a_panov Публикувано Декември 18, 2009 Публикувано Декември 18, 2009 (Редактирано) Имам лампов усилвател с една ламБа и звучи прекрасно, в него си включвам китарата. Момчето дето ми го прави ми е оставило цокъл и ламБа 6н2п на която и е подал отопление от 6.3 волта. Питането ми е да се направи двустъпален предусилвател който да претоварва крайната ламБа с усилен сигнал и така да се получи дисторшън... Търся схема. Редактирано Декември 18, 2009 от a_panov Цитирай
bratmito Отговорено Декември 18, 2009 Отговорено Декември 18, 2009 Схемите за ECC83/12AX7 ще работят и с тази лампа/само трябва да се съобрази пиновете на отоплението,така че е въпрос на избор вече какъв характер искаш на тона,какво усилване/кривене,със/без тон корекции и т.н.Разгледай сайта AX84 , има "типичните " схеми на предусилватели. Цитирай
a_panov Отговорено Декември 18, 2009 Автор Отговорено Декември 18, 2009 http://www.sugardas.lt/~igoramps/ Ето тука има и предусилватели и комбота ама не са с една лампа. Аз ще си харесам нещо все пак. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 18, 2009 Отговорено Декември 18, 2009 Сега какъв е проблема? Трябва да е само с една лампа с два триода ли? Тогава трябва да се комбинира с основната схема, но нея не я виждам. Покажи схемата на съществуващото положение, за да може да се мисли за решение с един двоен триод. Най-лесно е да се направят две стандартни усилвателни стъпала, да се вържат последователно и ще има изкривявания. Ако се иска нещо качествено, не може да се поставя условие, а да се направи по тертипа на определен производител - за конкретен звук. Цитирай
a_panov Отговорено Декември 18, 2009 Автор Отговорено Декември 18, 2009 Усилвателя е производство на фирмата "METALLHAMMER" базирана в EU. Крайната ламБа е 6П14П-Е, схемата не я знам каква е, но от входния жак сигнала минава през потенциометъра и влиза директно в лампата. Eто какви приложения намерих които ми харесват за 6н2п / ECC83 / 12AX7 1. 2. Това е RIAA предусилвател само с 1/2 от цялята ламБа. http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/1_ecc83.htm 3. От тука pdf-a http://www.freewebs.com/valvewizard1/gainstage.html Около лампата има 3 резистора 100К, 1М и 1.5К и един електролитен кондензатор 22 микро фарада - Fig. 1.18 4. Eто тука 1М и грае ролята на делител на сигнала и определящ за втория триод усилването и така за цялата ламБа. 5. Подобно на горното но с други данни на елементите. 6. Още една но с различни стойности на елементите. 7. Още веднъж на Аmpeg усилвател. 8. Усилвате който не ми харесва щото не е това дето искам и вързването на триодите не е това което искам. 9. Ето и на LANEY eдна схема дето има драйв от два триода. Цитирай
a_panov Отговорено Декември 18, 2009 Автор Отговорено Декември 18, 2009 Дайте мнение ето за долната схема, мисля да го направя като ЕСС82. Чакам мнения. Може ли да махна R1-4? Изхода на предусилвателя влиза в крачетата на китарния жак на усилвателя, така че тоя целия предусилвател стои пред текущия усилвател. Така може като мушнеш жака който сега е на усилвателя да дисконектваш предусилвателя и да ползваш само крайната лампа когато искаш чист звук. Цитирай
bratmito Отговорено Декември 19, 2009 Отговорено Декември 19, 2009 Чист звук и със предусилвателя ще можеш да постигаш като намалиш потенциометъра между двата триода.Резисторите от 1-4 можеш да ги замениш с един със стойност 68К /това е стандартна стойност за повечето усилватели/.Ако го разкараш напълно рискуваш да слушаш радио .Тази схема е доста типична/тази означена като Laney/,като аз лично бих избрал кондензаторите в обратната връзка да се превключват между изключен,голяма/22,47uF/ и малка стойност/680n,1uF/ за повече опции във звученето,както и бих добавил някакъв тон коректор между предусилвателя и крайното стъпало. Имам доста подобен усилвател и ако свириш тихо драйва на предусилвателя е до крънч,с кривеен и от крайното стъпало става за рок. Цитирай
kostov Отговорено Януари 25, 2010 Отговорено Януари 25, 2010 шасито ти е предвидено като тази схема, само дето тук е с крайна лампа 6V6,но ти си ползвай твойта 6П14П - ИЛИ ЕТО ТАЗИ : Иси готов. Усилвателчето Металхамер ти го е направил супер, ако искаш с 6Н2П, само транспортирай изводите епоред нейния цокъл Това е. Дано съм бил полезен.Успех! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 26, 2010 Отговорено Януари 26, 2010 Moя съвет е да се ориентираш по звука на някой драйв/амп, който ти харесва, да разгледаш характерните неща при него, да измислиш схема, която да реализираш екпериментално(включена в крайното ти стъпало), да я догодиш по вкуса си и чак след това да я направиш в кутията. Цитирай
Recommended Posts