rodji Публикувано Декември 18, 2009 Публикувано Декември 18, 2009 Моля за насоки относно необходимото оборудване(от средният рафт)както се казва.Братята станаха много придирчиви и вече и аз не знам какво предпочитат. Цитирай
kmfb Отговорено Декември 21, 2009 Отговорено Декември 21, 2009 Тема - слънце! Не знам що никой не я развива... Ма помагайте на братята бре!! Цитирай
rodji Отговорено Декември 23, 2009 Автор Отговорено Декември 23, 2009 Прав сте господине малко е странна темата за форум на тежки рокаджии,но нека не забравяме,че и звездите от другата страна на барикадата също търсят качество на звука и съответното звуково налягане.Освен това вече имат и доста тежко оборудване като инструменти имам предвид. Цитирай
VSTi Отговорено Декември 23, 2009 Отговорено Декември 23, 2009 (Редактирано) ...ами кажи какво точно те интересува, или дай ориентировъчен бюджет, канали, инструменти, и т.н. Иначе нещата изглеждат така - миксер (дигитален, с ефекти и компресори) субове и сателити - активни. Относно инструментите - това е броя на каналите на мискера, плюс поне 6-8 свободни, без да броим поне 3 двойки безжични микрофони. И цялото нещо в раксистема, и после в багажника на комбито... Редактирано Декември 23, 2009 от VSTi Цитирай
rodji Отговорено Декември 23, 2009 Автор Отговорено Декември 23, 2009 На първо време защо точно активни колони,второ DYNACORD POWER MATE 1600 не е ли по-добрият вариант,трето препоръчаха ми колони на BMS и процесор на dbx DRIVE RACK PA+,Четвърто същата фирма предлага и стъпало 4x800W но не му знам точно моделът пък и саудът. Цитирай
rodji Отговорено Декември 23, 2009 Автор Отговорено Декември 23, 2009 Мисълта ми беше да се информирам от колеги кой с какво работи за да си сверим часовниците.Иначе дал бог имам някакво оборудване,бусът малко трудно го хваща но се справяме взаимно.Това имах предвид а който иска да си каже мнението ще се радвам да го чуя! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 24, 2009 Отговорено Декември 24, 2009 На първо време защо точно активни колони,Най-вероятно защото е по-леко и съставено от по-малко компоненти второ DYNACORD POWER MATE 1600 не е ли по-добрият вариант, Тук може да има 10000 различни мнения трето препоръчаха ми колони на BMS и процесор на dbx DRIVE RACK PA+ Ако това, което са ти препоръчали има необходимата функционалност, може и да се окаже, че имат право Четвърто същата фирма предлага и стъпало 4x800W но не му знам точно моделът пък и саудът. Ами остава някой, който го е чул да ти каже, или да отидеш до магазина, да чуеш за себе си Малък съвет: недей да нареждаш така "първо, второ, трето, четвърто..." защото може да се възприеме като недобро отношение, а виждаш, че човекът се опитва да ти помогне, което не е задължен да прави. Иначе, ще те посъветвам да прочетеш малко(ако не си прочел) за характеристките на различните микрофони, техниката на работа с тях(кой микрофон за къде е подходящ, оптимално позициониране и т.н.), след това се поинтересувай от работата на устройствата за динамична обработка(като компресорите). Има резон в това, което те съветва колегата горе... ако имаш миксер, който има ефекти, а и отделен компресор за всеки канал, това би те улеснило значително, защото ще можеш лесно да правиш динамична обработка на звука, без да се налага да пренасяш и свързваш външни компресори. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 24, 2009 Отговорено Декември 24, 2009 Темата е сериозна. По много причини. По стечение на обстоятелствата дълго време работих за поддържането на апаратурите на известния Георги Бейков, от известното дуо Нове. Лека му пръст на човека! А апаратурите не бяха малко - над 15 комплекта, плюс няколко за сватбарски мероприятия. Такива неща, случили се на апаратурата съм виждал, които съм сигурен, че малко хора са виждали. Работата с циганите е постоянна война... с апаратурата. Препоръчвам на първо място сериозни регулатори на захранващото напрежение - но не евтини, а сериозни, които да имат възможност за работа от 80-100 волта напрежение на мрежата. Само автоматични, защото