отделно и пее ;) При записване и използване на компютър вкъщи, всичко е ок. Компа свири/наслагва всичко и т.н. Леко е миди- звук, но се ядва. Поне за разучване на песните и т.н. Но сега ни се налагат участия наживо. Не съм доволен от този звук който получаваме като звук от компютърният софтуер. А и искам да има живо свирене на концерттите ни.... Уточнявам, че свирката не е наша и няма как да си направим на нея предварителни заготовки на бленди/ сила на звука. Как се процедира при такива случай. Предварително записани подложки на хармонията на песентта. Които се чуват от барабанистта със слушалка. Или?.... Замислям се да запишем левите ръце/ хармониите/ ниските партии и някой акценти/orchestra hit или интрата на песните. Като оставя 20 процента от партиите, на клавиристката да ги свири наживо.... Записаните партии да се свирят от лап- топ от който излизат слушалки до барабанистта. Никога досега не съм свирил с подложки?!?! Най- логично така ми се виждат нещата. Имали някакви машинки или софтуер който се ползва при такова свирене? Кажете ми вашето мнение. Благодаря за отделеното, Ви време ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,колега и Честита Нова Година! Правилно си се ориентирал.Направете си някои от партиите на лаптоп и след това свирете заедно снего.На барабаниста може би ще му е по-лесно,ако имате записани някакви перкусии или част от ритъма,защото ако имате само хармонии има вероятност да се разминете с това,което свири лаптопа.Имам колеги пианисти ,които работят по този начин и ползват Cubase (или други софтуерни секвенсери).Друг вариант е да си имате собствен клавир и да си направите някои от траковете в неговия секвенсер,но мисля ,че лаптоп е по-удачно във вашия случай.Дано съм бил полезен и нека и други колеги дадат мнение,защото аз все пак не работя по този начин.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами вариантите са два - или с мини диск(записвате всичко, което няма да се свири на живо) - доста професионални групи го правят. Лили Иванова, например...

Или нов аранжимент с изцяло ваш, нов поглед за нещата.

Диск е доста по-добре от лаптоп или секвенсера на клавира. По - сигурно е :thumbs_up:

Редактирано от N1cksoN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така е .единствения варант е с лаптоп или минидиск ,второто найстина е за предпочитане,

правите си програминга слагате клик за да може барабаниста да се ориентира и това е

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Диск е доста по-добре от лаптоп или секвенсера на клавира. По - сигурно е :P

Има едно устройство,наречено "American Audio Media Player".То е доста по-сигурно от минидиска,защото просвирва MP3 формат от USB флашка или от SD Card.Качеството е доста по-добро от минидиска(учудващо),няма начин да прескочи,и е изключително лесен за работа на живо.Освен това има два вида изходи-на чинчове,и на канони.Последните са балансирани,което си е голяма екстра,особено на големи сцени!

В България устройството се продава от Динакорд.В магазина им на бул.Искърско шосе на втория етаж има един юнак,който се казва Атанас Петков.Той е доста запознат по този въпрос и може да бъде полезен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да. И така става. Ама вместо да се купува периферия може да се заложи да се купи основното КЛАВИР.

 

По този начин хем пианистката ще свири и репетира на един и същ инструмент, хем тон банката ще е подбрана в мидито точно както иска групата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за съветите. Горе- долу ми стана ясно?!?! Дефакто то са две различни банди. Ще заложа на предварително записани техно/хаус подложки и живи китари. Така или иначе подложките са ултра нечовешки за свирене. Хубав мастеринг и подбор на точните бленди. Дори и най елементарната песен с 3 акорда с точните бленди и звук. Разбиват публиката :girl_cray2: А във втората май ще се заложи на секвуенсър :girl_cray2: Благодаря ви за отделеното време....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.