Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам студиен усилвател на изходите на който пише: (8-16) ома

а имам и монитори, които за на 4 ома.

Мога ли да ги ползвам заедно?

Какви проблеми мога да очаквам - ако всъщност има такива.

Това което аз се досещам е че най-вероятно RMS (музикалната мощност )

ще се удвои. Могат ли да се очакват обаче някакви изкривявания ..или .. де да знам

Мерси преварително :headbang:

Отговорено

не можеш да ги полваш

проблема който да очквах- е че ще им таковаш майката

омажа най добр е да е сьщия или по голчм - в никакьв случай - по мальк

Отговорено

Току що поговорих с 2 ма "експерти" по същия въпрос и казаха, че няма нищо подобно - това, което ще се случи било да се вдигне мощността с 30%

АМИ сега ? Помощ моля...

на кой да вярвам?

:headbang::unsure:

Отговорено

Ниш0

не може да се случи, спокойно, прави са, не напразно някой усилватели имат првеключватели за омове, има и такива колони,

така че, не се безпокой, използвай ги разумно и всичко шее наред

Отговорено

Според мен риск има и той не е за пренебрегване. Самите крайни стъпала на твоя усилвател имат някакъв пределно допустим ток. Ако ти включиш товар (монитори в случая) , който е с по-малък импеданс от зададения (от импеданса зависи тока) рискуваш тока , който ще протече през крайното стъпало да надмине пределните стойности и така някой от активните елементи (ИС или транзистори) да изгори. Това би се получило при по-големи нива на звука разбира се. Ако не усилваш прекалено усилвателя риска е по малък , но според мен съществува. Аз лично не бих рискувал.

Отговорено
Според мен риск има и той не е за пренебрегване. Самите крайни стъпала на твоя усилвател имат някакъв пределно допустим ток. Ако ти включиш товар (монитори в случая) , който е с по-малък импеданс от зададения (от импеданса зависи тока) рискуваш тока , който ще протече през крайното стъпало да надмине пределните стойности и така някой от активните елементи (ИС или транзистори) да изгори. Това би се получило при по-големи нива на звука разбира се. Ако не усилваш прекалено усилвателя риска е по малък , но според мен съществува. Аз лично не бих рискувал.

прав е росен не ги включваи импеданса на колоните трябва да е равен или по голям от импеданса на стъпалото ВИНАГИ

повярвай ми знам го от опит

Отговорено

Мерси на всички които постнаха мнение:virtuoz:

Аз свъразах мониторите и усилвателя и засега работят добре.

Ползвам ги максимално на половината от мощността и май няма да ми се налага да е по - силно.

Ако има някакъв проблем ще постна съобщение

та да е ясно за другите за напред:cheers:)

Честита коледа и весели празници на всички :curse:

Отговорено

аз да се набутам тук и да питам нямаше ли някаква хава там се връзваше някакви съпротивление и говорителя става 8 ома? или се бъркам...? :)

весели празници и умната :) :)

Отговорено (Редактирано)

Ами виж ся... те ще си работят по-силно - вярно е, НО (винаги има, нали знаеш) ще прецакаш стъпалото. Намаляваш товара на изходите. Значи, представи си, че все едно си го вързал накъсо. така че - недей. Ако е транзисторно (нте си представям че е друго) крайното стъпало ще се наложи да ги сменяваш (транзисторите), а пък с новите не е ясно как ще тръгнат настройките на подаващите транзистори и въобще - идиотия.

За пример (макар и не много удачен) ще ти кажа, че СТУДИО-то вкъщи се зекрепи от година-две иначе все имаше проблеми с тока между BD-тата и 2Н3055-ките (подаващите и крайните).

Така, че моя съвет е: не си прави експерименти.

П.С. Ако има бушони в самото стъпало ще се спасиш, но само донякъде!

Редактирано от Eeyore
Отговорено

Ако не ги бичи няма да има проблем. Прав си, че мощността ще се увеличи с 30%, но за съжаление това много рядко означава че и силата на звука ще се увеличи с толкова. Обикновено 4 - омовите говорители имат по - ниска чувствителност от 8 и 16 омовите такива, тоест усилвателя подава наистина 30% повече електрическа енергия, но по всяка вероятност 4 - омовите говорители ще имат по - голяма тенденция да превръщат тази енергия в топлина, а не в звук, поради по - малката си индуктивност :wall: .

Всеизвестно е че 4 омовите говорители звучат по - неясно от тези с по - висок импеданс. Тяхното приложение е предимно в кар-аудио - то. Тези говорители не отговарят на 8 - омовия индустриален стандарт в света, и представляват един компромисен вариант за ситуации, при които захранващото напрежение на усилвателя е силно ограничено. При това трябва да напомня, че тези 30% са нищо. Ако приложиш към тази система 1000% повече мощност, ухото ще установи едва двойно увеличение на силата на звука(като в случая пренебрегвам факта, че говорителите биха изгоряли).