разбойник Отговорено Ноември 17, 2009 Отговорено Ноември 17, 2009 Двулентовите звучителни тела от ценовия клас на вашите доста често имат "дупка" във възпроизвеждането на средните честоти - под честотата, от която свири хорната и над честотата до която свири нискочестотния говорител, а това в комбинация със сравнително ниската мощност на крайното ви стъпало може да доведе до "потъване" на вокали и китари. Ако това се случи помислете за частично "демпване" на барабаните - ясно е, че нивото на нужния ви звук ще се определи от това колко е гръмовен барабанистът Ако имате възможност да пуснете поне един от инструментите - китара или бас през собствена апаратура ще постигнете по-висока разбираемост и по-ясно звучене. Хубаво е, че помещението ви е голямо, но някакво минимално третиране на повърхностите срещу отражения ще също ще помогне за по-качествен звук. Задължително ще ви трябва обработка на звука на китарите - драйв, евентуално други ефекти, спикър симулация. Най-евтиното решение е процесор - Zoom, Line6, Boss, DigiTech, Korg са производителите, които ми хрумват и се намират в БГ. Ако бюджетът позволява комбинация от отделни ефекти + DI бокс със спикър симулация е по-добрия вариант. И в двата случая ще падне голямо въртене на бутони докато звукът ви хареса, но няма начин - това е пътя За бас китарата най-достъпният вариант е Behringer BDI, който съчетава симулация на усилвател с балансиран изход. Ако средствата позволяват нека басиста си вземе нещо по-сериозно - най-добре бас апаратура с балансиран изход, ако не - MXR M80DI, Sans Amp Bass Driver DI (чието менте е гореспоменатия Берингер) или комбинация от еквилайзер и компресор. Аз лично не намирам смисъл в процесорите за бас, освен ако музиката не е с експериментално звучене, затова и препоръчвам аналогови решения - малко на брой различни бленди, но пък по-качествени. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 17, 2009 Отговорено Ноември 17, 2009 Много добри идеи! Сега се сетих и една друга хава. Липсата на акустично третиране на помещението може да се компенсира с музикантски тапи. Те режат 20-тина дБ от джангъра и помагат не само да няма бучащи/пищящи уши, но и да отрежат тия отразявани вълни, които се връщат прекрасно от голите стени и правят ужасна каша. За разлика от тапите по левче, тези пускат доста голяма част от честотите (режат някъде над 8кХц), поради което ефектът е едно леко EQ. Струват 20-тина лева, вече караме година с нашите и сме екстремно доволни. Препоръчаха ми ги колеги-дръмери тук от Форума. Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 17, 2009 Отговорено Ноември 17, 2009 Baby Thomas, а в БГ намират ли се такива тапи? Винаги си нося поне един чифт обикновени в калъфа с баса и определено бих ги сменил с нещо по-качествено. Цитирай
guitard Отговорено Февруари 21, 2010 Отговорено Февруари 21, 2010 Темата е много стара предполагам, но търсих инфо за тези тапи ER20 и попаднах на тази тема като пуснах търсене в гугъл. Иначе къде ли не търсих в БГ и не се продават. От иБей излизат към 20лвл с доставката - http://cgi.ebay.com/Etymotic-er20s-musicia...=item3a53c62ee1 Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Март 18, 2010 Отговорено Март 18, 2010 Хммм, хубава тема, как съм я изтървал преди? Аз разнасям такива ER20-ки с мен и определено са много по-добри от обикновените тапи. И мястото наистина е ebay - поръчах си ги от UK магазин, излязоха наистина за 20-тина лева и дойдоха за 5 дена Друг е въпроса, че не сме толкова шумни напоследък, но когато се налага прибягвам до тях Цитирай
Recommended Posts