вариациите са големи и ако се мине тънко, апаратурата просто изгаря. Ако става въпрос за свирене по заведения, посоченото от пусналия темата може и да свърши някаква работа. НО! Ако става въпрос за сватбарски свирни, за палатки с размери на мегдан, трябва много по-сериозно оборудване. Като мощност и като сигурност. Работните условия са много тежки - жега, дъждове, прах... И недай си боже да ти спре апаратурата - направо си аут! Затова сериозните мероприятия, които продължават с дни, се правят с дублиране на апаратурата. Е, не на всичко, но така, че при проблем да се излиза от ситуацията, с по-малко мощност, но без спиране! Сериозни ресурси се налага да се влагат, защото шега няма. Когато дълбочината на палатките е десетки метри, се налага да се поставят озвучителни тела на големи разстояния. Което налага да се използват закъснители, че иначе ехото е фатално. Е, може и без тях, но тогава трябва да се прави прецизно регулиране на насочеността и нивата в отделните зони. Нали е ясно, че всяка зона има отделни системи от озвучителни тела и мощни стъпала ( или активни ОТ, както бе посочено по-нагоре). Освен апаратура трябва и значително умение, опит и сериозно познаване на особеностите на етноса. Темата не може да даде единствен отговор. За това се използват специалисти с познания и решения за всеки конкретен случай. Не само за електроакустиката, но и за сервиза, поддържането на апаратурата в работоспособно състояние. Това е едно от изискванията за успех в дейността . Цитирай
rodji Отговорено Декември 27, 2009 Автор Отговорено Декември 27, 2009 (Редактирано) Прави сте момчета,имам много още да чета.В тази връзка бихте ли ми препоръчали от къде мога да си набавя литература или къде в нета да попрочета това-онова.На първо време ме интересува въпросът с компресорите(защо на всеки канал,не може ли централно през insert) същото бих попитал и за gate.Има ли такива пултове със компресор на всеки канал?Другото което споменавате е времезакъснението,с какво и как точно се постига?Напоследък чета че за монитори ползват и басбоксове,бихте ли казали нещо по въпроса?Хубаво би било да ме посъветвате за конкретни марки и модели(компресори,лимитери,гейтове и времезакъснители).Благодaря ви предварително! Редактирано Декември 27, 2009 от rodji Цитирай
MARK B Отговорено Декември 27, 2009 Отговорено Декември 27, 2009 За външни озвучавания/открити площи и палатки/ не са много подходящи активни колони по две причини: Първо-активните колони нямат принудително охлаждане.Може би трябва да им се монтира допълнително. Второ-до всяка колона трябва да се инсталира мрежово напрежение,което си е проблем, относно безопасността и ниските напрежения по палатките 100-160V. Основните проблеми са със захранването,както каза по-горе Парния Валяк-трябва да се използуват стабилизатори на напрежението.Аз съм използвал стабилизатори тип SVC със серво мотор и латер с четка и съм много доволен.Също трябват стъпала-не-много мощни,а колоните да са с голям SPL.Това не ми е основното занимание,но кой не се е сблъсквал с тия проблеми при братята. Цитирай
MARK B Отговорено Декември 27, 2009 Отговорено Декември 27, 2009 (Редактирано) Чак пък стъпало 4X800W.Това стъпало при КПД от 60-70% консумира 4500-5000W,което е проблем.По-добре 2X500W на 4 ома-за сателитите и 2X600W на 4 ома за бас касите и задължително да могат да работят на 2 ома,за да може да се свържат повече колони при нужда.Ако те интересуват стъпала от производител,които не дефектират, пиши ми ЛС или се обади на 0878 86 19 50 или 0898 825872. Атанас- Асеновград.Повече стъпала-по-голяма сигурност!!! Редактирано Декември 27, 2009 от MARK B Цитирай
rodji Отговорено Декември 27, 2009 Автор Отговорено Декември 27, 2009 Значи проблемът ми не е толкова в мощността и колоните(имам едно стъпало 2x1900W на 4 ома,две стъпала 2x400W на 4 ома и разбира се DYNACORD POWER MATE 1600-2 с неговите 2x700W на 4 ома,както и съответните колони общо 14 на брой).По-скоро ме интресува какво бихте ми препоръчали за периферията(компресори,лимитери,гейтове,закъснители и т.н.)Решил съм да си купя и аналайзер за контрол на общият звук.Това е с две думи,ако можете дайте някакви по-конкретни съвети.Освен това ме интресува за мониторните кръгове непременно ли е нужен втори пулт или може и от ауксите на основният пулт? Цитирай
