Jump to content
Българският форум за музиканти

ДИАПАЗОНЪТ


CorvusCorax

Recommended Posts

Имам сравнително голям диапазон : малко над две октави пея с глас (от еb до g#2) и доста с фалцет (от g1 до h3) (последна проверка отпреди два дни). Ще ми се да мога да пея с глас поне още три-четири тона по-високо(да речем до h2),защото фалцета ми доста се различава от гласа (логично) и звучи твърде нежно, така че звучи тъпо, когато пея нещо по-тежко с фалцет, а тежките неща,които пея напоскедък са доста височки. Има ли упражнения, с които мога да разширя диапазона си, или поне да загрубя фалцета, че да не звучи толкова кофти?

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къв вид дзвер си ти? Я напиши колко ти е диапазона по-точно (от МИ бемол на голяма до СОЛ # на 2-ра и фалцета от СОЛ на 1-ва до СИ на 3-та, така ли?). Трябва да те чуя. Напиши ми писмо на Metal_rock@abv.bg и прикачи различни песни в него изпяти от теб. Моля те. Искам да те чуя. Запиши се и как пееш глисандо (плъзгане от един тон до друг), в случая ако може от най-ниския до най-високия при гласа и след това още един запис за фалцета. Моят глас е подобен, но е с много преходи. Аз пея от ФА # на голяма до ДО на 2-ра (понякога и РЕ със зор), имам е една цака да пея на 2-ра като с глас (до Сол-ЛА), обаче не е глас. Фалцета ми е от МИ на малка до ЛА на 3-та, следва преход и от СИ на 4-та до ДО на 5-та пак имам фалцет, но много трудно минавам прехода и много трудно цела тоновете там, а от ДО на 5-та до СОЛ на 5-та направо се мре и се чува почти само шум, но това пак е фалцет. На 3-та октава звуча като китара с Dister и при това доста силно и яко, сякаш е глас (но всички от фамилията преди мен са били певци с подобни диапазони, което показва, че съм наследил това от тях). Ако направя глисандо от най-ниския тон на гласа нагоре през всичко, прескачам втора октава и направо продължавам на 3-та. Може и да е глас тава животно на 3-та, ама не е сигурно :green: . Незнам какви упражнения биха могли да ти помогнат, но аз правя следното-за гласа пея на границата, на прехода, постоянно на последните 3 тона от гласа, а за фалцета гледам да пея по-силно и да правя ефекти (дрезгаво пеене, вибрато). Трябва да имаш опора на тона като пееш. Напиши какво по-точно пееш-песни, тоналности, всичко. Моля те пак, прати ми писмо с твои записи както обясних по-горе и тогава може и да мога да ти помогна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми бемол на малка , не на голяма, Майки :) Но иначе още една октава надолу звучи като добро новогодишно пожелание и ще се надявам да се сбъдне :unsure: Сподели цаката да пееш фалцет като на глас, моля те. Моя глас също беше с адски много преходи до педи около половин година - имах два фалцета, които звучаха адски различно един от друг и имаше дупка между тях, която изгладих подобно на дупката между гласа и фалцета. В момента плавно преминавам от единя в другия фалцет, даже си открих цака да стигам още по-високо (но това само когато ми е добре гърленцето), като леко стегна гърлото и дръпна езика назад - получава се, както го определям аз, "закръгляне" на гърлото - тона излиза доста силен и плътен, но за нещастие (а знам ли-може пък да е за щастие?) звучи като гласа на мацката от Within Temptation (като успявам да и покрия височиниоте). При мен май най-основният проблем е тембъра, който е много мек и, ако и да успявам да звуча по-злобно с глас (най вече, както спомена, на границата - вадя страхотен звук, и аз му се кефя), като запея фалцет звука е нежничък и не мога да го променя, колкото и да се тровя с към кутия цигари дневно и всякакви други вредни боклуци. Знам че съм млад и гласа ми има още доста накъде да се променя. И дано се промени в желаната от мен насока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И сега за цаката :green: . При мен се прави от СОЛ на 1-ва до СОЛ, ЛА на 2-ра. Наричам я "среден глас", защото се намира между гласа и фалцета ми. Споменатите тонове ги ловя с малко зор, но звучат по-силно от фалцета ми на 2-ра (той е много слаб и само при голямо закръгляне и дрезгаво пеене се чува силно). Ако направя глисандо от най-ниския тон на гласа нагоре минавам през прехода към ДО на 2-ра и продължавам на фалцет (но ако дам повече сила скачам директно на 3-та и падат прозорците :green:), а при средния глас продължавам нагоре с нещо като глас. При тоя трик се чуват тоновете леко дрезгаво, но мога да изчистя звука ако закръгля гърлото малко. При тази цака вдигам дъгичките в устната кухина нагоре, мъжеца влиза назад и плъзгам тона нагоре. Някои вокалисти пеят така-тези от Helloween, Dreamtale и някои други. Звучи доста лигав тон и затова някои певци, които пеят така са мразени. Личи си че не е глас, но е прекалено слят тона, за да е фалцет. По този начин пее и вокала на Steelheart. По-добре е да се запиша и да кача тук нещо, но незнам как :bravo: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре е да се запиша и да кача тук нещо, но незнам как ;) .

