Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Имам лампов усилвател с една ламБа и звучи прекрасно, в него си включвам китарата. Момчето дето ми го прави ми е оставило цокъл и ламБа 6н2п на която и е подал отопление от 6.3 волта. Питането ми е да се направи двустъпален предусилвател който да претоварва крайната ламБа с усилен сигнал и така да се получи дисторшън... Търся схема.

Редактирано от a_panov
Отговорено

Схемите за ECC83/12AX7 ще работят и с тази лампа/само трябва да се съобрази пиновете на отоплението,така че е въпрос на избор вече какъв характер искаш на тона,какво усилване/кривене,със/без тон корекции и т.н.Разгледай сайта AX84 , има "типичните " схеми на предусилватели.

Отговорено

Сега какъв е проблема? Трябва да е само с една лампа с два триода ли?

Тогава трябва да се комбинира с основната схема, но нея не я виждам.

Покажи схемата на съществуващото положение, за да може да се мисли за решение с един двоен триод.

Най-лесно е да се направят две стандартни усилвателни стъпала, да се вържат последователно и ще има изкривявания.

Ако се иска нещо качествено, не може да се поставя условие, а да се направи по тертипа на определен производител - за конкретен звук.

Отговорено

Усилвателя е производство на фирмата "METALLHAMMER" базирана в EU. Крайната ламБа е 6П14П-Е, схемата не я знам каква е, но от входния жак сигнала минава през потенциометъра и влиза директно в лампата.

S6003183.JPG

S6003186.JPG

S6003190.JPG

Eто какви приложения намерих които ми харесват за 6н2п / ECC83 / 12AX7

1.

S6003191.JPG

2. Това е RIAA предусилвател само с 1/2 от цялята ламБа. http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/1_ecc83.htm

3. От тука pdf-a http://www.freewebs.com/valvewizard1/gainstage.html Около лампата има 3 резистора 100К, 1М и 1.5К и един електролитен кондензатор 22 микро фарада - Fig. 1.18

4. Eто тука 1М и грае ролята на делител на сигнала и определящ за втория триод усилването и така за цялата ламБа.

gs15r-jp.gif

5. Подобно на горното но с други данни на елементите.

sb12-jp.gif

6. Още една но с различни стойности на елементите.

sb127868-jp.gif

7. Още веднъж на Аmpeg усилвател.

b25-jp.gif

8. Усилвате който не ми харесва щото не е това дето искам и вързването на триодите не е това което искам.

hwpre3.gif

9. Ето и на LANEY eдна схема дето има драйв от два триода.

gc30v.gif

lc50.gif

klipp100.gif

Отговорено

Дайте мнение ето за долната схема, мисля да го направя като ЕСС82.

Чакам мнения.

Може ли да махна R1-4?

Изхода на предусилвателя влиза в крачетата на китарния жак на усилвателя, така че тоя целия предусилвател стои пред текущия усилвател. Така може като мушнеш жака който сега е на усилвателя да дисконектваш предусилвателя и да ползваш само крайната лампа когато искаш чист звук.

S6003192.JPG

Отговорено

Чист звук и със предусилвателя ще можеш да постигаш като намалиш потенциометъра между двата триода.Резисторите от 1-4 можеш да ги замениш с един със стойност 68К /това е стандартна стойност за повечето усилватели/.Ако го разкараш напълно рискуваш да слушаш радио .Тази схема е доста типична/тази означена като Laney/,като аз лично бих избрал кондензаторите в обратната връзка да се превключват между изключен,голяма/22,47uF/ и малка стойност/680n,1uF/ за повече опции във звученето,както и бих добавил някакъв тон коректор между предусилвателя и крайното стъпало.

Имам доста подобен усилвател и ако свириш тихо драйва на предусилвателя е до крънч,с кривеен и от крайното стъпало става за рок.

• 1 month later...
Отговорено

шасито ти е предвидено като тази схема, само дето тук е с крайна лампа 6V6,но ти си ползвай твойта 6П14П -

174859953612708505601264453518Oq7Wdmu9WufeuPT8CFCs.GIF

ИЛИ ЕТО ТАЗИ :

183578428811048141701264453729wt5VXWKhIdAUT3s9UZ8N.JPG

Иси готов. Усилвателчето Металхамер ти го е направил супер, ако искаш с 6Н2П, само транспортирай изводите епоред нейния цокъл Това е. Дано съм бил полезен.Успех!

Отговорено

Moя съвет е да се ориентираш по звука на някой драйв/амп, който ти харесва, да разгледаш характерните неща при него, да измислиш схема, която да реализираш екпериментално(включена в крайното ти стъпало), да я догодиш по вкуса си и чак след това да я направиш в кутията.