Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучаване на наземно помещение


Recommended Posts

Двулентовите звучителни тела от ценовия клас на вашите доста често имат "дупка" във възпроизвеждането на средните честоти - под честотата, от която свири хорната и над честотата до която свири нискочестотния говорител, а това в комбинация със сравнително ниската мощност на крайното ви стъпало може да доведе до "потъване" на вокали и китари. Ако това се случи помислете за частично "демпване" на барабаните - ясно е, че нивото на нужния ви звук ще се определи от това колко е гръмовен барабанистът :hysterical:

Ако имате възможност да пуснете поне един от инструментите - китара или бас през собствена апаратура ще постигнете по-висока разбираемост и по-ясно звучене.

Хубаво е, че помещението ви е голямо, но някакво минимално третиране на повърхностите срещу отражения ще също ще помогне за по-качествен звук.

 

Задължително ще ви трябва обработка на звука на китарите - драйв, евентуално други ефекти, спикър симулация. Най-евтиното решение е процесор - Zoom, Line6, Boss, DigiTech, Korg са производителите, които ми хрумват и се намират в БГ. Ако бюджетът позволява комбинация от отделни ефекти + DI бокс със спикър симулация е по-добрия вариант. И в двата случая ще падне голямо въртене на бутони докато звукът ви хареса, но няма начин - това е пътя :P

 

За бас китарата най-достъпният вариант е Behringer BDI, който съчетава симулация на усилвател с балансиран изход. Ако средствата позволяват нека басиста си вземе нещо по-сериозно - най-добре бас апаратура с балансиран изход, ако не - MXR M80DI, Sans Amp Bass Driver DI (чието менте е гореспоменатия Берингер) или комбинация от еквилайзер и компресор. Аз лично не намирам смисъл в процесорите за бас, освен ако музиката не е с експериментално звучене, затова и препоръчвам аналогови решения - малко на брой различни бленди, но пък по-качествени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добри идеи! :)

 

Сега се сетих и една друга хава. Липсата на акустично третиране на помещението може да се компенсира с музикантски тапи. Те режат 20-тина дБ от джангъра и помагат не само да няма бучащи/пищящи уши, но и да отрежат тия отразявани вълни, които се връщат прекрасно от голите стени и правят ужасна каша. За разлика от тапите по левче, тези пускат доста голяма част от честотите (режат някъде над 8кХц), поради което ефектът е едно леко EQ. Струват 20-тина лева, вече караме година с нашите и сме екстремно доволни. Препоръчаха ми ги колеги-дръмери тук от Форума. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas, а в БГ намират ли се такива тапи? Винаги си нося поне един чифт обикновени в калъфа с баса и определено бих ги сменил с нещо по-качествено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Темата е много стара предполагам, но търсих инфо за тези тапи ER20 и попаднах на тази тема като пуснах търсене в гугъл. Иначе къде ли не търсих в БГ и не се продават. От иБей излизат към 20лвл с доставката - http://cgi.ebay.com/Etymotic-er20s-musicia...=item3a53c62ee1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Хммм, хубава тема, как съм я изтървал преди? Аз разнасям такива ER20-ки с мен и определено са много по-добри от обикновените тапи. И мястото наистина е ebay - поръчах си ги от UK магазин, излязоха наистина за 20-тина лева и дойдоха за 5 дена :cheers2: Друг е въпроса, че не сме толкова шумни напоследък, но когато се налага прибягвам до тях :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.