BREAKDOWN Отговорено Декември 28, 2009 Отговорено Декември 28, 2009 Значи проблемът ми не е толкова в мощността и колоните(имам едно стъпало 2x1900W на 4 ома,две стъпала 2x400W на 4 ома и разбира се DYNACORD POWER MATE 1600-2 с неговите 2x700W на 4 ома,както и съответните колони общо 14 на брой).По-скоро ме интресува какво бихте ми препоръчали за периферията(компресори,лимитери,гейтове,закъснители и т.н.)Решил съм да си купя и аналайзер за контрол на общият звук.Това е с две думи,ако можете дайте някакви по-конкретни съвети.Освен това ме интресува за мониторните кръгове непременно ли е нужен втори пулт или може и от ауксите на основният пулт? Струва ми се, че слагаш каруцата пред магарето! С тая периферия дето си я намислил, следва да се смята че разполагаш със система от типа на Cobra 2 на Dynacord, а доколкото сващам май разчиташ на full range озвучителни тела... Ако искаш да ти помогне някой дай малко по подробно описание на сетъпа с който разполагаш и колко квадратни метра (какъв тип помещение) искаш да озвучиш!? И кажи нещо и за ромския райдър - кави инструменти свирят в бенда... Ако се завреш с 2 активни колони в ресторант тромпетиста е абсолютно безпредметно да го пускаш през системата - той и без микрофон ще избива над всички. Микрофоните са почти толкова важни колкото и периферията и всичко останало. Всички цигани (извинявам се за термина) които свирят на духов инструмент е абсолютно невъзможно да ги заковеш пред стойка с BETA 56 например. Те по условие са шоуто и държат да са с wireless за да могат да ходят на всякъде докато свирят. Така де - кой ще дойде да набута 100 лв нацяло в тромпета или кларинета на музикант вързан за стойка с микрофон... не става. Та за това ако очакваш помощ и професионално мнение - дай повечко инфо - никой няма да ти вземе хляба, че даже и ще понаучиш това - онова! Цитирай
rodji Отговорено Декември 28, 2009 Автор Отговорено Декември 28, 2009 Такааа....ромската банда варира от клавир,духач и певец до китара,бас,електронни барабани + перкусия отделно,два клавира + брассекция т.е. кларинет,сакс,тромпет(флигорна според случая)и цигулка понякога,също и певец и певица в комплект с кючекини.Всички духачи обикновено са оборудвани с дистанционно(дози,пиезо и т.н.)китарите а и някои духачи работят с процесори(някои доста скъпи и последни модели),клавирите са на високо и то не само ценово ниво(KORG PA2 PRO например),вокалистите вече не пеят с дистанционни микрофони под 1000 лв. а басистите все повече залитат към 5-струнни басове с активна електроника и не лоши кубета.Мисълта ми е не за кварталната кръчма с 60 клиента а за големите палатки и мегдани(както се изрази един приятел по-горе) където трябва нещо повече от тъпи и остри а средата свалена максимално.Та исках да кажа,че на тяга горедолу го докарвам,но ми трябват някои екстри даже и за хармонайзер се замислям.Надявам се,че не съм бил многословен,просто ме подканиха да бъда по-конкретен. Цитирай
dids Отговорено Декември 30, 2009 Отговорено Декември 30, 2009 Брато , виждам , че " Парни Валяк " и Евтим са казали своето мнение . Може да ги послушаш . Аз ще засегна психическата страна на въпроса . Около 90 % от въпросните оркестри "знаят " всичко !!!! И 100 киловата да им сложиш те пак не се чуват !!! При повечето от тях има вечно надсвирване и ако на пулта всичко не свети червено - не им е кеф!!!!!! Мога да напиша книга за такива оркестри . Естествено има и изключения . Дано да попаднеш на такива ! Пример -- някаде около Търново - Кръчма 150 квадрата . Оркестър - 8 музиканти и 3 певци . Оборудване - 8 киловата . Барабани - акустични - озвучени !!!!!!!!!!!! Клиенти - или луди или мазохисти !!!!!!!!! Няма да засягам финансовите проблеми . Дано не съм обидил някого !!!! Но в повечето случаи това ми се е случвало ! Цитирай
Recommended Posts