Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой модел бас на Ibanez да избера?


totmana

Recommended Posts

От доста време (годинки) се каня да взема да се науча да свиря на бас китара, и може би този момент вече настъпи :drummer: Сега трябва да си купя бас за тази цел и за момента съм спрял вниманието си върху два модела на Ibanez. Бих искал да попитам по-опитните от мен в тази област кой от двата модела си заслужава повече - SR 300 или BTB 200? Понеже имам възможност в момента да взема нов инструмент до около 650-700 лв.,предпочитам да е нещо което дори за в момента да е повече от необходимото за начинаещ като мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо имам едно питане към теб като към начинаещ. Сигурен ли си, че си струва да дадеш толкова пари за такъв инструмент, при положение, че зорът да свириш на бас не е малък и може да го подпреш до стената и да мухляса там?

 

Сега обратно на темата :drummer:

 

Тествал, но не свирил с басчета от SR класа и лично на мен ми допадат като звук на първо пипане, НО точно този е с тяло от агатис и не може да стъпи на високите като качество модели, които са с махагонено телце и доста по-качествена електроника. Конкретният модел не съм го тествал, но съм предубеден към агатиса, при положение, че има доста други опции в този ценови клас, както се вижда малко по-надолу.

 

BTB200 моделчето е добро като гледам характеристиката му. В случая по-добро, според мен, що се отнася до дървесина на тялото.

 

 

BTB200MKF.gif

 

Model: BTB200

Finishes:

Neck Material: 3pc Maple

Neck Type: BTB4

Body: Mahogany body

Frets: Medium frets

Fingerboard: Rosewood

Inlay: Pearl dot inlay

Bridge: B100 bridge

NeckPU: DX-N4

MiddlePU:

HWcolor: CK

Case: ATK1000C

List Price: $466.65

 

 

==============================================================

 

 

SR300IPT.jpg

 

 

Model: SR300

Finishes:

Neck Material: 5pc Maple/ Rosewood

Neck Type: SR4

Body: Agathis body

Frets: Medium frets

Fingerboard: Rosewood

Inlay: Pearl dot inlay

Bridge: B100 bridge

NeckPU: EXF-4-F

MiddlePU:

HWcolor: CK

Case: EXB1000C

List Price: $399.99

 

От личното ми наблюдение върху BTB модели те са с по-агресивен звук от SR що се отнася до чист звук, без допълнителни украшения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговора;) в случая има ли предимство активната електроника на SR 300 спрямо пасивната на BTB 200 или в този случай няма особено значение? Иначе и аз съм дочувал ,че махагона си е по-добре отколкото агатиса. А колкото до това ,че не е толкова леко да свириш на бас, смятам да се потрудя доста - поне ентусиазма е голям в момента. А иначе бих се огледал и за други предложения дори и за по-малка сума, стига да са добри.Също така гледах и един комплект на Yamaha за начинаещи - там модела мисля,че беше RBX 170 и усилвател към него 15W.Дали си заслужава този пак? Също мернах и няколко моделa на Cort - за тях обаче нямам никаква представа какви китари са? Общо взето това са марките и моделите които гледах.А по принцип този модел BTB 200 подходящ ли е за всякакъв стил музика или е по-скоро насочен към по-тежкия рок(казваш,че имат по-агресивен звук)? Лично на мен ми се стори ,че SR 300 има по-фънкарско звучене , но може и така да ми се е сторило или пък да е въпрос на настройки, които да докарват подобно звучене и при BTB 200?

Редактирано от totmana
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ибанците са добри като оферта и аз лично бих се замислил дали да взимам пакет с кубе, защото нито басът ще е добър, нито кубето ще е нещо особено. Аз бих заложил на БТБ-то като бас, но това е мое лично си пристрастие, при положение, че съм собственик на БТБ 676 :) БТБ-то според мен е по-универсален вариант, който ще ти даде възможност да атакуваш повече стилове със спокойствие, че ще звучиш. Активната електроника не е критерий ако е електроника на бюджетен бас. Това лично го усетих във времето, в което се занимавам с бас китара. Този тип електроника си има плюсове, но има и много минуси. Тя ти дава един напомпан звук, който вероятно ти се е харесал, но на моменти прекалено много оцветява и това лично мен ме дразни и оправям това с корекции през EQ-то на баса и на кубето.