Прочети това,мисля,че ще ти помогне.

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=2766

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наричам я "среден глас"

Ами това по принцип се нарича микс. Някои източници го наричат главов регистър(други наричат фалцета главов регистър). Изобщо има малко обърквация. Но под среден глас(Middle voice) се има пред вид не този начин на пеене ами този, с присвиване на гласните връзки. Аз го използвам доста. Много вокални педагози не вярват в съществуването му. Та затова пиша тоя пост, за да се става объркване. Това, на което пееш се нарича микс.

 

Предполагам, че ти е доста трудно да казваш думи на него, и ако не внимаваш се получава кудкудякане, и много халипав "тиролски" тембър.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Mephistofel. Наричайте го както искате. Не мога точно да го опиша и затова ще изпея нещо и ще го пратя на muzikant.org@gmail.com. Не знам, кой прикаа фалфи, ама тава животно го има и ще го докажа :green: . Пея с думи на него, но преди ми беше трудно. Сега стана интересно. Какво е "тиролски" тембър ми обяснете моля?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което Майки описва, не е точно микс, или поне при мен по този начин звучи по-различно. Точно за такава цака питах. Мерси, Майки, имам да черпя:bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, може и да съм се объркал. Най добре ще е да го чуя, за да ти кажа(приблизително) какво е. Аз лично на микс бая смешно звуча. То това е и главният проблем в литературата за пеене - не можеш да чуеш за какво става въпрос, и почти никога не си сигурен дали това, което пише, е това, което правиш :wall: . Качи ли го вече, или ще го качваш в бъдеще?

 

Хе си ли чувал тиролско пеене? Не знам откъде произлиза думата, но става дума за пеене на главов регистър. Не звучи нито на глас нито на фалцет, ами

на този много объл и труден за контролиране главов регистър.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

А упражнения за разширяване на диапазона надолу??? НЕ искам много, само два три тона в низините още :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност идеята е не увеличаване на диапазона въобще, а увеличване на ефективния диапазон - тези тонове надолу мога да ги изпея в по-екстремални ситуации, но не са нито достатъчно сигурни, нито достатъчно постоянни. Въпросът е има ли начин да станат сигурни и ако да - какъв?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хехе птицо... :godbless: И аз се мъча да се справя с този проблем и ще ти кажа моя начин за уплътняване на трепкащите и несигурни тончета от фалцета. Ами аз си помагам с постановката на самото пеене- максимално отваряне на гърлото (съответмно и устата) и силно напъване на въздуха от диафрагмата към гърлото, но без никаква намеса на самото гърло! Поне при мен върши работа!

Редактирано от toshevski
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би имаш право за динамиката...но все пак- не я працаква ами просто по- трудно се контролира! pripad.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.