Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Някаква идея с какво мога да изпиля пластмасов нът на акустична китара?

Искам да намаля малко екшъна на първите позиции, а нямам необходимия набор лютиерски инструменти

Отговорено (Редактирано)

Повечето лютиерски инструменти са си най-обикновени инструменти. Включително и малките пилички, които ти трябват. Във всеки строителен хипермаркет, че дори най-вероятно и в обикновен такъв, ще намериш комплектчета от няколко тънки пилички с различни профили.

Редактирано от Yves
Отговорено

Taкa e, но едва ли ще намериш пилички, които да могат да прорежат достатъчно тънък канал, без да го правят V-образен.

Ако си сръчен, можеш да си поиграеш и с макетно ножче.

Отговорено

Да, наистина за най-тънките струни няма как с пила.

Има едни остриета за ножовки, които са като тънко въженце от метал (не знам как се нарича) и май са достатъчно тънки.

Отговорено (Редактирано)

Искам да намаля малко екшъна на първите позиции, а нямам необходимия набор лютиерски инструменти

Разхлабваш струните, с отвертка и чукче чукваш нъта и го отлепяш от грифа. Купуваш шкурка 120 и намаляваш височината на нъта откъм долния край с престъргване по избор. Залепяш нъта обратно с ''капчица''. Свириш! :hooray:

Кви пили, кви лютиерски инструменти, кви ножовки?!

Шкурка и лепило, и ръчички! :D

Редактирано от EAmechaniX
Отговорено

Мерси за отговорите, последният беше много добър :rockband: . Иначе мисля да пробвам с макетно ножче. А за протокола- кво значение има, че канала ще бъде V-образен?

Отговорено (Редактирано)

Няма никакво значение. При ролер-нътовете формата между двете съчми също е V-образна...

Roller%20nut.jpg

370011.jpg

Редактирано от EAmechaniX
Отговорено

Ако имаш шмиргел можеш да оформиш листове от ножовка в необходимите ти профили и дебелини.

Успех

Отговорено
А за протокола- кво значение има, че канала ще бъде V-образен?

Значението е такова, че ако е по-веобразен от необходимото, ще си изкарваш струните от каналите, когато правиш бенд на първите 1-2 позиции в стил "Back In Black" на AC/DC.

Отговорено

има и друг момент. аз направих грешката да си купя необработен нът и да му правя каналите сам. сега първа струна хем е цялата в канала (а не само наполовина както трябва да е), хем канала е по-широк от нея, което води до неприятен бъз (абе не точно бъз, по-скоро фалшив звук все едно минава през phaser) от това, че струната има къде да мърда в канала, когато вибрира при свирене. купил съм си сега едно графитено нът-че от Капъша и чакам да дойде момента да сменя струните за да сменя и нъта.

• 4 years later...
Отговорено

Скромният ми опит сочи, че ако спазваш 13-15-градуса наклон при пиленето на нъта и заобляш да няма много рязък връх, с малко повече пот и псувни ножче за рязане на ампули също свършва работата.

Отговорено

За инструментите на stewmac - ясно. Там има инструменти за всичко.

Но пак има уговорки, поне ако искаме да звучим много вярно на първите позиции, без Earvana нът...

Отговорено (Редактирано)

Два нъта от камилска кост съм си правил сам. Местата на струните засичам с триъгълна малка пиличка (няма да обяснявам подробно понеже твоя е прорязан вече) и после се стърже с парчета от струните. Преди прорязване трябва нъта да е добре нагласен на височина за да не се налага правенето на дълбоки канали. Има определени изисквания за височината на струните при нъта, за постигане на възможно най-нисък екшън без фрет бъз. С голите струни иска малко повече стъргане, но става. Имам и малко менгеме което доста облекчава работата. И т.н. Гадно си е! Предпочитам нещо наготово  :greenball:

Редактирано от bluelemon
Отговорено

Чета доста глупости в темата, продължавайте все така - досега не прочетих правилен съвет, само такива тип проба грешка.

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Nuts_and_saddles/Essential_Nut_Making_Tool_Kit.html?tab=Instructions

Аз изкопах отнякъде тази тема. Следователно приемам изказа от цитата по-горе като вид забележка.

Държа да се отбележи, че:

1-во: човекът (който надали сега е тук и чете) питаше "С какво мога да изпиля пластмасов нът на акустична китара" и е добавил "Нямам необходимите лютиерски инструменти"

2-ро: поради същите проблеми и аз съм правил нът, дълбал нът и прочие, СПАЗВАЙКИ разстояния между канали, градуси и т.н., дори оформяйки финалния вариант 1:1 с оригинален нът.

Доколкото знам, когато човек пита и има нужда от помощ, писането в този форум на неща от личен опит е разрешено... особено ако съветите вършат работа.

Но, виж, metalhammer , да копираш линк от нета на инструменти за 200 долара + инструкция кое как се прави не е помощта, която трябва на човека. Уважавам те като по-стар потребител от мен, но не мога да приема, че хората говорят глупости. Истината е, че като няма инструменти, всеки се оправя както и с каквото може. Именно пиличка/ножовка за ампули е нещото, което е достатъчно тънко за каналчета на първите 3 струни. И не, не научавам сега колко трябва да бъде височината за моята китара. Просто не ми се занимава да ходя до Русе или София при лютиер за 30лв (+ поне още толкова за транспортни) да ми направи нът, когато имам нът, а трябва да се коригират няколко струнки (ама не всички!) :)

Та така, ако се чудиш защо говоря точно аз, ами защото днес подкарах темата. Не глупости, а истини са написали някои хора, нека да не са всичките.

Освен това последният ми нът го окепази именно лютиер. Ето затова давам съвет с какво може. Може и с часовникарски пили, който има...

=========

КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО ЩЕ ПИШАТ СЛЕД МОЯ ПОСТ:

Тъй че, моля ви, хора, дето четете това, не се дръжте така сякаш вие сте измислили инструмента китара, защото тук сме събрани да си помагаме с каквото можем. Опитът на едни е по-голям, сръчността също. На други не е, но какво да се прави. Затова се и дразня..

За мен най-добре е като има тема-въпрос, всеки да си казва мненията, а който има нужда просто да обмисли кое му харесва най-много и кое му се струва най-правилно след проверка и консултация и да действа, а не да се държим тука сякаш някои са тъпи, други много знаят, а на практика никога не са правили това, за което съветват, трети пък са истински лютиери, които и знаят, и могат, ама и глобяват ;)

На всичко отгоре не във всеки град и област има компетентен лютиер, който да отстранява такива дребни (но важни) забележки.

Седях в този форум 5 годни без да говоря. Четях. Падах, плаках и летях... и накрая реших да почна да пиша, за да споделям опит и знания, трупани в продължение на близо 2 десетилетия. Накрая видях отношение, каквото никой не ми бе показвал - обиди, насмешки, нападки, всякакви шитни. И почвам да се ядосвам сериозно, когато хора - лаици много вземат да знаят, а накрая кръгла нула като майстори и музиканти.

Останете със здраве!