batranbo Публикувано Декември 9, 2009 Публикувано Декември 9, 2009 Така наскоро си купих тунер-щипка за кухарката. Пробвах го и на електричката и на бас-а - върши добра работа. Но осъзнах, че като настроя с него, и после проверя с APtuner-a на компа или с тунера в процесора ми (МЕ-50), показва разлики. Ако коригирам херците на тунера-щипка от 440 на 443, тогава настройката по него съвпада с тази на компа и на бос-а. ВЪпроса ми е дали тунера просто е грешен или пък другите тунери са настроени за друга стойност на Ла-то?? Знам, че разликата е пренебрежимо малка - не отварям темата защото е невероятен проблем, а по скоро защото е интересен казус. Цитирай
MasterOfDisaster Отговорено Декември 9, 2009 Отговорено Декември 9, 2009 На Ап-тунера има едни струни като ги цъкнеш свирят.....еби ги тея херци. Всички тунери са настроени на 440.... има много вредни шумове ...самия удар на перцето върху струната дава пик с различна честота. Цитирай
dandilov Отговорено Декември 9, 2009 Отговорено Декември 9, 2009 (Редактирано) И 443Hz пак е Редактирано Декември 9, 2009 от dandilov Цитирай
Басурендер Отговорено Декември 9, 2009 Отговорено Декември 9, 2009 (Редактирано) 440 Hz E За установяване на абсолютната и постоянна височина на тоновете се използва уред, наречен камертон, който издава винаги тона ла от първа октава. През годините абсолютната височина на тона ла е била различна. 1788 г. - Париж - 409 Hz 1850 г. - Виена, Берлин - 442 Hz 1858 г. - Интернационална конференция в Париж - 435 Hz 1885 г. - Интернационална конференция във Виена - 435 Hz 1939 и 1941 - Интернационално споразумение - 440 Hz А защо децата знаят "до-ре-ми" , а не " ла-си-до" Редактирано Декември 9, 2009 от Басурендер Цитирай
Stone Free Отговорено Декември 9, 2009 Отговорено Декември 9, 2009 Щото е минорно и да не фанат от малки да предрусват Цитирай
Fenix Отговорено Декември 9, 2009 Отговорено Декември 9, 2009 Имай предвид, че АП тунер ако не е настроен от Recording device на 44100Hz 16bits stereo и дава отклонения. По-точно обратното. Понякога при инстал, дефолта му е 8bit mono и някаква много ниска честота. Тогава е крив. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 Щото е минорно и да не фанат от малки да предрусват Хаха, това беше добро Цитирай
RockoBG Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 А защо децата знаят "до-ре-ми" , а не " ла-си-до" Майна, норманите деца (извън у нас) учат A, B (H), C, D, E, F, G Цитирай
lizardman Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 ^А тогава защо тук започваме от до? Сами сме стигнали до заключението? А дали ще е с букви или слогове какво е значението? Или по-добрите ги знаят с букви? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 Разликата 440->443 може да е от различни неща, включително различна синхронизация. Пусниси на два компютъра две едни и същи мп3-ки от по 20 минути и ще видиш, че след време ще се разминат. Както и два часовника се разминават чуваемо за няколко минути. Цитирай
hand_of_doom Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 Да вярваш на компютърна програма за абсолютна точност на тон си е малко забавно. Дори самото лагване на програмата може да даде достатъчно отклонение Не знам доколко човешкото ухо е способно да улови разликата между 440 и 443Hz, но ако да - вземи си камертон и настройвай така (въпреки че не вярвам). Всяка схема за тунер също предполага известно разминаване от абсолютната точност - няма как при заводско производство да се постигнат 1000 абсолютно еднакви съпротивления например Те затова хората пишат +/- 5,10,15% Цитирай
MR_STENCH Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 Като се има предвид и влиянието на температурата върху инструмента май тези 3 херца са най-малкият проблем Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 (Редактирано) ...Дори самото лагване на програмата може да даде достатъчно отклонение Не знам доколко човешкото ухо е способно да улови разликата между 440 и 443Hz, но ако да - вземи си камертон и настройвай така (въпреки че не вярвам). Всяка схема за тунер също предполага известно разминаване от абсолютната точност - няма как при заводско производство да се постигнат 1000 абсолютно еднакви съпротивления например Те затова хората пишат +/- 5,10,15% Извинявай... но малко стъкмистика правиш. В смисъл.. лагването на програмата няма отношение към точността, понеже не изменя височината на тона. Ако звуковия хардуер е добър, тунера може да работи зверски точно. То и в тунерите работят.. компютърни програми. Съпротивленията също не играят - обикновено за синхронизация се ползват кварцови генератори на някаква висока честота(примерно 30MHz). Иначе наистина е най-добре на слух, но това не винаги е възможно, примерно на шумно. Редактирано Декември 10, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
balombi Отговорено Декември 13, 2009 Отговорено Декември 13, 2009 (Редактирано) според мен проблем ти идва от различните вредни шумове има много нечуваеми за ухото ни честоти , който микрофона улавя това ме навява на едни спомени бях още в началото бях седнал да настройвам китарата (за пръв път чрез ап тунер) в същия момент по радиото бяха пуснали nothing else matters И познайте кво стана.... Редактирано Декември 13, 2009 от balombi Цитирай
Recommended Posts