Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, имам китара Cort EVL-K4 и volume потенциометъра ми пращи при въртене. Отзаде доколкото виждам пише D500, което значи че е 500КОма ли? Защото нещо мултицета ми издава багажа и не мога да го премеря. Китарата е с 2 EMG Hz адаптера.

Отговорено

От този PDF: http://www.emginc.com/content/wiringdiagra...HZ-35-40-45.pdf

78773647.jpg

Демек би трябвало да е 500КОма :punk_guitar:

Между другото, преди да тръгнеш да сменяш потенциометри, пробва ли да смажеш сегашния? Колкото пъти съм имал припуквания и пращене от потенциометри, винаги са се оправяли със смазване...

Отговорено

благодаря за бързия отговор, отворих потенциометъра но каква смазка да му сложа?

имам смазка за финна механика, дали ще стане?

Отговорено (Редактирано)

Ами и аз не разбирам много-много от смазки, ползвам една за ключалки :D Предполагам че има разни смазки които се водят специално за такива работи ама като че ли и мойта върши работа :D И все пак слагам съвсем малко кличество - колкото да смаже, без да се "дави" потенциометъра в течност...

Редактирано от azzinoth1126
Отговорено (Редактирано)

Смазах го и спря да шуми, но не намаля звука докрай... нещо съм му прецакал съпротивлението. Имам един нов потенциометър 500K, ще сложа него...

Редактирано от Ex74
Отговорено

Хах, странно... Ама ти целия ли си го отварял за да го смазваш? Аз мойте ги смазваh само като пръсна малко под въртящата част. Както и да е, да споделиш после как е минала цялата манипулация :D

Отговорено

Помага WD-40 и другите подобни, пръсваш там дето оста влиза в тялото и връткаш. И гледаш да не направиш наводнение. Или в случая WD-40-нение... :cheers2:

Все пак това е вариант, ако се е позацапал, а не да са остъргани вече пистите. ;)

П.П. Видях, че е сменен пота, ама да се знае...

Отговорено

Смазките тип машинно масло и всякакви други са крайно неподходящи за смазване на потенциометри. Всъщност смазването на потенциометри не е добро решение. Има си спрейчета за почистване на потенциометри. От известно време ползвам R-10 спрей. Има го в конрад. WD40 също не е добро решение. Той до колкото знам има корозионно действие.

За да вникнете точно за какво говоря, погледнете един чисто нов потенциометър. Резистивната му част е напълно суха без следи от смазки.

Смазките имат способността лесно да привличат боклуци.

Лично аз със специални смазки съм виждал потенциометри които са херметически затворени.

Отговорено
Помага WD-40

За бога не ! WD-40 е активен

Развален потенциометър се сменя с нов защото цената му е минимална.

Ако ставаше дума за някоя конзола ниив или есеел разбирам да се разглобват и смазват потовете....