Хващаш се в ръце с басист приятел, отивате в магазина, хваща двата баса и започвате да тествате. Аз така направих(но носех себеси, а не приятел) и не ми трябваше много време, за да взема моя бас в ръка и да се ухиля доволен ;) Имай предвид, че тук ти казвам моето лично предпочитание, което се основава на малка доза опит, която имам. БТБ-то, което имам е от много различна дървесина от това, което ти си харесал и звучи доста по-различно поради редица причини, които няма да изброявам. Ти сам трябва да решиш кой от двата модела би ти допаднал като звук и УДОБСТВО! Удобството е нещо много важно при свиренето на бас. Не е формата, не е само цвета, а като хванеш един бас да ти легне в ръката и да "заспи" там. Не взимай казаното от мен като чиста монета, а просто като едно мнение на някой, който обича да пише много ;)

 

Успех с избора ;)

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за подробното мнение.Днес гледах този пакет на Ibanez -Visit My Website. Цената му е около 600лв. Моделът на баса в пакета е GSR 190 J. Тук намерих и нещо като демо на тази китара -

.Забелязах, че модел GSR 180 е около 400лв. SR 300 FM e 530лв. Имаше варинта на BTB - BTB 205 - обаче с 5 струни - цената му е около 700лв.Ще потърся някъде дали няма модела с 4 струни - BTB 200. Редактирано от totmana
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти си знаеш за басовете от агатис :) Ако те кефи и ти е по джоба, купувай. След време, когато съвсем се зарибиш и започнеш да правиш разлика в звука, този бас ще бъде сменен с друг по-добър. Също така ще ти кажа, че видеота от ютюб не трябва да са ти критерий :) Хващаш го, пипаш го и тестваш лично, дори нищо да не можеш. Друго е сам да усетиш разликата и тягата на различните басове. Все пак ти ще свириш на него, а не "мацката" от клипа, която свири с перо, като капак на всичко, което придава много различен звук на баса от този, който ще изкара ако свири с пръсти. ;) 5 струнен бас за първи бас не взимай, това е моят личен съвет към теб. Така ще можеш да си позволиш по-добър 4 струнен бас, който да ти служи дълго и вярно. Премисляй го, брой си стотинките внимателно и действай. Ако сега вземеш по-добър бас, след време ще си купиш и добро кубе и ще имаш перфектната комбинация за теб. :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията:rockband:. Само едно питане имам относно марката Cort понеже нямам абсолютно никакви впечатления за нея. Днес в магазина на Dynacord на 5-те къошета ми показаха един модел който ми го похвалиха много - Visit My Website . Само,че цената много ме очудва - 320лв, с 4 струни е около 300лв.

Човекът в магазина ми каза,че негов колега който имал доста годинки свирене(свири в Ритъмбойс) като го хванал и посвирил малко на него се очудил как може този бас да струва толкова малко - очаквал да струва двойно повече.Моля, ако някои има някакви впечатления от този модел или от марката Cort като цяло да сподели мнението си :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами те всички това ще ти казват :hysterical: Ти решаваш. Корт не са лоши басове, но ниските им класове не са нищо особено и отстъпват по много качества. Ти пак на агатис налиташ, гледам :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за агатиса не е нарочно - чиста случайност.Иначе май везните клонят към BTB 200.Само,че не го мернах никъде.В МЦИ също го няма този вариант.Имат модела с 5 струни, но не знам дали в моя случай това ще е удачно.Ако не намеря BTB 200, може би ще избирам между GSR и SR модел.

Редактирано от totmana
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ще е твоя бас, на който ти ще свириш :punk_guitar: Аз спирам да давам съвети, че може и в кредит за бас да потънеш покрай тях :punk_guitar:

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами вече съм го решил - ще бъде БТБ 205 с 5 струни, защото бтб 200 с 4 струни го няма. Разгледах я по-подробно, стори ми се удобна и някак си в сравнение с някои други които разглеждах ми се струва добре пипната като изработка.Тялото си е стабилно - махагон:rocker:.Бих искал да попитам какво кубе е удачно да си взема като марка и модел, може би в диапазона 15-30W.Гледах Маршал,Беринджър.........но нямам преки впечатления.Бюджет за кубе 200-300лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тези парички ново май можеш само на Берингер да вземеш. Втора ръка можеш и някой транзисторен Фендер. Имай предвид, че ако взимаш бас с активна електроника трябва да съобразиш кубето с този факт и то трябва да има High и Low вход. Активната електроника бууства звука и можеш да "накажеш" кубето много сериозно и без причина :wacko: Погледни в магазина и сметни кое ще ти е най-удачно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за пояснението:). А това кубенце дали ще свърши работа в случая - Visit My Website

 

Така като го гледам има само един инпут, няма пасив и актив:godbless:.

 

Този Фендер тук има актив и пасив - дали си заслужава ? -

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.